Hlavní navigace

Zmrtvýchvstání reflektivních displejů? Qualcomm se pochlubil obrazovkou Mirasol

22. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnešní novinku začnu trochu nostalgicky. V roce 2006 začala nadace OLPC (One Laptop Per Child) nabízet levný notebook pro rozvojové země. Navzdory ceně stlačené na minimum obsahoval jednu inovativní a domnívám se, že dodnes unikátní technologii. Jeho displej totiž uměl fungovat ve dvou režimech, klasicky jako podsvícené LCD, nebo jako energeticky úsporný reflektivní displej (využívající odrazu denního světla), s vyšším rozlišením obrazu, žel s možností zobrazit jen odstíny šedé. Těžko říct, proč se tato technologie neprosadila u chytrých mobilních telefonů, když (ne)čitelnost běžných typů displejů na ostrém slunci je dobře známým problémem.

Mezitím společnost Qualcomm už několik let vyvíjí displeje typu IMOD, pro které vymyslel obchodní název Mirasol. K mému překvapení jsme o těchto displejích na Cnews ještě nikdy nepsali. Historie této technologie, kterou server Engadget zaznamenává od roku 2008, je poseta nekonečnými odklady a prototypy zařízení, které nakonec nebyly vydány.

Displej je přisvícen a bude tedy čitelný i za tmy, zastínění ale prozrazuje, že jde o reflektivní technologii

To se ale konečně může změnit. Qualcomm přivezl na výstavu SID Display Week 2013 ve Vancouveru prototypy – nebo spíše makety – několika zařízení s displeji Mirasol. Za prvé to byly mobilní telefony s 5,1" obrazovkou, která má rozlišení 2560 × 1440 px. To odpovídá 577 pixelům na palec. Průměrné telefony mají mezi 200 a 300 ppi. Současným rekordmanem je HTC One, jehož 4,7" Full HD displej má 468 ppi.

Obraz je ostrý, má ale nádech do stříbrna a barvy nejsou tak živé, jako jsme zvyklí z dnešních telefonů. Spotřeba obrazovky Mirasol je ale prý šestkrát nižší než v případě LCD nebo OLED. Není to praktičtější než perfektní barevné podání?

Ve variantě s menší úhlopříčkou se Mirasol uplatní třeba v chytrých hodinkách…

…nebo jako sekundární displej na zadní straně většího mobilního telefonu, který vám v rychlosti prozradí aktuální čas, nepřečtené zprávy nebo zmeškané události.

 

CS24

Bohužel je Mirasol stále hudbou spíše vzdálenější budoucnosti. Než Qualcomm nabídne technologii výrobcům k licencování, bude to ještě pár let trvat. Jako první přijdou na trh malé displeje s úhlopříčkou kolem jednoho a půl palce, teprve po nich se dočkáme reflektivních displejů pro chytré telefony a tablety.

Zdroj: Engadget