Hlavní navigace

Zoner Photo Studio 16: S minimem novinek, přesto zatím nejlepší verze

20. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V polovině září tomu bylo dvacet let od doby, kdy byla založena společnost Zoner. Nová verze Zoner Photo Studio 16 je tak příjemným narozeninovým dárkem, ke kterému si Zoner nadělil také novou budovu vývojového centra. Šestnácté Zoner Photo Studio se nese především ve znamení změn týkajících se uživatelského rozhraní aplikace a již tradičně ve zrychlení.

Přehlednější ovládání nejenom pro začátečníky

Zoner Photo Studio 16 poznáte od předchozí verze hned po spuštění. V režimu Správce došlo k přemístění Průzkumníka do podoby filmového pásu ve spodní části okna. Výběr fotografií, které si chcete zobrazit, je tak mnohem rychlejší. Místo souborů máte na očích seznam všech fotografií ve vybraném umístění, můžete jej rychle měnit a filtrovat. Příznivce formátu RAW potěší volitelné seskupení obrázků RAW a JPEG do jednoho náhledu.

Prohlížení fotografií je pohodlnější díky přesunutému Průzkumníku a pásu fotografií
Prohlížení fotografií je pohodlnější díky přesunutému Průzkumníku a pásu fotografií    

Jakmile se přepnete do editoru, jistě zpozorníte – panel s nástroji se přesunul doprava a tlačítka na něm jsou trochu jiná. Je to v zájmu pohodlí uživatele. Jednak nemusíte myší šermovat přes celou obrazovku zleva doprava, ale po výběru nějakého nástroje ve vedlejším panelu hned vidíte jeho nastavení. Žádná nová okna se spoustou táhel a zatrhovátek. Vše maximálně pohodlně na jednom místě a přitom se stejnými možnostmi jako dříve. Zoner prostě jenom optimalizoval počet ovládacích prvků a někde zrušil jejich duplicitu. Náhled na úpravu vidíte hned na snímku.

Rozhraní editoru je přepracováno, veškeré nastavení úprav je nyní na jednom místě vpravo
Rozhraní editoru je přepracováno, veškeré nastavení úprav je nyní na jednom místě vpravo

Režim porovnávání snímků nabízí zámek, kdy při zoomování v jednom obrázku se automaticky zoomuje na příslušnou část v dalších fotkách. V Zoneru nezapomněli na rostoucí počet zařízení s Windows 8 a dotykovou obrazovkou. Ne snad, že by předělali Zoner Photo Studio do dlaždicového rozhraní, to by ostatně byla škoda a bylo by to kontraproduktivní, ale vylepšili nejen celoobrazovkový režim programu a podporu dotykového ovládání. Některé prvky jsou větší, abyste se do nich trefili prstem, další reagují na klasická dotyková gesta pro zoomování nebo posun. Není to dokonalé, ale je to znatelný pokrok.

Mapy

Zpracování GPS souřadnic je v Zoner Photo Studiu k dispozici již několik verzí nazpátek. V nové šestnáctce je však zásadně vylepšeno, co se použitelnosti týče. V prvé řadě se při prohlížení fotek ve Správci můžete přepnout na režim mapy a zobrazit si vybrané fotografie nebo všechny z aktuálního umístění ve formě cedulky na mapě Google. Samozřejmě s možností zoomování. Klepnutím na cedulku pak vyfiltrujete jen ty fotky, které byly na daném místě pořízeny.

Díky podpoře map snadno zobrazíte místa pořízení fotografií
Díky podpoře map snadno zobrazíte místa pořízení fotografií

Jestliže váš fotoaparát není vybaven GPS přijímačem, můžete souřadnice k fotografiím přidat ručně. Neděste si, zapomeňte na složitý postup v předchozím Zoner Photo Studiu. Nyní prostě jenom vezmete snímky a přetáhnete je na mapu. I když to nebude přesné jako záznam se skutečným GPS, pomůže vám to kdykoli filtrovat snímky dle přibližného místa jejich pořízení. Přetahování je využito i pro práci s klíčovými slovy. I značkování fotografií je teď pohodlnější.

Rychlejší zpracování RAW

V předchozích verzích Zoner zapracoval na rychlosti programu, představil například podporu grafické akcelerace. Zoner Photo Studio 16 nově přichází s inteligentním načítáním náhledů na RAW, takže veškeré úpravy, které provedete při jeho vyvolávání jsou prakticky hned vidět ve velkém náhledu v hlavní části okna programu. Pracujete-li se síťovým úložištěm, určitě vás potěší asynchronní načítání obsahu vybrané složky, které neblokuje celý program po přepnutí do jiného umístění.

Porovnávání snímků umí zamknout zoomování
Porovnávání snímků umí zamknout zoomování

Aby to nevypadalo, že v novém Zoner Photo Studiu nefiguruje vůbec žádná nová editační funkce, je třeba zmínit nástroj Změnit rozměry podle obsahu. V podstatě se jedná o pomůcku, která se zřejmě inspirovala něčím podobným v Adobe Photoshopu. Umožňuje vám změnit velikost obrázku a nastavit jiný poměr jeho stran. To by normálně znamenalo deformaci objektů na snímku. Nikoliv s použitím této funkce. Stačí se spolehnout na odhad programu, že pozná důležitou část fotky, případně mu trochu pomoci označovacím štětcem.

Budoucnost je v cloudu

Na tiskové konferenci Zoner poodhalil i výhledy do budoucna. Co se fotografií týče, nyní jsou pro něj stěžejní tři produkty. Vedle Zoner Photo Studia je to zdarma dostupná verze programu pro Android a webová galerie Zonerama. Ta mimochodem ztratila veškerá omezení, takže do ní už můžete nahrávat libovolně velké obrázky v libovolném počtu. Díky rostoucímu podílu zařízení bez Windows Zoner konečně pokukuje po jiných platformách. Nyní se zaměřil především na Android, příznivci Apple se zatím radovat nemohou, ale pokud někdy, tak přijde dříve spíše Zoner Photo Studio pro iOS.

 

KL24

V blízké budoucnosti však uvidíme novinku v podobě cloudových služeb pro fotografie. Čekejte těsnější propojení výše zmíněných tří produktů s možností nějakého úložiště snímků, které nechcete sdílet v podobě online galerie.

Ceny se od minulé verze nijak nezměnily. Na tiskové konferenci zástupci Zoner vtipně poznamenali, že pokud je ještě někdo takový, kdo nemá předchozí verzi (ZPS15 má 1 950 000 instalací), bude za novou verzi PRO platit 1499 Kč. Upgrade ze Zoner Photo Studio 15 vyjde na 799 Kč, z verze 14 pak 1299 Kč. Studenti mají slevu a mohou si program pořídit za 799 Kč, příplatek za domácí multilicenci činí 499 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?