Hlavní navigace

Zvyšte výkon nových disků s 4kB sektory

15. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft před pár dny uvolnil aktualizaci pro systém Windows Vista SP2, která vylepšuje práci s novými pevnými disky používajícími sektory o velikosti 4 kB oproti doposud užívané velikosti 512 B. Bez přímé podpory u operačního systému se u těchto disků aktivuje emulace 512bajtové adresace (pokud ji podporují), která má negativní důsledky na výkon.

Hotfix pro Windows Vista SP2 a Windows Server 2008, který přidá podporu přímé adresace 4kB sektorů, můžete stahovat zde. Díky nativní podpoře odpadne jakékoli brždění celého procesu práce s diskem emulací a napasováním 512B požadavků na 4KB sektory. Aktualizována je i aplikace fsutil, která by nyní měla správně zobrazovat velikost sektorů.

Podobný hotfix Microsoft nabízí i pro systém Windows 7 SP1 už delší dobu, pokud jej stále nemáte a přitom vlastníte disky se 4lB sektory, stáhněte si jej pro 32bitový či 64bitový systém, popřípadě pro 64bitový Windows Server 2008 R2. Uživatelé systému Windows XP mají bohužel smůlu, stařičký systém tyto disky nativně oficiálně podporovat nebude.

Zdroj: Microsoft, Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?