Hlavní navigace

Zoner Photo Studio 14: propojení na cloud a grafická akcelerace

4. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Zoner Software každoročně představuje nové verze svého vlajkového produktu Zoner Photo Studio. Ani letošní rok není výjimkou a od včerejška tak můžete začít používat novou verzi programu s pořadovým označením 14. Zoner Photo Studio se v této verzi soustředí především na propojení s internetovým úložištěm fotografií. Na rozdíl od předchozích let se nijak nemění tvář programu, ta zůstává v klasickém černém kabátě.

Výrazným vylepšením je bezesporu podpora hardwarové akcelerace ve spojení s OpenCL a technologií Nvidia CUDA. Při zpracování snímků v RAWu, stejně tak při editaci velkých, například panoramatických fotografií, toto vylepšení poznáte na první pohled. Podívejme se nyní na dvě hlavní a na ostatní novinky trochu podrobněji.

Cloudové úložiště snímků Zonerama

Být dnes v cloudu je in. Troufám si tvrdit, že většina uživatelů sice vůbec neví, co je to nějaký cloud, ale potřebuje/chce nahrávat fotografie na internet a sdílet je s přáteli. Pokud možno co nejjednodušší cestou, bez zbytečně propracovaných funkcí, které by jen zdržovaly. Internetové galerie snímků, do kterých vložíte své fotografie, nejsou žádná novinka. Většina z vás bude pravděpodobně znát Flickr nebo Webová alba Picasa.

Důvod, proč Zoner přišel s vlastním řešením Zonerama, byl prostý. Všechny stávající služby pro sdílení fotografií měly z pohledu zaměstnanců Zoneru různá ale. Proto se rozhodli vtvořit vlastní službu. Koneckonců internetové technologie a úložiště jsou podstatnou částí nabídky produktů Zoner Software (možná je znáte jako Czechia).

Zonerama jako taková není nový produkt, ovšem s vydáním Zoner Photo Studio 14 přichází v zásadně přepracované verzi, říkejme jí třeba Zonerama 2. Zpět k Zoner Photo Studiu: v nové verzi najdete propojení právě s úložištěm Zonerama, a to velmi pohodlné propojení.

Podobně, jako se můžete ve Windows Live Foto Galerii přihlásit ke svému účtu Windows Live ID a sdílet snímky třeba na SkyDrive, můžete se nyní v Zoner Photo Studio 14 přihlásit s uživatelským účtem Zonerama. Po stisku tlačítka Zonerama na hlavní liště programu se pak přepnete do režimu, kde v Navigátoru vidíte složky reprezentující alba nahraná do galerie Zonerama, v hlavní části nahoře seznam složek v počítači a vespod pole, do kterého přetáhnete snímky pro odeslání na web. Případně se oba hlavní panely zobrazí vedle sebe, záleží na rozlišení monitoru.

Synchronizace je tak velmi jednoduchá, Zoner Photo Studio převezme popisky a další metadata ze souborů v počítači a ty se pak projeví při prohlížení obrázků na internetu.

Nahrávání dat je omezeno na obrázky 1920 × 1200 px, větší jsou automaticky zmenšeny při zachování poměru stran. Celková kapacita bezplatného online úložiště, které dostanete k dispozici, je 2 GB. Fotografiím můžete přiřazovat různé podoby licence Creative Commons a ostatním tak dát najevo, jak mohou s veřejně dostupnými snímky (pokud je nenasdílíte jen s omezenou skupinou lidí) nakládat.

Podpora hardwarové akcelerace

Zrychlení aplikace je každoroční téma při představování nových verzí programu Zoner Photo Studio. Tentokrát je zrychlení znát pouhým okem, řečí čísel se pak jedná o zrychlení v řádech stovek procent. Jak je to možné? Odpovědí je podpora grafické akcelerace, tedy využití výkonu grafické karty. Samozřejmě, nezrychlí se vám tím načítání programu nebo všechny operace se soubory.

Grafická akcelerace využívající rozhraní CUDA nebo OpenCL výrazně urychlí zpracování fotografií vyfocených jako RAW, její pozitivní účinek pocítíte i při úpravách velkých snímků. Typicky při změně barevných odstínů a dalších grafických operacích pracujících s obrazem. Hardwarová akcelerace je samozřejmě využita i při hromadných úpravách více snímků, ty jsou tak nyní mnohem rychlejší.

Pokud vás tedy trápil několik sekund běžící ukazatel při sebemenší změně nastavení pro vyvolání z RAW nebo po změně například vyvážení bílé, budete za novou verzi Zoner Photo Studio 14 vděčni.

Na druhou stranu, grafická akcelerace není standardně aktivována a musíte si ji dodatečně zapnout v nastavení programu. A důvod? Jestliže nemáte aktuální ovladače, může aktivace grafické akcelerace vést k pádům aplikace a v horším případě i k pádu operačního systému (ona příslovečná modrá obrazovka smrti). Tvůrci programu se tak pojišťují a případné následky zapnutí grafické akcelerace jsou na vás. Běžně by s ní však neměl být problém a její aktivace vám ušetří spousty času.

