Hlavní navigace

ZTE: Microsoft inkasuje průměrně 500 Kč za každý prodaný Windows Phone

20. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

S vybíráním poplatků za licence platforem to Microsoft rozhodně umí, vždyť kasíruje i od konkurenčního Androidu. Kolik si ale nechá zaplatit za výrobu vlastního telefonu, se zatím moc nevědělo.

Až nyní si pusu na špacír pustil Santiago Sierra, ZTE produktový manažer. Microsoftu prý ZTE platí mezi 15 a 20 britskými librami (460 až 600 Kč). V průměru to tak na jeden smartphone dělá 27 dolarů (535 Kč). Je tedy vidět, že licence na operační systém celkově vyjde v podstatě jako nejdražší „součástka“ ve smartphonu.

Naopak Android si razil jinou cestu. Snažil se zpřístupnit OS co nejvíce lidem a profitovat až přímo na využívání chytrého telefonu – používání služeb Googlu. Pak ale přišel Microsoft a idylku zničil. Za využívání jeho patentů si začal od výrobců účtovat průměrně 15 dolarů (300 Kč). Je to méně, než si účtuje za svůj systém, vůči ale poměru na trhu mu Android vynáší mnohonásobně víc.

CS24

Na závěr si uvedeme příklad třeba na novém modelu ZTE Tania (4,3" displej, 1GHz procesor, 5 Mpx fotoaparát), který by se měl dostat na trh ve Velké Británii příští měsíc. Jeho předností je hlavně lákavá cena - 270 eur. Pokud vezmeme v úvahu průměrný licenční poplatek 27 dolarů, podílí se na ceně smartphonu osmi procenty.

Zdroj: Slashgear