Hlavní navigace

Microsoft plánuje novou verzi Windows každé tři roky. Dočkáme se Windows 12?

17. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Jan Vaca
Windows 11 měl být poslední verzí, ale to Microsoft říkal i o desítkách. Microsoft nyní zřejmě opět mění strategii, která by mohla přinést Windows 12 i Windows 13…

Web Windows Central informuje o probíhajících změnách ve vývoji Windows. Místo jedné velké aktualizace každý rok by prý opět měla vycházet nová verze každé tři roky, jak jsme tomu byli zvyklí minimálně od Visty.

Ani u Windows 10 nešlo sedm let o jeden systém. Z každou větší verzí (kterých bylo zatím asi 12) bylo potřeba provést upgrade, jež se příliš nelišil od aktualizace na zcela novou verzi operačního systému. Akorát se tolik neměnil vzhled a systém nesl pořád stejné jméno, byť s různým označením verze (151121H2…). Microsoft potom starší verze postupně přestal podporovat.

Windows 11 má aktuální verzi 21H2 a připravovaná 22H2 by měla být dostupná i pro desítky. Potom by ale měl nastoupit tříletý cyklus a těžko odhadovat, jak bude verze Microsoft dále označovat. Redmondští totiž neumí být dlouhodobě příliš konzistentní.

KL24

V roce 2024 by tak mohl přijít nový operační systém nazvaný Windows 11 ABCD, ale také třeba Windows 12. Konkurenční macOS je aktuálně také ve verzi 12 (Monterey) a příští bude macOS 13 (Ventura).

Jak se bude jmenovat nová verze Windows?

Zdroj: Windows Central

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.