Hlavní navigace

Zotac s Ionem a výběrem vlastního OS

7. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zotac, výrobce známý především kvalitními deskami a grafikami Nvidie, vstupuje i na trh nettopů. Prvními zástupci této třídy je dvojice minipočítačů s procesory Intel Atom a čipsetem Nvidia Ion. Model Zotac MAG HD-ND01 obsahuje dvoujádrový Atom 330, MAG HD-NS01 pak jednojádro Atom 230, ostatní parametry jsou shodné.

Skříň s rozměry 186 × 186 × 38 mm je nejvíce podobná rovněž Ionovému Aceru AspireRevo, který jsme na ExtraHardware už testovali. Designem se liší jen minimálně, rovněž je možné ji pomocí VESA úchytu umístit na zadní stěnu monitoru, nebo může ležet na největší straně či stát na dodávaném stojanu.

Výbava je rovněž jako přes kopírák. Nettopy jsou osazeny 2 GB 800MHz DDR2 paměti a 160GB 2,5" diskem. K síti se připojíte gigabitovým ethernetem nebo draft-N Wi-Fi. Z dalších konektorů jmenujme šest USB, jeden eSATA, pro obraz po jednom HDMI a D-subu a zvuk vyvedete digitálně skrz S/PDIF (nebo HDMI) nebo analogovým výstupem pro sluchátka. Nechybí ani konektor pro mikrofon, někteří ale budou stejně jako v případě Acer postrádat osmikanálový analogový výstup. Na přední straně se nachází i 4in1 čtečka karet (SD, MMC, MS, xD).

Zotac v tiskové zprávě uvádí, že si budete moci vybrat operační systém sami. Není ovšem jasné, jestli se nettopy budou prodávat bez systému nebo budou dostupné i OEM verzemi libovolných Windows. Každopádně Zotac nabídne ovladače pro 32/64b Windows XP, Vista, 7 i Linux. Detailní hi-res fotografie si můžete stáhnout na webu výrobce. Cena ani dostupnost zatím známy nejsou. Předpokládám, že cena bez OS se bude pohybovat okolo 5500 Kč.

CS24

Několik Ionových systémů nebo konkurentů jsme na ExtraHardware už testovali, zde máte tipy.

Zdroj: Tisková zpráva

Autor článku