Hlavní navigace

Potvrzeno. Microsoft postaví nový Edge na Chromiu

7. 12. 2018

Sdílet

 Autor: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews
A ten, kdo se ještě nevzpamatoval z toho, jak dnešní Microsoft miluje open source, z toho stojí na hlavě. Nový Edge bude postavený na Chromiu, to je realita roku 2019.

Kdoví, jestli Microsoft podobné oznámení plánoval na současnou dobu, nebo jen reaguje na únik informací, každopádně však potvrdil, že vývoj vlastního prohlížeče se svým vykreslovacím jádrem vzdává. Argumenty pro a proti takovému rozhodnutí jsem rozebral v pár dní starém minulém článku, takže vás primárně odkáži na něj. Aktuálně vývoj vlastního prohlížeče Microsoftu nutně nic velice pozitivního nepřináší, Edge má naopak špatnou pověst, relativně málo funkcí a doplňků, trápí ho slabý výkon a občasná nekompatibilita se stránkami. Web je dnes veskrze optimalizovaný pro Chrome, protože prohlížeče postavené na jádře Blink webu dominují. Z pohledu webu jako otevřené decentralizované platformy tak není dobře, že Blinku ubude soupeř, zato z pohledu Microsoftu a uživatelské základny Windows se jedná o ryze pragmatický a pozitivní krok. Ještě letos v dubnu Redmondští posílili vývojový tým Edge, teď ale otevřeně přiznávají, že adoptují Chromum.

Nový Edge a nové pořádky

Dle svých slov tím Microsoft posílí svou účast v komunitě open source a zlepší kompatibilitu s webovými stránkami. Zdůrazňuje, že do vývoje Chromia skutečně hodlá výrazně zapojit, takže řeči o komunitě snad nejsou pouze nutnou omáčkou marketingu. Firma také přiznala, že se svými příspěvky už dnes podílí na tom, aby Chromium dostala na zařízení s Windows a procesory ARM.

Edge pro iOS a Android stejně vlastní jádro nevyužívá. V iOS ani nemůže Edge pro iOS a Android stejně vlastní jádro nevyužívá. V iOS ani nemůže

Oproti pár dní staré neoficiální informaci jsme se z oznámení dozvěděli dvě další skutečnosti. Nový prohlížeč nadále ponese jméno Edge. V propadlišti dějin tak neskončí celý produkt i se značkou, nýbrž jen vykreslovací jádro EdgeHTML. Podle Microsoftu přechod na jinou technologii zabere přibližně rok. Navíc bude nový Edge oproti tomu stávajícímu aktualizován častěji.

Zajímavé je, že rapidní vývoj prý umožní přinést Edge na další platformy jako macOS. Troufám si tvrdit, že rozšiřování působnosti nemá nic společného s rapidním vývojem, ale s prostou změnu technologie. Chromium podporuje ostatně i Linux, kde by se Edge mohl teoreticky objevit také. To Redmondští neuvedli, ale byl by to logický krok a ve světle událostí už zcela nepřekvapivý.

Testování se rozjede brzy

V oznámení mne mírně pobavila část o tom, že k přínosům výměny technologie bude také patřit nejlepší možná šetrnost k akumulátoru. Microsoft přitom v minulých letech opakovaně tvrdil, jak jsou všechny ostatní prohlížeče neúsporné. Nový Edge samozřejmě nakonec nemusí být stejný spotřebič jako např. Chrome, ale s novou technologií by spotřeba vzrůst pravděpodobně měla.

ICTS24

Změna by na povrchu neměla být zrovna hmatatelná, v praxi nás ale čeká zlepšení chodu prohlížeče Změna by na povrchu neměla být zrovna hmatatelná, v praxi nás ale čeká zlepšení chodu prohlížeče

Když ale odhlédnu od ironické hry se slovy, Edgi přechod na Chromium ublížit nemůže, právě naopak. Ani o dobrou integraci s Windows prohlížeč nepřijde. Aktuálně ještě Microsoft vývojovou verzi k testování nenabízí, můžete se však hlásit na adrese www.microsoftedgeinsider.com. Když firmě zanecháte kontaktní údaje, dá vám vědět, až bude testovací verze uvolněna.

Dojde k tomu někdy v začátcích příštího roku. Mimochodem, ano, výše uvedené znamená, že byl spuštěn nejméně šestý program Insider.