Hlavní navigace

Zotac Z68-ITX WiFi Series: těžký kalibr miniaturního formátu

13. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Základních desek s čipovou sadou Z68 je již na trhu spousta, ale desek formátu mini-ITX je poněkud poskrovnu. To se rozhodla změnit společnost Zotac a uvedla hned dva modely určené do těch nejmenších skříní. Seznamte se se základními deskami Zotac Z68-ITX WiFi a Z68-ITX WiFi Supreme.

Už od pohledu si desky moc podobné nejsou a i ve specifikacích jsou podstatné rozdíly, díky kterým budou někteří jednu desku hanit a druhou vynášet do nebe. Podrobné specifikace nabízí tabulka níže.

U modelu Z68-ITX WiFi stojí za zmínku hlavně podpora dvou modulů DDR3 až do frekvence 2133 MHz. Dále pak grafické výstupy, jež jsou zastoupeny dvojicí konektorů HDMI a jedním Mini-DisplayPortem.

Někteří uživatelé také ocení gigabitový ethernet zastoupený dvojicí konektorů RJ-45. Na zadní straně desky si vedle ostatních výstupů našla místo čtveřice USB 2.0 konektorů a dva konektory USB 3.0. Na rozdíl od druhé desky si na Z68-ITX WiFi našel cestu také rozšiřující slot PCIe ×16.

Druhá deska nesoucí název Z68-ITX WiFi Supreme není zajímavá ani tak velkým chladičem s ventilátorem jako tím, co se ukrývá pod ním. U Zotacu se možná nechali inspirovat platformami Atom + Ion 2 či Brazos (AMD E-350), protože na desku osadili grafický čip Nvidia GeForce GT 430 s 96 jádry CUDA, který komunikuje s vlastním 1 GB paměti DDR3.

Bohužel chlazení grafického čipu zabralo docela podstatný kus místa a tak deska podporuje pouze dva moduly DDR3 SO-DIMM s maximální frekvencí 1333 MHz. Na desce nalezneme pouze rozšiřující slot PCIe ×4 (open-end), jenž je také někdy označován jak mSATA. Tento slot je určen především pro miniaturní SSD disky.

Obě desky by měly být v nejbližších dnech dostupné také na našem trhu. Cena modelu Z68-ITX WiFi by se měla pohybovat okolo 244 USD (přibližně čtyři tisíce dvě stě korun), zatímco model Z68-ITX WiFi Supreme pořídíte za 295 USD (zhruba pět tisíc korun).

MMF24

Zdroj: TZ, Zotac.com 1,2,3