Hlavní navigace

Zvládne nový čipset Atomu i HD video?

10. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Slyšte, slyšte, blíží se katastrofa. Kauza „Intel GN40 a HD video“ dnes oblétla celý internet a oko hurikánu vede až do klávesnice známého šprýmaře Fuada Abazovice z Fudzilly. Ten tvrdí, že má oficiální sdělení product managera Intelu, které se týká přehrávání HD videa na novém čipsetu Intel GN40 pro Atom.

„GN40 is designed to do 1080P HD playback for typical broadband internet content; it is not designed to enable full Blu-ray capability where the bitrates and demands of multi-layer content are significantly higher than that of internet HD content.“

Ve zkratce to znamená, že GN40 nezvládne Blu-ray video (kvůli vysokému datovému toku; multi-layer content zřejmě znamená rozšířený obsah jako druhý video stream BonusView nebo náročné audio formáty), ale pouze 1080p streamy na internetu.

To může znamenat cokoli a zároveň nic. Jak si máme představit nízký datový tok? Vezměme si jako příklad YouTube, který začal nabízet vysoké rozlišení. Neznám přesná omezení, ale podařilo se mi zjistit, že 720p video bylo formátu H.264 (přesněji profil High@L3.1, CABAC, 3 RF). Vzhledem k absenci hardwarové akcelerace a zřejmě špatné optimalizaci Adobe Flash playeru, dokáže takový obsah pořádně zatopit i moderním dvoujádrům (>40% zátěž na Athlonu X2 4850e, 2,5 GHz), natožpak Atomu.

Fuad Abazovic spekuluje, že by se mohlo jednat o 1080p videa formátu WMV (zřejmě myslel formát WMV3, WMV označuje pouze kontejner). Takového obsahu ale tolik nebude, navíc s nízkým bitrate nemá cenu mluvit o vysokém rozlišení. Dosud žádný výrobce plnou akceleraci formátu WMV3 nenabídnul a lze pochybovat, že by se o to dnes někdo pokoušel. Všechno nasvědčuje tomu, že GN40 žádný pokročilý video dekodér obsahovat nebude, to je ale v rozporu s tím, že zřejmě půjde o čipset odvozený od Intel G45, který naopak obsahuje jeden z nejpokročilejších dekodérů. Pokud se informace ukáží jako pravdivé, dostane se Intel do trapné situace, neboť sám v nedávné kauze s Nvidií ukázal, že FullHD akceleraci Intel nabízí a naopak s Ion byly hlášeny některé problémy.

MMF24

A když už jsem zmínil Nvidia Ion, problémy s HD videem se dnes objevily i zde. Redaktoři Anandtechu testovali přehrávání Blu-ray disků a zjistili, že 1,6GHz Atom asi na chráněný obsah na Blu-ray nestačí, vytížení CPU bylo stále téměř 100% a video trhané. Na situaci ihned reagovala Nvidia a autor článek stáhnul z webu s tím, že se výsledky musí znovu překontrolovat. Inu, akcelerace asi nefungovala.

Zdroj: Fudzilla

Autor článku