Hlavní navigace

Znovu zrozená Opera a nenaplněné přísliby [Přehled roku 2013]

4. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento víkend si nepřečtete klasické novinky týkající se čerstvého softwaru. Místo toho se podíváme na to, co se dělo v roce 2013. Vůbec nejzajímavější pro nás jsou internetové prohlížeče, vzhledem k tomu, kolik v nich trávíme času. Nejméně dva velcí výrobci je již nějaký ten pátek aktualizují každých šest týdnů. Funkce se nikde nezdržují a máme k dispozici ihned po dokončení. Tato zbraň je ale dvojsečná, protože postupné změny člověk vnímá jinak.

Oblíbené položky můžete konečně spravovat i v dotykovém prostředí
Oblíbené položky můžete konečně spravovat i v dotykovém prostředí

Pryč s nepořádkem

Kdyby si výrobci novinky ponechávali na jedno velké vydání ročně, byli bychom u vytržení více. Situaci jim stěžuje fakt, že navenek se aplikace již neproměňují vůbec, nebo minimálně. Přesto vylepšení bylo tolik, že byste se nyní těžko dobrovolně vrátili k o rok staršímu prohlížeči. Chrome např. zakázal doplňkům, aby se automaticky instalovaly bez vašeho svolení. Nemáme teď v prohlížečích větší pořádek?

Tip: Těžké ztráty na pirátech i digitální svobodě [Přehled roku 2013]

Podobně vše potvrzujeme, když se zdvihnou požadovaná oprávnění. Přece nenecháme doplňky, aby měly automaticky přístup k dalším datům, když si jejich autoři řeknou. Otravných prvků v budoucnu ještě ubude, časem z katalogu nejspíš vymizí lišty. Nepředbíhejme však. Chrome v rámci zvyšování zabezpečení rovněž zakázal instalaci doplňků, které nepochází z oficiálního katalogu. Google svůj ekosystém drží v hrsti.

Jednoduchý prohlížeč se polidštil a naučil se rozpoznávat lidský hlas. Zatím toho mnoho doplňků nevyužívá, ale např. vyhledávání je již do jisté míry schopné neustále naslouchat a reagovat na váš příkaz. Google se ani nebál v omezené míře pustit rovnou do prohlížeče reklamy na vlastní produkty. Očekávám, že tento trend bude ještě patrnější v budoucnu. Bezpečnost posílila kontrola stažených souborů nebo šifrované vyhledávání pro nepřihlášené.

Reklama ve Chromu
Reklama ve Chromu | Foto: SuperSite for Windows

Drobná vylepšení pro každodenní použití

Každý den těžíme z drobností, k nimž patří identifikace otevřených stránek, které vydávají nějaký zvuk. Jak dobře víte, Google se stále snaží o vlastní operační sytém postavený na bázi prohlížeče, funkce z Chrome OS se pak logicky přelévají do Chromu pro ostatní platformy. I ve Windows se snaží nahradit nabídku Start vlastní. Rodičovská kontrola je také obsažena ve Windows, ale internetový gigant má své řešení.

Nezdá se to, ale mladý prohlížeč oslavil již 5. narozeniny. Bohužel ne každá změna je uživatelům po chuti a třeba z nové karty zmizela nabídka s aplikacemi. Odkazy na ně teď přece najdete ve vlastní variaci na nabídku Start. Google program vyvíjí pro několik platforem a podle toho vypadá podpora některých technologií. Pozdě nasazuje podporu pro dotyky nebo vykreslování textů pomocí DirectWrite. V tomto se naopak ve Windows na špičku zařadil domácí Internet Explorer.

Klepněte na tlačítko Stáhnout spouštěč

Spuštěč v celé své kráse

Jenže Google pracuje hlavně na Chrome OS. Chce z něj učinit konkurenceschopný operační systém, takže nativní aplikace přijít prostě musely. Nevyžadují k běhu připojení a chovají se podobně, jako třeba programy pro Windows. Jen jejich teritorium je omezené. Nemusíte mít ani Chromebook. Pokud Chrome provozujete např. ve Windows, tak tam teď představuje takový malý systém v systému.

Nenaplněné sliby

Prohlížeče se vyvíjely společně s webem. Chrome s Firefoxem si osvojili technologii WebRTC, která nám v budoucnu umožní komunikovat v reálném čase podobně jako přes Skype, ale bez nutnosti instalovat jakýkoli zásuvný modul. Reálné řešení je nicméně stále v nedohlednu, což je škoda.

