Hlavní navigace

Intel potichu vypustil 10nm procesory. V Číně se objevil levný notebook s Cannon Lake (update)

15. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Poznámka: článek z 14.5. jsme na konci doplnili o oficiální specifikace, které se již objevily na webu Intelu. Ty ukazují, že Cannon Lake přináší podporu pro nové technologie pamětí a také potvrzují, že u prvních 10nm CPU Intelu nepodařilo zprovoznit GPU.

Intel v posledních kvartálních výsledcích odhalil, že kvůli problémům s výtěžností je nucen 10nm výrobu přesunout na rok 2019 (bez přesnějšího určení části roku). Ovšem toto se týká masové výroby. Výjimkou z tohoto jsou procesory Cannon Lake ve své jediné přeživší dvoujádrové verzi. Intel totiž v malém měřítku tato CPU vyrábí (validace proběhla těsně před koncem roku 2017), což je zdá se aspoň z části motivováno symbolicky, jelikož podle dřívějších slibů měla nějaká 10nm CPU dorazit v roce 2017. Intel zároveň ve veřejných prohlášeních tvrdil, že toto „nemasové“ množství Cannon Lake je v prodeji („shipping“), avšak dosud na po nich na trhu nebyla stopa. Ovšem toto nyní zřejmě už také bylo splněno – do obchodů se totiž dostal první notebook, v kterém je 10nm procesore Intelu.

 

Zastrčené čínské uvedení 10nm generace

Společnost se tím nijak nepochlubila, což ale není zas tak zvláštní, protože po všech problémech a odkladech Cannon Lake ztratilo hodně atraktivity a čtyřjádrové 14nm procesory Kaby Lake Refresh vypadají podstatně lépe. Onou premiérou je levný notebook Lenovo IdeaPad 330, jenž se začal prodávat v Číně (cena je 3200 čínských jüanů, zhruba 10 700 korun). Osazen je procesorem Core i3-8121U, což je zatím jediné Cannon Lake, o kterém prosákly informace, a bude se nacházet také v NUCu Crimson Canyon, což má být druhé působiště, které čip nalezl.

Lenovo IdeaPad 330 Lenovo IdeaPad 330

Specifikace v obchodu JD.com potvrzují, že Core i3-8121U je dvoujádro s taktem 2,2 GHz, nicméně není uvedeno turbo, které procesor má (jeho maximální frekvence je 3,2 GHz). Jde o notebook s 15,6" displejem (1366 × 768 bodů), 4GB pamětí DDR4 na taktu 2133 nebo 2400 MHz, Windows 10 a s 500GB HDD (dražší verze má navíc 128GB SSD). Co je pozoruhodné: v notebooku je opět přítomná samostatná grafická karta, Radeon 540 (512 stream procesorů, čip Polaris 12, 64bitová sběrnice, GDDR5, viz web AMD), pro níž je uvedena kapacita paměti 2 GB. Ta je osazena jak v dražší, tak i v levnější čistě HDD verzi stroje.

intel-core-i3-8121u-lenovo-ideapad-330-01

V notebooku bez integrovaného GPU?

Opět se tu tedy vynořuje podezření, že Core i3-8121U má možná neaktivní grafiku, že by tedy šlo o konfiguraci „2+0“ (dvě jádra, bez GPU), jelikož se u první verze čipu ve spěchu nepodařilo tuto část validovat. Také NUC Crimson Canyon je osazen samostatným Radeonem, což z něj dělá jediný tato vybavený minipočítač Intelu mimo highendový NUC Hades Canyon s Kaby Lake-G. Ovšem v notebooku by absence integrované grafiky (a tím i systému přepínání pro prodloužení výdrže na baterii) byla o hodně závažnější. Notebook má dle informací v obchodu mít výdrž pět hodin, ale neznáme kapacitu akumulátoru.

