Hlavní navigace

Zotac GTX 680 Supreme Edition má takt jádra 1,2 GHz

2. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno jsme vám představili grafickou kartu Zotac GTX 680 Supreme Edition, která má nabízet vynikající možnosti přetaktování. Aby nedošlo k mýlce, na jiných webech můžete tuto kartu nalézt také s přízviskem Extreme Edition. Již jste se mohli podívat na detailní snímky karty a dnes se blíže podíváme na frekvence.

Jádro karty pracuje z výroby na taktu 1,2 GHz. Pokud nedošlo k informačnímu šumu, měla by tato frekvence být shodná pro základní frekvenci i GPU Boost. Takt pamětí pak zůstal na referenční frekvenci 6 GHz efektivně. Zajímavější je již napájecí napětí 1,212 V, které je o něco vyšší než u referenční karty, u níž se pohybuje okolo 1 V. Dle zdrojů uvnitř Zotacu lze napájecí napětí navýšit až k hranici 1,5 V, což už je poměrně značný nárůst, se kterým půjde ruku v ruce také vyšší spotřeba a více odpadního tepla.

Bližší pohled na chladič, backplate a zuby chladící výstouplý tištěný spoj.

Přetaktování by kromě silné 12fázové napájecí kaskády měly usnadnit
body pro měření napětí, které jsou na kartě rozmístěny. Dalším
vylepšením je speciální BIOS upravený pro extrémní chlazení, který by se
neměl zaleknout ani teplot hluboko pod bodem mrazu. Mini USB konektor,
který byl nejprve mylně považován za propojení s OC panelem, propojuje
kartu se základní deskou a umožňuje tak přístup softwaru Firestorm k
SMBUS. Proč Zotac nepoužívá rozhraní Nvidie není známo.

Na předchozím snímku se nachází přetaktovaná karta s navýšenou boost frekvencí na 1,4 GHz. Mírně matoucí je pak následující snímek z programu GPU-Z, kde je předvolená frekvence (default) 1,2 GHz, ale jádro běží na taktu 1006 MHz.

Zotac GTX 680 Supreme Edition je mnohými považována za onu 2 GHz „bestii“, o které jsem se již dříve zmiňoval. Bystří čtenáři, kteří prokoukli, že nepůjde o továrně přetaktovaný model, ale pouze o model určený k extremnímu přetaktování, měli pravdu. Tato karta, alespoň dle Zotacu, má ambice pokořit hranici 2 GHz, ale nic není tak růžové, jak se může na první pohled zdát. Jedním dechem totiž zástupce Zotacu dodává, že k úspěchu potřebujete špičkové chlazení, dovednosti a hlavně pořádnou porci štěstí.

Na následujícím videu, které je bohužel doplněno pouze čínským komentářem, se můžete podívat, jak vypadá program Firestorm. S jeho pomocí se povedlo jádro této karty přetaktovat na boost frekvenci 1,4 GHz s použitím původního chladiče od Zotacu.

KL24

Zdroj: techPowerUp! via EXPreview

Byl pro vás článek přínosný?