Hlavní navigace

Zpoždění Zenu 5. AMD posouvá vydání procesorů Ryzen AI pro notebooky na pozdější termín

29. 6. 2024

Sdílet

Procesor AMD Ryzen AI 300, ilustrace
Zdroj: AMD
Už to vypadalo, že do vydání Zenu 5 zbývá jen něco přes dva týdny. Podle aktuálních informací ale AMD vydání prvních z těchto procesorů odkládá.

Před pár dny jsme psali, že bylo vyzrazeno datum, kdy vyjdou procesory AMD s architekturou Zen 5. Nešlo přitom jen o obyčejné drby, protože informace o tom, kdy budou dostupné, se přímo objevily v některých obchodech. Ovšem přesto se zdá, že se nakonec termín bude posouvat a Zen 5 nabere zpoždění. Naštěstí jen mírné a také by se snad nemuselo týkat desktopových Ryzenů 9000 pro socket AM5, i když u těch se proslýchá o jiné komplikaci.

V průběhu nynějšího týdne se na webu objevily z více zdrojů (i když nelze vyloučit, že ne na sobě nezávislých) informace, že datum vydání Ryzenů AI 300 pro notebooky se posunulo. Zatímco předchozí verze byla, že se první notebooky s nimi začnou prodávat 15. 7., nyní leakeři Golden Pig Upgrade (na Weibo) a Hoang Anh Phu (na Twitteru) oznamují, že datum bude místo toho 28. 7. až na konci měsíce. A tito informátoři byli doteď celkem spolehliví.

Známe data vydání všech nových procesorů AMD a Intelu. Zen 5, Lunar Lake a Arrow Lake Přečtěte si také:

Známe data vydání všech nových procesorů AMD a Intelu. Zen 5, Lunar Lake a Arrow Lake

Podle Hoang Anh Phu má 28. 7. začít prodej notebooků s Ryzenem AI 300 a současně to také má být termín, kdy budou smět být zveřejněné recenze – ty tedy nevyjdou v předstihu. Je podivné, že toto datum vychází na neděli, což není typické, vydání jsou obvykle v úterý, středu nebo čtvrtek. Nicméně je možné, že AMD tlačil čas, aby bylo splněno vydání v červenci, ale dále už zase odkládat nešlo, protože by vydání a recenze zase kolidovaly s desktopovou verzí Zenu 5 (tedy Ryzeny 9000), která má vyjít 31. 7. Tudíž bylo zvoleno neoptimální víkendové datum, reálně tak většinou objednávky budou vyřizované až od 29. 7.

Zdá se, že v některých obchodech, které uváděly datum dostupnosti notebooků k 15. 7. (mělo jít o notebooky Asusu), už také toto datum bylo upraveno na 28. 7. To by mohlo dokládat, že jde o reálnou věc.

Procesory Ryzen AI 300 - Představení na Computexu 2024

Procesory Ryzen AI 300 – Představení na Computexu 2024

Autor: AMD, via Anandtech

Důvod, proč AMD vydání odložilo, není známý. Přesněji by se možná mohlo mluvit o tom, že firma posunula interní termín (veřejně nebylo zatím konkrétní datum oznámeno, takže z oficiálního hlediska o odklad nepůjde).

Nejvíc se nabízí dvě možné příčiny – buď je na poslední chvíli třeba něco ladit v softwaru a firmwaru pro tyto procesory a vyžádalo si to pozdržení začátku prodeje, nebo mají výrobci notebooků problémy dostat včas do distribuční sítě hotové notebooky, nebo alespoň ne v dostatečném počtu. Snad nejde o projev nějakých zásadnějších problémů se samotným procesory.

CS24

O odložení desktopových Ryzenů 9000 zatím nikde zprávy nejsou, takže u nich doufejme stále platí, že se budou dát koupit 31. 7. (ve středu následujícího týdne po vydání notebookových modelů). I když z krátké časové prodlevy mezi oběma premiérami asi také AMD nemá moc radost, protože při větším odstupu by asi vydání obou produktů celkově získalo větší publicitu a dokázalo vyvolat větší mediální zájem. Uvidíme tedy, jestli se ještě neposune i tento termín.

První testy Zenu 5: Nové jádro AMD je trochu Atom, trochu Bulldozer a trochu jako PlayStation 5 Přečtěte si také:

První testy Zenu 5: Nové jádro AMD je trochu Atom, trochu Bulldozer a trochu jako PlayStation 5

Zdroje: Weibo, VideoCardz, Twitter

Byl pro vás článek přínosný?