Hlavní navigace

ZTE Grand X LTE: I Číňané již myslí na superrychlou datovou síť

19. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco v Česku máme jedno z nehorších pokrytí 3Gsítěmi a rychle si zasurfujeme pouze ve městěch, v zahraničí si začínají ve velkém užívat LTE. Jeho podpora se stále častěji objevuje mezi parametry nových telefonů a jiné byly kvůli tomuto fenoménu aktualizovány (viz. třeba HTC Titan II). I když u nás již běží několik vysílačů v testovacím režimu, na finální provoz budeme muset ještě dlouho čekat.

Mezi výrobce, které již mají svůj model podporující super rychlou síť, se zařadilo i čínské ZTE. To představilo ZTE Grand X LTE. Výrobce se v tiskové zprávě pochlubil i tím, že je to první model, v němž dokázaly inženýři veškerou logiku, jež se stará o provoz LTE nacpat do jediného čipu.

Srdcem telefonu je SoC Qualcomm MSM8960, který obsahuje dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,4 GHz. Že to Číňané s tímto modelem myslí opravdu vážně, vyplývá už jen z toho, že stejný hardware najdete v naprostém high endu – MSM8960 pohání i HTC One X nebo Asus Transformer Pad Infinity (modely pro severní Ameriku).

Na telefonu samozřejmě běží Android 4.0 a z prvních snímků to vypadá, že se naštěstí ZTE nepouštělo do žádných nástaveb systému. Nesmí chybět ani fotoaparát, který zde má rozlišení 8 Mpx a umožňuje natáčet video v rozlišení 1080p. A ani přední kamera není žádné ořezávátko, dokáže totiž pořizovat záznam s rozlišením 720p.

Na přední straně kupodivu nenajdete ani jedno tlačítko – fyzické ani senzorové. O napájení telefonu se stará akumulátor s kapacitou 1900 mAh. To se sice může zdát jako vysoké číslo, po zkušenostech, které jsme získali při testování Samsungu Galaxy S III (který obsahuje rovněž Qualcomm MSM8960), jsme trochu skeptičtí. Nehledě na to, že nejnovější Galaxy má akumulátor s kapacitou 2100 mAh.

ZTE Grand X LTE by měl být v Evropě a Asii dostupný na podzim tohoto roku. Cena zatím nebyla oznámena. Dalších novinek na poli chytrých telefonů se pravděpodobně dočkáme na asijském veletrhu Mobile Asia Expo 2012, který se koná ve dnech 20.-22. června v Šanghaji.

MMF24

Zdroj: Engadget