 

Čekáme na něj mnoho let, pořád se o něm mluví, vidět nicméně není. Microsoft sice chystá webový Skype, ale opět půjde o staromilské řešení postavené na dodatečném zásuvném modulu. Na Chromebooku ho proto nespustíte.

Microsoft se mezitím aspoň přestal bát WebGL, k čemuž ovšem měl své důvody. Internet Explorer 11 ukázal, že desktopový prohlížeč v podstatě dosáhl svého vrcholu a bude se na něm měnit jen málo. Zato dotyková edice se vypořádala se základními nedostatky. V uplynulém roce navíc vyšly hned dvě hlavní verze. První se ale počítá jen napůl, protože ačkoli šlo o novinku pro Windows 7, IE10 byl s velkým náskokem dostupný ve Windows 8.

Skype v e-mailu Outlook.com

Skype v e-mailu Outlook.com

Ke konci roku pak vyšla i pro Windows 7 jedenáctá řada, byť ta ve starším operačním systému neudělala revoluci a vynechala několik důležitých funkcí, které naopak IE11 pro Osmičky přinesl. Dotykový Internet Explorer navíc rozšířil podporu pro flashové prvky na webech. Mezitím se ale z ostatních prohlížečů začnou zásuvné moduly ztrácet. Vystoupila proti nim Mozilla a také Google. Moduly přitom web provází skoro od jeho vzniku, jejich vytlačení na samý okraj je a bude historická událost.

Konec Presta, zrod Blinku

Další historickou událostí byl přechod Opery z vlastního vykreslovacího jádra na podvozek od Googlu. Nová Opera se zbavila v podstatě všech funkcí, přesedlala na Webkit, resp. nový Blink, a od té doby vývojáři pouze přidávají zpět základní funkce. Dokonce se zbavili i záložek. Když už je řeč o Blinku, tak to je odvozenina Webkitu, která Chromu pomohla zbavit se zbytečného kódu. Google se díky ní může soustředit na lepší výkon a uzpůsobit ho kompletně vlastním potřebám.

Přestože se Presto proletělo propadlištěm dějin, diverzitu pomůže zachovat právě zrod vykreslovacího jádra Blink. Neúspěchem skončil rovněž pokus o sociální prohlížeč. Uživatelů nenalákal tolik, aby přežil. Rockmelt si široká veřejnost poprvé vyzkoušela na jaře 2011, konec nastal zhruba o dva roky později. Autoři se začali soustředit na vývoj webové aplikace, ale v létě je koupilo Yahoo a integrovalo je do svých týmů.

Nová Opera opět přidává staré funkce
Nová Opera opět přidává staré funkce

Mozilla se v minulém roce docela vytáhla. Měla ale na čase, neboť nejen předělaného správce stahování nám slibovala řadu měsíců a realizace vázla. Celé měsíce vývojovému týmu trvalo, než zcela předělal systém anonymního prohlížení. Tolik práce a výsledek vypadá kosmeticky: relaci nemusíme ukončovat, můžeme souběžně s ní otevřít „anonymní okno“. Podobně jsme očekávali integrovaný prohlížeč PDF. A dočkali jsme se.

Sociální liška

Zdá se, že nezisková organizace má vůbec časový problém s dodržováním slibů. Zkraje roku chtěla odstranit režim správy panelů, nazvaný panorama. Jenže ten máme ve Firefoxu doteď. Ohnivá liška upravila logo, ovšem nijak drasticky. Mezitím zlepšovala své sociální dovednosti. Integrace sociálních sítí zní zajímavě a konkurence podobné funkce postrádá. Přinejmenším dva velké resty budou napraveny až v tomto roce.

Mozilla mnohokrát odložila připravovaný vzhled Australis, který sjednotí edice prohlížeče na různých platformách. Firefox pro Windows bude vypadat prakticky jako replika Chromu. Podobně se nedaří dokončit edici pro Metro. Ale v roce 2014 ji vývojáři dodělají, o tom není pochyb. Do budoucna máme od Mozilly i jiné přísliby. Velice interesantní experiment zkouší vykreslovat flashové objekty pomocí HTML.

CS24

Také jsme zvědaví, jak se vyvine aféra s blokováním cookies třetích stran. Reklamní agentury by tím ztratily možnost, jak uživatele snadno sledovat. Po několikerém odložení čekáme na další zprávy.

Sdílení bylo přislíbeno loni
Sdílení bylo přislíbeno loni| Foto: Mozilla.cz