Hlavní navigace

Známe ceny Office 2013 a Office 365 Home Premium. Je lepší předplatné?

18. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předplatné Office 365 Home Premium

Cenové běsnění zdaleka neskončilo. Nyní známe také cenové relace za nadcházející produkty ze série Office. Jistě vám neuniklo, že nadcházející generace kancelářského balíku aplikací bude primárně nabízena jako součást předplatného služeb známých pod souhrnným označením Office 365. Domácí uživatelům bude nově určen především tarif Office 365 Home Premium, za který zaplatíte měsíčně 8,33 dolaru (asi 150 Kč), ročně pak 99,99 dolaru (asi 1 900 Kč). Tohoto předplatného může využívat až pět uživatelů, resp. pět počítačů. Microsoft tím pěkně pokrývá celou domácnost.

Tip: Ukázka Office 2013: vyzkoušejte si cloudovou kancelář budoucnosti

Z desktopových aplikací vám bude povolen přístup k těmto:

  • Word,
  • Excel,
  • PowerPoint,
  • OneNote,
  • Outlook,
  • Access,
  • Publisher.

Instalovat je navíc můžete jak na stroje s Windows, tak do jablečného OS X. Zde ovšem za předpokladu, že jsou pro tento systém dostupné. Pět zařízení můžete měnit dle potřeby, navíc budete mít k dispozici novinku v podobně dočasné instalace Office na počítači, který vám nepatří. Jakmile tu svou práci dokončíte, po aplikacích na onom stroji nebude památky. Velmi zajímavá technologie zajišťuje, že se prakticky nikdy nebudete muset spoléhat na Office Web Apps, běžící v prohlížeči.

Velmi důležitá je informace o tom, že každý uživatel domácnosti bude v rámci jediného předplatného moci využívat kancelářský software pod svým vlastním účtem Microsoft Account. Pro vás to znamená oddělený prostor pro dokumenty a vlastní nastavení. Svůj prostor obdrží vaši potomci, případně jakýkoli další člen domácnosti. Nastavení ani dokumenty se vám nebudou míchat dohromady, každý bude pracovat ve svém koutku.

 

Každý uživatel může svá data ukládat do cloudu, od toho také Redmondští mají jednotku SkyDrive. Oproti běžným sedmi gigabajtům, jež společnost běžně poskytuje zdarma, ale budete mít k dispozici navíc dalších 20 GB. Tam se vám všechno dokumenty vejít prostě musí.

Microsoft se nám chce zavděčit rovněž volnými minutami ve Skypu. Měsíčně můžete provolat celou hodinu. Tato nabídka je ovšem specifická podle toho, co za služby Skype nabízí v jednotlivých zemích. V Česku bychom ale měli mít možnost volat jak do pevných, tak mobilních sítí, čili svých šedesát minut můžete využít, jak se vám zlíbí. Telefonování se nevtahuje jen na Českou republiku, prakticky můžete vytočit úplně libovolné číslo. Jestli máte známé či příbuzné v zahraničí, spojíte se s nimi.

Office 365 Home Premium

Jako balík služeb za dobrou cenu se Office 365 mohou začít v domácnostech prosazovat. Jen kdybyste doma využívali desktopová Office a cludové funkce vás nezajímaly, zřejmě se vyplatí o nabídce zauvažovat. Microsoft v rámci předplatného slibuje vždy aktuální produkty a služby, dokonce se zavázal přidávat do Office nové funkce několikrát ročně. Samostatné licence budou prodávány také, ale ve srovnání s cloudovým balíkem služeb jde o na pohled chudší nabídku, viz tabulka níže.

Předplatné Office 365 Small Business Premium

Další tarif je určený malým podnikům a organizacím do deseti zaměstnanců. V rámci předplatného Office 365 Small Business Premium získáte přístup k výše zmíněným aplikacím, navíc ale dostanete komunikační nástroj Lync. Každý uživatel může aplikace Office instalovat až na pět zařízení, jinak opět platí, že je můžete měnit a na cizích počítačích používat dočasnou instalaci. Ve srovnání se zmíněným tarifem pro domácnosti obdrží podniky více v oblasti služeb.

Každý uživatel dostane do vínku e-mailovou schránku Outlook o kapacitě 25 GB a nejméně 10 GB prostoru v cloudovém úložišti. Redmondští mysleli na komunikaci, proto vám zprostředkují videokonferenci ve vysokém rozlišení, k čemuž ovšem budete potřebovat HD kameru a rychlou přípojku k internetu. Dokonce si můžete vytvořit a spravovat vlastní webovou stránku, aniž byste byli nuceni platit další poplatky za hosting.

