Hlavní navigace

Názor k článku ZTE Grand Memo - první smartphone se Snapdragon 800 - MWC 2013 od šarik - A tady je to ještě jinak z konkurenčního...

  • 7. 12. 2012 12:27

    šarik (neregistrovaný)

    A tady je to ještě jinak z konkurenčního webu zpracované po technické stránce. Také jeden z důvodů, proč se zúží sortiment a a proč sokly na scéne končí:


    Damel | 07.12.2012 - 12:39



    Důvod je jinde a celá "kauza" je umělá. Tím jak se vyvíjí litografie a v procesorech jsou stále menší a menší tranzistory se totiž již brzy dostaneme k fyzikálním hranicím P-N přechodu, důsledkem čehož se přejde při výrobě CPU od metody "zkusíme a uvidíme" k metodě "buď a nebo".


    Co to znamená: Při současné XX nm litografii (a samozřejmě i v minulosti) se sem tam nějaký ten tranzistor tak trochu nepovede. Ale naštěstí "jen trochu" a stačí snížit frekvenci na jaké pracuje a tím omezit nežádoucí difúzi náboje skrz něj a/nebo jeho přehřívání (které samo o sobě také zvyšuje difúzi).


    Při budoucí X nm litografii však již budou vrstvy přechodů v tranzistorech tak tenké, že nebudeme mít tento "manévrovací prostor" k dispozici. Procesory se budou vyrábět metodou "buď funguje a nebo prostě ne". Díky tomu bude na trhu jen jeden frekvenční model od dané generace CPU. A z toho vyplývá, že vůbec nevadí, když bude na základní desku připájen, protože stejně nebude z čeho vybírat a čím zaměňovat (v rámci té generace). A i dnes bývá mezi jednotlivými generacemi CPU takový rozdíl, že vyžadují vlastní nový soket/čipset a tedy desku. Stejně tak konkurenční CPU bude mít klasicky svou vlastní desku.