Hlavní navigace

Google vyzrál na malé kapacity SSD u Chromebooků. Data uloží do cloudu

20. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když nahradíte starý Chromebook novým a poprvé se přihlásíte, Google vám ze svých serverů stáhne vaše nastavení, hesla k webovým stránkám apod. Ihned můžete začít pracovat, jako by se nic nestalo. Jedinou výjimkou je obsah složky Downloads (Stažené soubory), kam Google ukládá… stažené soubory. Pokud je potřebujete, musíte je zálohovat ručně na flashku, případně do online disku Drive.

Chrome OS bude stahovat soubory do cloudu
Chrome OS bude stahovat soubory do cloudu

Blog OMG Chrome si všiml novinky v kódu open source projektu Chromium. Google přesunul složku Downloads do úložiště Drive, takže ve výchozím nastavení budou napříč různými zařízeními synchronizovány úplně všechny soubory uživatele. Novinka se objeví v Chrome OS 35.

 

KL24

Dle zkušeností uživatelů, kteří už funkci testují v alfa/dev verzi, se soubory nejdříve stáhnou do počítače a teprve potom zálohují do Drivu. Ideální by bylo, kdyby Google vzdálené soubory ukládal do počítače i Drivu současně tak, aby přitom nevytěžoval odchozí linku uživatele. Zvlášť u nesymetrických přípojek s rychlostí uploadu v jednotkách Mb/s by šlo o velkou pomoc a časovou úsporu.

Google s tím nejspíš do budoucna počítá. Souvisí s tím i nedávné zlevnění extra kapacit v Drivu, kdy 100 GB už stojí jen 47 Kč měsíčně, 1 TB je za 237 Kč. I základní Chromebooky mají v ceně 100 GB na dva roky zdarma, což vynahrazuje jejich malé lokální úložiště s kapacitou pouze 16 GB. Chystaný hybridní systém ukládání bude pro uživatele transparentní a ti s opravdu rychlým připojením si ani neuvědomí, kde jejich data fyzicky leží.

Byl pro vás článek přínosný?