Dá se říct, že balíček Small Business Premium je velmi podobný Home Premium, jen navíc obsahuje funkce a služby důležité pro firmy. V tomto případě se nicméně platí za každého uživatele. Výsledná cena se proto odvíjí od velikosti vašeho podniku. Jeden uživatel vás vyjde na 12,5 dolaru měsíčně, respektive na 149,99 dolaru ročně. Jako vždy si můžete balík služeb po dobu 30 dní vyzkoušet, abyste náhodou nekoupili zajíce v pytli.

Samostatné licence Office 2013

Jak již bylo řečeno, v obchodě si můžete vybrat rovněž samostatný balíček s desktopovými aplikacemi. Office 2013 přímo navazují na Office 2010, i bez zbytku služeb Office 365 vám dovolí využívat některé cloudové funkce a přihlašovat se přes Microsoft Account ke SkyDrive. Jenže k úložišti nedostanete žádnou kapacitu navíc, takže si budete muset vystačit se základními sedmi gigabajty (někteří šťastlivci si ponechali dřívějších 25 GB zdarma).

Koupíte si zkrátka jeden produkt, nikoli balík na sebe navazujících služeb. Microsoft se snaží, seč může, aby nás přesvědčil o tom, že se nákup samostatných Office 2013 nevyplatí. Zřejmě i proto zvýšil cenu licencí.

  • Office Home & Student 2013 – Obsahují Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Vyjdou vás na 140 dolarů, tedy asi 2 700 Kč (nyní tato edice 120 dolarů). Jde o cenu doporučenou Microsoftem.
  • Office Home & Business 2013 – Obsahují výše uvedené, navíc mají Outlook. Doporučená cena je 220 dolarů oproti současným 200 dolarům.
  • Office Professional 2013 – Obsahují výše uvedené, navíc mají Access a Publisher. Doporučená cena je 400 dolarů oproti současným 350 dolarům.

Kupte Office 2010, získáte nárok na upgrade

Rovněž byla potvrzena akce, kdy po zakoupení Offce 2010 nebo Office pro Mac 2011 získáte nárok na upgrade. Jakmile bude nová kancelářská sada k dispozici, můžete přejít. Nabídla platí od 19. října do 30. dubna 2012. Budete si moci vybrat mezi ekvivalentní edicí Office 2013 a ročním předplatným Office 365 Home Premium. Malé podniky v některých zemích budou moci zkoušet Office 365 Small Business Premium po tři měsíce.

MMF24

Vyplatí se vám v budoucnu platit za předplatné, nebo raději jednorázově zakoupit samostatný produkt? To si musíte propočítat sami. Jestli máte jeden počítač a s Office 2013 plánujete vydržet co nejdéle, sáhněte po samostatné licenci. Jestliže ale ve vaší domácnosti několik členů využívá kancelář, pravděpodobně se vám vyplatí zaplatit za něj. Navíc budete mít k dispozici vždy aktuální software. Jestli vás coudová kancelář budoucnosti zajímá, vyzkloušejte si ji zdama na office.com/preview.

Nová Office pro domácí uživatele a malé podniky

Předplatné Samostatné licence

Office 365 Home Premium Office 365 Small Business Premium Home & Student Home & Business Professional
Word, Excel, PowerPoint a OneNote Ano Ano Ano Ano Ano
Outlook Ano Ano Ano Ano
Publisher a Access Ano Ano Ano
Lync a InfoPath Ano
Osobní nastavení a dokumenty Ano Ano Ano Ano Ano
Vždy nové verze, jazykové mutace a možnost používat více zařízení Ano Ano
Instalace až na pět zařízení a na některé telefony a tablety Ano Ano
Dočasné využití Office na cizím počítači Ano Ano
Navíc 20 GB ve SkyDrive Ano
60 minut ve Skypu Ano
Sdílené kalendáře a 25GB e-mailová schránka Ano
Profesionální 10GB cloudové úložiště Ano
Videokonference v HD rozlišení Ano
Webové stránky a nástroje na spolupráci Ano
Počet instalací Pět počítačů Pět počítačů Jeden počítač Jeden počítač Jeden počítač
Model licencování Domácnost Uživatel Zařízení Zařízení Zařízení
Cena v dolarech 99,99 USD za rok 149,99 USD za rok 139,99 USD 219,99 USD 399,99 USD

Zdroj: Office News