Hlavní navigace

Krize dopadá na Mozillu. Práci ztratí 250 lidí

12. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: Mozilla

Koronavirus změnil chod světa, Mozilla ale podle ředitelky Mitchell Baker měla ke změně nakročeno už dříve a koronavirus proces jen urychlil. V roce 2019 se neziskové organizaci nepodařilo zajistit na svůj chod tolik peněz, kolik by potřebovala. Začátkem letošního roku tak o práci přišlo 70 lidí.

Jenže teď o práci přijde dalších zhruba 250 lidí. Z poslední publikované zprávy o stavu podniku víme, že pro Mozilla Corporation pracovala tisícovka lidí. Propuštěna tak je zhruba jedna čtvrtina. Se zmíněnými sedmi desítkami lidí propuštěnými dříve však Mozilla přišla spíše o třetina lidí oproti stavu v roce 2018. Baker neuvádí, o koho se jedná (s výjimkou uzavření kanceláří v Taipei). Jasně ale říká, že ekonomické podmínky vyplývající z nastalé globální krize silně dopadly na příjmy Mozilly. Proto bylo potřeba přijít s novým plánem na provoz.

Jaký dopad bude mít reorganizace na produkty? V případě Firefoxu budou omezeny investice mj. do vývojářských nástrojů. Více se naopak bude investovat do produktů přinášejících peníze do pokladny. Mozilla se bude soustředit na Pocket, Hubs, VPN a Web Assembly. Dále budou zformovány tým pro navrhování produktů a tým zaměřený na aplikované strojové učení, kterým by Mozilla některým produktům chtěla pomoct.

KL24

Už na jaře došlo k omezování určitých zaměstnaneckých benefitů, zastavilo se najímání nebo byla zrušena setkání All Hands. Mozilla už delší dobu hledala nové příjmy a diverzifikuje portfolio. Více ve starším článku Změny v Mozille. 70 lidí přijde o práci, Thunderbird se stěhuje.

Zdroje: State of Mozilla 2018 | interní sdělení Mitchell Baker via The Mozilla Blog

Byl pro vás článek přínosný?