Hlavní navigace

Zloděj má právo na soukromí. Jeho fotku na internetu zveřejnit nemůžete

14. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Více než pět let se táhl případ ekolo.cz vs. Úřad pro ochranu osobních údajů. Do zmíněného obchodu v roce 2011 přišel zloděj a ukradl elektrokolo v hodnotě 50 000 Kč. Obchod měl díky kameře na prodejně pořízený záznam a fotografii zloděje publikoval na Facebooku. Díky fotografii se kolo o dva dny později našlo a krátce nato policie dopadla i zloděje.

Úplně šťastný konec ale případ neměl. Obchod dostal od ÚOOÚ pokutu ve výši 5000 Kč, protože prý porušil právo zloděje na soukromí. Ekolo.cz neuspělo ani s odvoláním, protože o něm opět rozhodoval tentýž úřad. Následně si ale najalo právníky, kteří rozhodnutí úřadu napadli u Městského soudu v Praze. Ten s nimi v roce 2015 souhlasil s tím, že právo poškozeného má přednost před ochranou zloděje.

Fotka, která pomohla dopadnout zloděje v obchodu eKolo (cenzurovaná) Fotka, která pomohla dopadnout zloděje v obchodu eKolo (cenzurovaná)

Bránil se však i ÚOOÚ a u Nejvyššího správního soudu se svými argumenty uspěl. Takže verdikt změnil i Městský soud v Praze. Ekolo.cz muselo 5000 Kč a náklady na všechna řízení uhradit. Jednatel obchodu Jakub Ditrich zkusil štěstí ještě u Ústavního soudu, ale ten začátkem září dospěl k závěru, že ústavní stížnost je neopodstatněná. Pokuta tedy definitivně platí.

KL24

Co si z případu odnést? Majitel může svůj obchod chránit kamerovým systémem (a musí o tom zákazníky informovat), ale natočené záznamy může předávat pouze policii. Zveřejněním na internetu bez souhlasu zaznamenaných osob včetně zlodějů se dopouští porušení práv na soukromí.

Co si o celém případu myslí Jakub Ditrich, sepsal na webu ekolo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku