Hlavní navigace

ZTE Grand X In: první telefon s procesorem Intel v Česku (preview)

18. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Uvnitř ZTE Grand X In je jednojádrový Atom Z2460 Medfield na frekvenci 1,6 GHz. Nenechte se zmást jedním jádrem, u Intelu to plně stačí ke stejnému výkonu, jaký mají dvoujádrové ARMy. Operační paměť 1 GB doplňuje ještě 4 GB uživatelské paměti, kterou můžete rozšířit pomocí paměťové karty microSD. Očekává se také velká výdrž na baterii.

První dojmy jsou zatím dobré: telefon má matné provedení zadního krytu z příjemného vroubkovaného plastu a 4,3" displej o úhlopříčce 540 × 960 bodů. Moc rád vidím nový telefon s takovouto úhlopříčkou, když většina ostatních výrobců chrlí velká pádla, která se nedají ovládat jednou rukou.

Přes diagonálu 4,3" jsou celkové rozměry o pár milimetrů na každé straně přeci jen větší, než by bylo záhodno, jenže když se podíváte na cenovku, se kterou útočí na prozatím nejvýhodnější Huawei G300, ledacos mu odpustíte. Má velkou šanci stát se novou "výhodnou koupí", tedy levným, ale dostatečně dobrým telefonem, jakým je nyní stále ještě Huawei G300.

Operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich má lehkou nadstavbu od ZTE, která je vidět hned na efektní odemykací obrazovce. Líbí se mi na ní, že v horní liště nabízí přepínače Wi-Fi či automatického otočení, samotný launcher ale neumožňuje téměř žádné nastavení.

Zajímavě se jeví integrovaná aplikace s profily akumulátoru. Ten má kapacitu 1650 mAh a podle prvních dnů to vypadá, že vydrží i více, než jeden den mého nonstop používání.


Na světe existuje sedm smartphonů, které v sobě mají procesor od Intelu, ale zatím se žádný neprodával v Česku. Prodej ZTE Grand X In startuje právě dnes nejprve v prodejnách operátora Telefónica za nedotovanou cenu 5 494 Kč. My jej již pár dní testujeme a v následujícím týdnu přineseme jeho recenzi.

ICTS24

 

.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.