Hlavní navigace

Zlom: O2 a T-Mobile budou společně budovat 3G sítě

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dva největší tuzemští operátoři se dohodli na budování společné infrastruktury. Dnes obě společnosti podepsaly smlouvu o sdílení 3G sítě, tento pakt se ovšem týká pouze budoucího rozšiřování. Současné prvenství v pokrytí si tedy O2 udrží.

Spolupráce má trvat šest let. Během této doby chtějí operátoři postavit necelou tisícovku vysílačů, každý z nich 490. Už nyní probíhá test sdílené sítě v Dobříši a Humpolci. Pokud vše vyjde, ve druhém čtvrtletí bude spuštěn komerční provoz.

„Budoucnost komunikace jednoznačně vidíme v chytrých telefonech vybavených chytrými aplikacemi s připojením na vysokorychlostní mobilní internet. Naše spolupráce přinese trend rychlého mobilního internetu zákazníkům do mnoha měst.Sdílení nám umožní významně investovat do výstavby sítě, díky které budou moci i další zákazníci využívat všechny výhody 3G technologie,“ říká Luis Malvido, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

„Bez rychlých mobilních dat si nelze představit současnost ani budoucnost. Díky této strategické dohodě budeme moci 3G služby nabídnout mnohem většímu počtu zákazníkům, než jsme původně plánovali,“ řekl při podpisu Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile Czech Republic.

MMF24

Z postupného rozšiřování budou těžit uživatelé díky rychlejšímu pokrývání. Ale vrásky na čele tato spolupráce přinese Vodafonu, který bude muset pokrývat na vlastní pěst a s vyššími náklady. Pokud je ovšem jeho prioritou zavést rychlou síť i méně zalidněných lokalitách…

Zdroj: O2, T-Mobile