Hlavní navigace

Zpět na počátek: jak vypadaly známé weby včera a dnes?

24. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stroj času je sci-fi snem řady z nás. Vypravit se do minulosti, být tam, kde se něco zajímavého dělo, potkávat známé osobnosti a tvářit se tajemně nad jejich dalšími osudy. Anebo do budoucnosti, vychutnávat si věci, které jsou dnes sotva na papíře nebo zatím jen v hlavách příštích projektantů. Inu, kdo ví, kdy se nám taková možnost naskytne a naskytne-li se vůbec. Nicméně cestovat do minulosti internetu je možné již dnes

Díky unikátnímu projektu s názvem Internet Archive, který od roku 1996 (což je čtyři roky po prvním připojením k internetu v České republice) shromažďuje všechny internetové stránky světa, můžete většinu webů zobrazit v podobě, jakou měly v daném roce, přičemž za každý rok existence stránky je dostupné alespoň jedno zobrazení. Najdou se i výjimky, které nejsou archivovány, respektive nelze jejich archiv zobrazit (například sociální síť FaceBook), ale jinak je zde internet pokryt velmi dobře.

Vybrali jsme pro vás pět webů českého a pět světového internetu, do jejichž minulosti jsme se vrátili. Vždy je uvedena tehdejší a současná podoba. Jak zjistíte, čas plyne v kyberprostoru obrovskou rychlostí.

01 - Seznam.cz

Nejnavštěvovanější český internetový portál a první vyhledávač u nás. Od jeho založení v roce 1996 došlo k více změnám než jen k úpravě motta z „Najdu tam, co neznám!“ na „Najdu tam, co hledám!“, což ostatně vidíte dole na obrázcích. Všimněte si zejména reklamy na nový internetový prohlížeč firmy Netscape.

Seznam.cz Seznam.cz

02 -  Google.com

Ten tady prostě nemůže chybět. Asi nejnavštěvovanější internetový vyhledávač vůbec vznikl v roce 1998 a od té doby neproběhly (kromě loga – viz Příběh „googlovského“ loga) žádné výrazné vizuální změny. Vyhledávací engine se ale pochopitelně zdokonalil a přibyla řada jazykových mutací stránky.

Google.com Google.com

03 - Stahuj.cz

Kam se vydáte, když potřebujete něco stáhnout? Stahuj je český internetový portál, který již od roku 2000 nabízí ke stažení software všeho druhu a na jednom místě. Za těch jedenáct let se změnil snad kompletně a stejně tak nabídka softwaru. Poptávka ale také. Asi vás nepřekvapí, že Top žebříček na screenshotu z minulosti je dočista odlišný než ten současný, který ovšem zachycen není. První místo však i nyní obsadil antivirový program – AVG vystřídal avast!.

Stahuj.cz Stahuj.cz

04 - YouTube.com

Oblíbený web ke sdílení vlastních videonahrávek s ostatními spatřil světlo internetového světa až v roce 2005 a možná právě proto se jeho současná podoba od té dnešní tolik neliší. Ačkoliv tehdejší obsah byl od toho dnešního, kdy se z YouTube stává spíše internetová televize, odlišný diametrálně.

YouTube YouTube

05 - ČSFD.cz

V roce 2003, dva roky po svém spuštění, vypadá Česko-Slovenská filmová databáze úplně jinak než dnes. Bylo v ní také zaznamenáno o 200 000 filmů méně. Registrovaných uživatelů pak oproti dnešku chybělo dokonce ještě více – 283 000! Dnes naopak chybí editorial.

ČSFD ČSFD

06 - CNN.com

Americká zpravodajská televizní stanice CNN (jejíž mezinárodní verzi nabízejí i místní kabelové společnosti) má svoje internetové stránky již více jak 10 let. Nicméně níže vidíte screenshot z 21. září 2001. Tehdy psaly všechny noviny o tomtéž. A dnes? Dnes vlastně také.

CNN CNN

07 – iDNES.cz

Ano, tady to máme potvrzené. Zpravodajský portál iDNES píše v sobotu 19. března 2011 opravdu o tomtéž jako CNN. První obrázek však pochází až z roku 1998 – vykolejil vlak, Lux nebude rušit Benešovy dekrety a v Liberci začne evidence přejetých ježků… Také se blíží se volby! Kdopak asi vyhraje?

iDnes iDnes

08 - Microsoft.com

Osobní blog Billa Gatese hledejte jinde, tady se nabízejí jen strohé informace o nových produktech. Dnes by vypadala prezentace nového operačního systému podstatně jinak. Pochopitelně však nejde o screenshot ze začátků těchto internetových stránek, ty byly totiž spuštěny jako jedny z prvních. Jedná se o podobu z roku 2000.

Microsoft Microsoft

09 - Epublishing.cz

Internetové stránky našeho vydavatelství tak, jak vypadaly před pěti lety! Tehdy přišel na trh úplně nový měsíčník Extra PC s vizuální recenzí Windows Vista a další spoustou zajímavých témat. Cože? Sebestřednost? Jaká sebestřednost?

EPublishing.cz EPublishing.cz 

10 - Twitter.com

Mikroblog a sociální síť Twitter vzniká v roce 2006 a od té doby se již jen rozrůstá. tweety však zůstávají. Vrátil se Josue Salazar za těch pět let ještě někdy k mentolovým cigaretám?

KL24

Twitter Twitter

Tolik náš výběr. Určitě existují i další stránky, které byste rádi vrátili v čase, takže směle do toho – 150 miliard stránek na vás čeká v internetovém archivu.

Byl pro vás článek přínosný?