Hlavní navigace

Hybridní úložiště pro AMD. Na Ryzenech lze spojit HDD a SSD à la Apple Fusion Drive

17. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že k věcem, které AMD ukazovalo nebo oznamovalo na CES 2018 (věnovali jsme se jim ve dvou částech, zdezde), je třeba přihodit ještě jednu. Pokud znáte technologii hybridního úložiště, kterou Apple v minulosti uvedlo na trh pod označením Fusion Drive, tak něco podobného nyní dostanou i procesory Ryzen. Hybridní úložiště nebo disk znamená spojení dvou různě výkonných technologií úložiště, v praxi buď HDD a menšího SSD, nebo pomalejšího levnějšího SSD a výkonnějšího dražšího (NVMe, Optane SSD...). Ovšem na rozdíl třeba od Optane Memory u Intelu nebo SSHD na to AMD jde jinak: počítá se s použitím standardních disků a „hybridizace“ je dosažena na úrovni softwaru. A to technologií firmy Enmotus, která podobná řešení vyvíjí pro enterprise sféru (tedy typicky servery). Jde tím pádem o technologii od „třetí strany“.

Hybridní sloučení dvou disků...

Tento software se jmenuje Enmotus FuzeDrive a pro vlastníky Ryzenů je na prodej za 20 dolarů – pro nás pak 439,85 Kč (platba je možná kartou, PayPalem a zřejmě i převodem z účtu). Firma uvádí, že instalace je rychlá a je možná i na již používaném systému, tedy bez reinstalace. FuzeDrive kombinuje kapacitu dvou rozdílných úložišť, nejde tedy o technologii NAND cache, kdy jsou data duplikována a o objem SSD vlastně přicházíte. Místo toho FuzeDrive rozděluje data mezi rychlejší a pomalejší úložiště (typicky SSD a HDD) podle způsobu používání. Horká data aplikací a operačního systému přesune na SSD a data nepotřebující maximální rychlost na HDD. Bez duplikace tedy není ani třeba mezi cache a pomalejším diskem dělat synchronizaci a prý má řešení také být méně náročné na výkon CPU. Toto třídění by se mělo odehrávat automaticky a program se vám má přizpůsobovat postupným učením.

enmotus-fuzedrive-for-ryzen-01Při instalaci je třeba, aby byl druhý disk, který přidáváte a chcete ho pomocí FuzeDrive „spojit“ s tím stávajícím, ponechán prázdný. Pro jistotu se doporučuje zálohovat také aktuální systémový disk, byť ten smazán není. Podrobný průvodce instalací je zde, pokud jste zvědaví. Vyplývá z něj, že software klade určitá omezení: je třeba mít alespoň 4 GB RAM, disky na rozhraní SATA musí mít nastaven režim AHCI, nikoliv RAID (nesmí být používán ani žádný softwarový RAID) a FuzeDrive také podle všeho není kompatibilní se Secure Bootem, ten tedy musí být vypnutý (ovšem kompatibilita je jak s UEFI, tak s režimem legacy BIOS). A jako s operačním systémem se už počítá pouze s Windows 10. Naopak SSD a HDD lze používat jakákoliv vyhovující standardům (SATA, NVMe), musí ale být připojena k čipové sadě, ne k přídavným řadičům.

Enmotus doporučuje jako vhodné kombinace disků SSD a HDD, případně kombinacei pomalejšího SSD pro data a rychlého SSD, například Optane SSD Enmotus doporučuje jako vhodné kombinace disků SSD a HDD, případně kombinacei pomalejšího SSD pro data a rychlého SSD, například Optane SSD

Po stránce hardwaru jsou vedle oněch dvou disků (jednoho z nich prázdného) vyžadovány některé další věci. Aplikace je určená jen pro majitele Ryzenů, nebo Ryzenů Threadripper. Podporovány jsou tedy platformy TR4 a AM4, ovšem s poznámkou, že „zatím“ není kompatibilita s čipovou sadou A320. Proč, to není jasné, takže těžko říct, zda jde o umělé omezení nebo třeba bude někdy podpora přidána. Na druhou stranu, u levných PC asi nebude tak často zájem o tuto placenou funkci. Za ušetřené peníze můžete totiž mít o něco lepší nebo větší SSD a rozdělení dat a aplikací mezi pevný a flashový disk si můžete dělat ručně.

KL24

...nebo i RAM

Kromě hybridního úložiště je možné volitelně zapnout ještě cache v RAM. Ta používá 2 GB RAM pro akceleraci I/O operací tím, že nejpoužívanější data načte do tohoto prostoru (tato možnost se jmenuje FuzeRAM; minimální požadavky na počítač jsou pak 6 GB). Užitečné to má být hlavně pro aplikace výrazně závislé na výkonu čtení, pochopitelně za předpokladu, že se jejich data do 2 GB vejdou a přístup je dostatečně předvídatelný, aby ho algoritmus FuzeDrive dokázal pochytit.

Diskové operace mají být údajně na úrovni systému běžícího kompletně na stejném SSD: zde zrychlení poté, co se k 500GB HDD přidá Samsung SSD 960 Pro Diskové operace mají být údajně na úrovni systému běžícího kompletně na stejném typu SSD: zde zrychlení poté, co se k 500GB HDD, kde byl původně nainstalován OS, přidá Samsung SSD 960 Pro

FuzeDrive je zatím dostupný jenom pro desktopová PC s Ryzenem. Podle dodavatele je ve vývoji ještě verze pro notebooky, nevíme ale, zda také bude dostupná pro Ryzen Mobile. Kromě platformy AMD asi eventuálně přijdou i verze pro počítače s procesorem Intel. Enmotus uvádí ve svém FAQ, že budou pravděpodobně nabízené přímo výrobcům počítačů, takže by taková hybridní úložiště pak mohla být na počítačích předinstalovaná. Zda také bude i verze prodávaná za podobnou cenu jednotlivcům, nikde řečeno není. Vyloučeno to není, ovšem těžko říct, zda o to Intel bude mít zájem, vzhledem k tomu, že má vlastní cachovací produkt.

Byl pro vás článek přínosný?