Hlavní navigace

Zoner Photo Studio 17: očekávaná evoluce nejlepšího, nebo něco víc?

21. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je nepsaným pravidlem, že každá nová verze jakéhokoli programu, který nějakým způsobem souvisí s úpravami fotografií, přichází s vylepšenou editační funkcí nebo alespoň nějakým novým filtrem či jiným mrvítkem. Zoner Photo Studio 17 samozřejmě není výjimka a přidává například snadné vkládání odlesků do fotografie. Tentokrát však změny v editoru nejsou tím stěžejním, co by vás na nové verzi mělo zajímat.


 Nové Photo Studio 17 se distribuuje na flashdisku

Jelikož zásadní vylepšení použitelnosti (rozložení, smysluplnější dialogy, přímočařejší nastavení nástrojů pro úpravy, podpora dotykového ovládání) se Zoner Photo Studio dočkalo již v předchozí verzi, tak se jeho tvůrci pustili do úprav v části pro správu snímků. Na první pohled uvidíte, že vzhled aplikace se trošku změnil. Na výběr máte tmavé a světlé prostředí, při práci s expozicí oceníte stejně nastavené pozadí ve všech režimech.

Chytřejší katalog

Určitě si všimnete překreslených ikonek. Nyní lépe symbolizují, k čemu slouží. Číselné hodnocení fotografií bylo nahrazeno hvězdičkových systémem, takže nemusíte přemýšlet nad tím, zda pět bodů je lepších než jeden nebo obráceně. A hlavně – hodnocení snímků v režimu Průzkumník už nemůže být snadnější. Stačí klepnout na fotku a stisknout klávesu s číslem od 1 do 5, případně 0 pro zrušení hodnocení. Majitelé notebooků bez numerické klávesnice ocení, že se myslelo i na ně. V jejich případě stačí prostě stisknout klávesu s diakritikou – ěščř atd.

Katalog v režimu Průzkumníka efektivně využívá celou dostupnou plochu

Celý Správce má přepracovaný postranní panel. Klepnutím do náhledu si jej zvětšíte a následně zase zmenšíte. Pokud si ve fotkách udržujete pořádek, oceníte hromadné zadávání a úpravy metadat a klíčových slov. Toto vylepšení se mimochodem objevuje už při importu fotografií do počítače, takže je můžete hned označit. Zaujme i zdánlivá drobnost – náhledy fotografií v průzkumníku jsou responsivní, tedy využívají efektivně celou dostupnou plochu okna programu a neplýtvají prostorem, jako dříve.

 

Používáte-li doma sdílení fotografií napříč zařízeními, zřejmě vás osloví podpora DLNA pro snadnější prohlížení fotografií. Například na televizoru či na tabletech. Drobných změn se dočkalo propojení s cloudovým úložištěm Zonerama, můžete do něj přetahovat celé složky. Jak víte od minule, Zonerama nabízí neomezenou kapacitu. Budete-li hledat původní podobu katalogu v režimu Obrázky, koukněte na novou položku Časová osa, na kterou se přejmenovaly.

Díky integraci s Mapy.cz lze místa pořízení fotek zobrazit třeba na turistických mapách
 

Využíváte-li souřadnice GPS přiřazené k fotografiím, pak jste si je asi již zobrazili i pohledem na mapu. Zoner Photo Studio 17 má stále jako výchozí mapové podklady ty od Google, nicméně vrací zpět do hry i mapové podklady od Seznamu (Mapy.cz). Jejich výhodou je například zobrazení turistických map. Celé vykreslovací jádro bylo přepracováno, ZPS je nyní nezávislé na verzi Internet Exloreru ve Windows a mapy by tak měly spolehlivě fungovat na všech počítačích.

Významné změny v modulu pro RAW

Na modul RAW se v předchozích verzích trošku zapomínalo. Sice byla zvyšována jeho rychlost, ale nebyly tu žádné větší změny. Zoner Photo Studio 17 se mu již věnuje a tak si vyzkoušíte změny při práci s expozicí, křivkami a živostí barev. Vše by mělo být snáze nastavitelné. A samozřejmě můžete vycházet z automatiky, která snímek připraví do co nejlepší podoby k následnému doladění.

Aktuální podoba vyvolávání RAW

V Zoner Photo Studiu mi chyběly automatické opravy snímků na základě použitého objektivu, jako to nabízejí konkurenční programy. Jste-li na tom podobně, pak oceníte automatickou korekci optických vad objektivu pomocí LCP profilů. Funkce je k dispozici při vyvolávání RAW a opraví geometrické vady, chromatické vady a vinětaci. Jen si musíte příslušný profil LCP pro svůj objektiv sehnat nebo vytvořit.

Na editor se nezapomnělo

Byť jsou hlavní změny především v organizační stránce, editor vám taky nabídne pár nových hraček. Doporučuji vyzkoušet práci s odlesky pomocí nástroje Odlesky objektivu. Najdete jej pod symbolem slunce v panelu nástrojů. Nabízí celou řadu voleb, co do snímku přidá. Od zdroje světla, přes paprsky až ke koroně a samotným odleskům. Silnou zbraní je také přechodový filtr (ten již znáte s barvami) s možností nastavení do expozičního režimu. Ideální pro rychlé úpravy vybledlého nebe. Až si budete chtít spíše hrát, aplikujte nový efekt Cartoon, který z fotografie udělá kreslený obrázek.

Ukázka použití nového nástroje pro práci s odlesky

KL24

Za kolik? Vyplatí se upgradovat?

Zoner udržel stejnou cenovou politiku jako u předchozí verze ZPS. Zcela nový program (elektronickou licenci) pořídíte za 1 499 Kč, upgradovat lze od 799 Kč. Potřebujete-li krabicovou verzi s příručkou a 8GB flash diskem místo dosavadního CD, připlatíte si 299 Kč.

Zoner Photo Studio 17 mohu doporučit všem příležitostným i pravidelným fotografům, kteří jej ještě nevyužívají a oproti na katalogu postaveném řešení dávají přednost práci přímo se soubory. Zoner za to chválím. Co se výhodnosti upgrade týče, zde si tolik jist nejsem a je na zváženou, zda se vám investice do pohodlnější správy snímků vrátí, nebo si rok počkáte i za cenu následně dražší aktualizace.

Byl pro vás článek přínosný?