Hlavní navigace

Zuckerbergovi schválili jeho první patent, po šesti letech od podání žádosti

1. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V červenci roku 2006 Mark Zuckerberg, zakladatel sociální sítě Facebook, požádal americké úřady o schválení svého prvního patentu. Úřady ve Spojených státech Facebooku ale Zuckerbergovi vyhověly teprve až teď. Neznamená to ale, že by Facebook doteď neměl žádné patenty, spousta jich byla schválena už dříve.

Patent pod číslem 8,225,376 patří podle odborníků k těm méně významným. Patent se nazývá „Dynamické generování přehledu o soukromí“ a jeho obsah je oficiálně popsán následovně:

Profil se pro uživatele generuje. Jedna nebo více změn v nastavení soukromí ze strany uživatele je asociována s jeho profilem. Profil, který je asociovaný s konkrétním uživatelem, je aktualizován na základě změn v nastavení soukromí.“ 

Jednoduše řečeno, patent by měl chránit způsob, kterým se na Facebooku zobrazují informace o uživateli včetně toho, jak takový uživatel vidí své nastavení soukromí.

Patent byl původně zamítnut kvůli přílišné obecnosti, později byl ale zpětně prozkoumán a nyní schválen.

 

CS24

Od roku 2006 Zuckerberg podal mnoho jiných návrhů patentovému úřadu na další patenty, spousta jich také byla schválena. Z tohoto pohledu jeden patent nemusí znamenat mnoho. Pro Facebook je ale v současnosti důležité, aby držel maximální možné množství patentů, zejména kvůli právě probíhajícím soudním sporům s Yahoo. 

Zdroje: AllFacebook, Mashable