Jakkoli je grafická akcelerace efektní a na první pohled viditelný pokrok ve zrychlení programu, ne ve všech směrech došlo ke změnám. Zoner Photo Studio 14 stále při sebemenší změně souboru znovu generuje jeho náhled. Pokud takové změny provedete u většího počtu fotografií (typicky přiřazení informací z GPS), budou generovány náhledy pro všechny tyto soubory a budete si tak muset chvilku počkat, než se vám místo ikonek vyskládají znovu dlaždice s náhledy snímků. Na výkonném počítači by to neměl být velký problém, je však otázkou, zda má program vytvářet nové náhledy snímků v případě, kdy nedochází ke změně jejich obrazových dat, ale jen k úpravě popisných informací.

Mapování tonality

Zoner Photo Studio 14 nepřichází jen se změnami v oblasti sdílení fotografií na internetu nebo týkajícími se zrychlování aplikace. Přibylo i několik zajímavých editačních funkcí. V první řadě je zde Mapování tonality, což je nástroj umožňující vytvářet obrázky s lepší barevnou hloubkou. V podstatě se jedná o HDR s upraveným nastavením tak, abyste dosáhli pokrytí všech barev. Pořídíte si například tři snímky téhož s různým nastavením expozice a pomocí Zoner Photo Studio 14 je spojíte do jediného snímku.

Na rozdíl od předchozí verze umí Zoner Photo Studio 14 pracovat i s více jak třemi obrázky pořízenými s různou expozicí. Poradí si ovšem i s mapováním tonality s využitím jediného RAW nebo dokonce JPEGu.

Šum nemá šanci

Výrazně vylepšen je nástroj pro redukci šumu ve fotografiích. Fotíte-li častěji s vyšším nastavením citlivosti ISO, pak tento nástroj také oceníte. Základní odstraňování šumu má nyní o něco méně nastavení, ale díky přepracovanému algoritmu dosahuje lepších výsledků než předchozí verze programu.

V nástroji Pokročilé odstranění šumu pak máte možnost zvolit barevné oblasti, ve kterých chcete potlačení šumu aplikovat více, než jinde. Výborně se to hodí pro snímky pořízené oproti pozadí s jedním barevným tónem, kdy potlačení šumu aplikujete právě na tento odstín.

Volná deformace

Nový nástroj nazvaný Volná deformace vám poslouží při úpravách snímků, ve kterých si chcete pohrát například s něčí postavou. Podle nastavení vybraného v nástrojové liště po kliknutí a držení tlačítka myši se část fotografie pod kurzorem zvětší, zmenší, rotuje, nebo se posunuje. Ideální pro bláznivé úpravy typu zešikmení očí, zvětšení bicepsů nebo zeštíhlování.

Vyplnění podle okolí

Druhým novým nástrojem, který přináší Zoner Photo Studio 14, je Výběr > Vyplnit podle okolí. Jedná se o rychlejší obdobu Klonovacího štětce. Na fotografii označíte rušivý prvek, zavoláte zmíněnou funkci a ta se pokusí označenou oblast vyplnit podle okolí. V praxi tedy funguje bez problémů pro odstraňování například lidí před stejnorodou strukturou zdi, pro jejich odebrání z obrázku louky či pláže a podobně.

Stejnou funkci představilo před nějakou dobou i Adobe ve svém Photoshopu, který je ale samozřejmě kvalitativně, cenově i zaměřením někde úplně jinde než Zoner Photo Studio. Přesto jsou oba programy spolu (a neprávem) často srovnávány.

KL24

Ceny a upgrade

Pokud jste si Zoner Photo Studio ještě nepořídili a pracujete ve Windows, pak jde o dobrou koupi. Program nabízí množství editačních  katalogizačních nástrojů a s každou verzí přibývají další. Verze 14 nemá žádné ale, proč by vám měla v nákupu bránit. Něco jiného je upgrade, zde stojí za zvážení, zda se vyplatí investovat do jen několika málo nových editačních funkcí a propojení s úložištěm Zonerama, které možná využijete, možná ne. Mnohem pádnějším argumentem pro upgrade je podpora grafické akcelerace, která zrychlí vaši práci zejména při vyvolávání RAW a při hromadných operacích.

Základní verzi Zoner Photo Studio 14 Pro pořídíte za 1499 Kč v elektronické verzi, za krabici s knihou o programu a 3D brýlemi si připlatíte 299 Kč. Novinky se týkají také licenční politiky programu. Za příplatek 499 Kč si můžete přikoupit rozšíření licence programu na neomezené množství počítačů v rámci jedné domácnosti. Verze Home s menší nabídkou funkcí stojí 749 Kč, upgrade ze starších verzí na verzi Pro vás vyjde na 799 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?