Hlavní navigace

Neefektivní potírání pirátství v Rusku: 4000 zablokovaných domén a 41 000 legálních stránek

8. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pirátství v Rusku kvete a země se rozhodla si s ním poradit po svém. Od roku 2013 jsou zde blokovány stránky s pirátským obsahem, k nimž přístup zamezují samotní poskytovatelé připojení. Podle všeho tím však pirátství nebylo ani zdaleka potlačeno, navíc mělo celé řešení další negativní důsledek. Tým složený z lidí z různých organizací zabývajících se duševním vlastnictví ve svém reportu tvrdí, že proces vedoucí k blokování webů ignoruje, zda je ve službách sdílen nelegální obsah.

Pokud je web zablokován neoprávněně, má smůlu. Odblokování je popsáno jako skoro nemožné, provozovatelé služeb musí zaplatit soudní výlohy spojené s touto akcí. Samotní vlastníci stránek se často soudům nehlásí – hrozí jim až šest let vězení. Místo toho případy řeší jiné třetí strany, tedy např. poskytovatelé připojení. Ti podle reportu navíc neví přesně, jak se se zablokováním přístupu na základě příkazů soudů vypořádat.

Dokonce 90 % soudních případů kvůli možnému porušení majetkových práv proběhne bez zapojení původního vlastníka stránky. Poskytovatelé připojení však reagovat musí a blokují weby jednak na základě adres IP, jednak pomocí jiných blíže nepopsaných prostředků. Podle reportu zde vniká velký problém, protože odstavení adresy IP se nemusí dotknout pouze dané stránky, ale také stránek sdílejících stejnou adresu.

Ilustrační foto

MMF24

Aspoň vzdáleně by se situace dala přirovnat k zastavení provozu Megauploadu. Služba byla využívána pro sdílení pirátského obsahu, stejně tak ji ale používali lidé k ukládání osobních dat. Ze dne na den o ně přišli. V Rusku tak necitlivými zásahy bylo odstavení kolem 4 000 domén, jenže kromě nelegálních webů s tím byly vyřazeny další stránky.

A těch není málo, jedná se o více než 41 000 stránek. To je předmětem kritiky. Druhým je fakt, že z pirátských webů obsah odstraněn není, je pouze blokována cesta k němu. Jinými slovy stačí najít si k obsahu jinou cestu. Jak si ale možná pamatujete, v Rusku budou zanedlouho zakázány služby VPN, které slouží jako efektivní prostředek proti obcházení podobných zákazů. Od 1. října pak v zemi platí nové protipirátské opatření, jež ukládá vyhledávačům odstraňovat závadné výsledky vyhledávání.