Hlavní navigace

Zvýšení TDP na 105 W pro Ryzen 9600X a 9700X vyjde za měsíc a vztahuje se na něj záruka

3. 9. 2024

Sdílet

Procesor AMD Ryzen 9000 pro socket AM5
Zdroj: AMD
Možnost zvednout u dvou 65W procesorů s architekturou Zen 5 spotřebu a výkon nebude brána jako přetaktování, procesory s ní budou plně kryté zárukou.

Když se to poprvé objevilo, znělo to dost šíleně, ale zprávy o tom, že AMD chce po vydání zvýšit TDP u procesorů Ryzen 5 9600X a Ryzen 7 9700X pro vyšší výkon, se nakonec potvrdily. Není to ale naštěstí ústup ze snahy o větší energetickou efektivitu, ale jen volitelná možnost. Minulý týden se tato volba objevila na deskách MSI, nyní už se potvrdilo, že půjde o standardní – a oficiálně podporovanou – funkci pro Ryzeny 9000.

O těchto plánech na (volitelné) vyšší TDP vícekrát informoval web WCCFtech, který pravděpodobně má kontakty u firmy MSI, jež jako první tuto funkci do firmware základních desek platformy AM5 přidala. Asi opět z těchto zdrojů nyní WCCFtech přinesl další detaily o tom, jak to AMD zamýšlí.

AMD prý kvapně mění specifikace chystaných procesorů generace Zen 5. Problémy s výkonem? Přečtěte si také:

AMD prý kvapně mění specifikace chystaných procesorů generace Zen 5. Problémy s výkonem?

Přišlo vám vydání Ryzenů 9000 chaotické? To ještě nic nebylo, AMD prý chce zpětně zvednout TDP Přečtěte si také:

Přišlo vám vydání Ryzenů 9000 chaotické? To ještě nic nebylo, AMD prý chce zpětně zvednout TDP

Zvýšení spotřeby pro Ryzen 9600X a 9700X je tady. 105W TDP v BIOSech od MSI (aktualizováno) Přečtěte si také:

Zvýšení spotřeby pro Ryzen 9600X a 9700X je tady. 105W TDP v BIOSech od MSI (aktualizováno)

BIOSy s volbou 105W TDP vyjdou za měsíc

WCCFtech znovu potvrdil předchozí informaci, že nejde jenom o nápad MSI, ale o iniciativu přímo od AMD. To znamená, že se posléze dostane na všechny AM5 desky, nynější dostupnost v BIOSech MSI je způsobena tím, že se firma rozhodla tuto funkci poskytnout dřív jako jakousi beta verzi. V současnosti vycházejí BIOSy založené na kódu AGESA 1.2.0.1, ale podle WCCFtechu přijde standardní vydání funkce zvýšení TDP na 105 W až v následující verzi AGESA 1.2.0.2.

V této vlně BIOSů pro desky už půjde o standardizovanou funkci od AMD. Podle WCCFtechu bude dostupná od všech výrobců, kteří AM5 desky nabízejí. Protože asi bude implementovaná přes kód AGESA, měla by se snad tato možnost chovat stejně na všech deskách. Zatím není jasné, zda budou spotřeba a výkon ekvivalentní tomu, co dostanete nyní s ranou verzí 105W funkce od MSI.

Volba 105W TDP pro Ryzen 9700X a 9600X v BIOSu desky od MSI

Volba 105W TDP pro Ryzen 9700X a 9600X v BIOSu desky od MSI

Autor: MSI

Podle WCCFtechu by se měly aktualizace BIOSu (UEFI firmwaru) s touto funkcí začít objevovat na konci měsíce (září). To je také termín uváděný pro příchod X870 a X870E desek, takže je možné, že se příchod těchto novinek sveze společně. Nicméně 105W možnost pro Ryzeny 9600X a 9700X by se měla dostat i na všechny desky s čipsetem řady 600.

Nepůjde o přetaktování. Vyšší TDP bude kryté zárukou

Důležitá informace je, že přepnutí procesoru do 105W režimu sice zůstane volitelné (nebude to výchozí režim) a může být v BIOSu zpřístupněno mezi volbami pro přetaktování procesoru, z pohledu AMD ale o přetaktování nepůjde. WCCFtech uvádí, že na tuto volbu a její zapnutí se bude plně vztahovat záruka, provoz Ryzenu 5 9600X a Ryzenu 7 9700X na 105W TDP by měl být normálně oficiálně podporovaný.

MMF24

Takto pojatá možnost změny limitů spotřeby je asi ideální (když už ke změně musí dojít). Přímo změna TDP natvrdo zpětně po vydání není vhodná a úspornější parametry jsou jako primární nastavení celkově ta lepší volba. Ti, podle kterých mají oba procesory mít vyšší TDP, holt budou muset vyvinout trošku snahy k dosažení tohoto stavu.

Zdroje: TechPowerUp, WCCFtech