Že CPU nemá integrovanou grafiku aktivní, specifikace neuvádí. Ze strojového překladu by spíš vyplýval opak, ale může jít o opomenutí, protože ve specifikacích je řada nesrovnalostí proti informacím, které obchod uvádí jinde. Zda je Core i3-8121U o GPU ochuzeno, bohužel stále nemůžeme ověřit. Ač je čip v Číně podle všeho na prodej, Intel i3-8121U nezařadil do své databáze ARK, v níž jinak všechny produkty vede. Nelze se zbavit dojmu, že by firma smůlou pronásledované Cannon Lake nejraději zametla pod koberec, ale bohužel to nemůže udělat kompletně proto, že tento čip potřebuje coby důkaz, že aspoň v nějaké formě 10nm procesem disponuje.

Benchmark Core i3-8121U, mělo by jít o Cinebench R15 MT. Cannon Lake má výrazně vyšší výkon díky tomu, že má turbo, kdežto i3-6006U nikoliv Benchmark Core i3-8121U dle Lenova, mělo by jít o Cinebench R15 MT. Cannon Lake má výrazně vyšší výkon díky tomu, že není vypnuté turbo (maximum 3,2 GHz), kdežto u Core i3-6006U aktivní není

Je asi pravděpodobné, že se tento IdeaPad nedostane na západní trhy (je-li záměrem se čipů Cannon Lake spíš nějak zbavit než je na trhu nějak prosazovat). To je škoda, protože Cannon Lake by mělo být zajímavé otestovat – jde o první mainstreamové jádro Intelu s podporou instrukcí AVX-512. Přitom ale nemá 1MB L2 cache a mesh propojovací logiku jako velká Skylake-X/SP. Programátoři či nadšenci do hardwaru, kteří by tuto architekturu rádi vyzkoušeli, asi budou muset počkat, zda se bude šířeji prodávat onen NUC Crimson Canyon.

Aktualizováno (15.5. 2018): Core i3-8121U nemá GPU...

Už neplatí, že by se Intel za Cannon Lake styděl tolik, že ho nezařadil do databáze ARK. Core i3-8121U se v ní dnes již objevilo, takže konečně známe kompletní parametry. Je potvrzeno, že základní takt činí 2,2 GHz a maximální turbo 3,2 GHz (a také, že jde skutečně o čip vyráběný 10nm procesem). ARK také definitivně ukazuje, že toto CPU nemá aktivní svou integrovanou grafiku, zprávy o její nefunkčnosti jsou tedy reálné a i3-8121U je oním "2+0" čipem.

KL24

Co je dále pozoruhodné: ARK uvádí u procesoru podporu instrukcí jen AVX2, což by zřejmě znamenalo, že tento procesor nakonec neumí AVX-512. Je ale možné, že samotný křemík ji obsahuje, jen je deaktivována. (Aktualizace: Intel měl v ARK chybu, procesor Core i3-8121U nakonec AVX-512 skutečně umí, což je zřejmě doklad, že do budoucna budou mít tyto instrukce i neserverové procesory.) Na tomto konkrétním modelu není aktivní podpora instrukcí SGX, TSX a stejně tak nepodporují vPro, což ale asi bude dáno zařazením do lowendové řady i3, nikoliv schopnostmi křemíku.

...umí ale paměti LPDDR4 a LPDDR4X

Naopak příjemným překvapením je podpora pamětí LPDDR4 a LPDDR4X, která notebookovým procesorům Intelu dosud chyběla. Podporované frekvence jsou 2400 MHz, stejnou umí toto Cannon Lake i s pamětí DDR4. Zpoždění Cannon Lake je asi také vůbec důvod, proč Intelu trvalo tak dlouho, než začal paměti LPDDR4 podporovat. Jejich implementace byla podle všeho spojena s architekturou 10nm čipů, s nimiž Intel původně počítal už na léta 2016 nebo 2017, a zřejmě nebyl čas tuto technologii přesunout do 14nm čipů Kaby Lake, které narychlo vznikly coby plán B.

Byl pro vás článek přínosný?