Hlavní navigace

Neradostné vyhlídky W10M. Creators Update zřejmě mine populární mobily jako Lumia 830

11. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
A když píši populární, myslím v maličkém rybníku mobilních Windows. Budoucnost platformy růžově nevypadá – Microsoft se vydává cestou osekávání podporovaných SoC a poslední úprava představuje drastický řez. Windows 10 Mobile na řadě dlaždicových smartphonů končí.

Windows je na mobilech prakticky mrtvý. Vývoj systému stále ukončen nebyl (existují důvody, proč to zatím neudělat), sám Microsoft ale výrobu telefonů zapíchl a mnoho nových zařízení na trh nepřichází. Čekáme, že to ještě zkusí s novým typem zařízení, jakýmsi Surface Phonem. Jenže ten je zatím nejspíše daleko. I proto mi připadá důležité teď držet naživu existující přístroje. Možná jste zaznamenali informace o tom, že Creators Update představuje pro Windows 10 Mobile výrazné zlepšení a běží pěkně. TipWindows na mobilech jsou dnes mrtvá platforma, přešel jsem na Android Jenže došlo k zajímavému zvratu. Řada populárních dlaždicových smartphonů tuto verzi s nejvyšší pravděpodobností nedostane, protože Microsoft na poslední chvíli zřejmě osekává podporu SoC. To je horší i proto, že ti, kdo systém v uplynulých měsících testovali, potvrzují, že Creators Update na daných zařízeních fungoval více než solidně. Připomínám, že k podobné situaci už jednou došlo. Testování šlo skvěle, ale finální verze Windows 10 v1511 nakonec 

Creators Update pro mobily vyjde 25. dubna.

Kdo nový systém (ne)dostanete?

Nyní k tomu, na co čekáte. Došlo ke zdvižení minimálních nároků Windows 10 Mobile na hardwarePodporovány již jsou jen SoC Snapdragon 820, 810, 808, 617 a 210. Řada starších SoC ale chybí, např. i Snapdragon 400 a 800, což by v praxi znamenalo, že Creators Update mine mj. Lumie 830 a 930.

Jednoduše řečeno nebude nový systém dostupný pro zařízení, která na trh dorazila s Windows Phone 8.x. Nebo to tak aspoň vypadá. Shodou okolností nedávno Mary Jo Foley získala seznam zařízení, která by podporována t určitě měla. Na nich najdete nejméně dvě výjimky, které však popírají to, co jsem uvedl výše. Seznam samotný není zrovna bohatý:

  • Alcatel IDOL 4S
  • Alcatel OneTouch Fierce XL
  • HP Elite x3
  • Lenovo Softbank 503LV
  • MCJ Madosma Q601
  • Microsoft Lumia 550
  • Microsoft Lumia 640/640XL
  • Microsoft Lumia 650
  • Microsoft Lumia 950/950 XL
  • Trinity NuAns Neo
  • VAIO VPB051

Zmíněnými výjimkami jsou Lumie 640 a 640 XL z roku 2015. Tyto přístroje pohání Snapdragon 400. Stejný hardware se skrývá např. i uvnitř Lumie 830. Ta tak nebude podporována, protože je o několik měsíců starší? Pár otázek nám tedy zbývá. Mimochodem, pamatujete se na to, jak hlavně kolega Lukáš Václavík dlouhodobě kritizoval slabou podporu SoC? Uvedeným krokem se situace nezlepší.

Dlouhé čekání na Surface Phone

Že bude nový systém podporovat raději jen novější SoC, pochopit lze. Jenže Microsoft je v jiné situaci než např. Google. Zatímco Android vládne světu, Windows 10 Mobile umírá. Nové telefony skoro nepřichází a osekání podpory těch, které jsou v oběhu, lze těžko interpretovat jinak než jako pokud platformu zabít.

Navíc to schytají opět ti nejvěrnější fanoušci a fanynky platformy. Creators Update sám o sobě nepřináší nic revolučního ani nenastavuje novou strategii, díky čemuž by se podobný krok dal pochopit. Možná chce mít Microsoft méně práce, možná je mu osud Windows 10 Mobile už úplně lhostejný. Podporou starých mobilů se Microsoftu sice na tomto trhu vyhrát nepodaří, jenže takhle mu do vydání Surface Phonu nemusí zbýt žádné fanynky ani fanoušci.

Windows 10 mobile již podporuje jen novější přístroje, kterých není moc Windows 10 mobile již podporuje jen novější přístroje, kterých není moc (Foto: Microsoft)

První pochybnosti o seznamu, jenž zveřejněna Foley, jak se zdá, jsou rozptýleny. Upravená dokumentace naznačuje, že není náhoda, že je tak hubený. Lze předpokládat, že ačkoli nyní na řadě starších přístrojů Creators Update stále běží, a to díky programu Windows Insider, budou tyto přístroje po oficiálním uvedení této verze systému od nových sestavení odstřiženy. Stejně to bylo v případě Windows 10 v1511.

Ještě si ale počkejme na oficiální vysvětlení situace, protože dokumentace nakonec stejně nemusí poskytovat správné informace. Chybná může být také jejich interpretace. Microsoft rozlišuje mezi SoC, na nichž běží W10M (tabulka č. 4), v další tabulce pak uvádí SoC v zařízeních s Windows Phonem, která mohou být upgradována na W10M (tabulka č. 6; viz sekce 2.1 v dokumentaci).

V požadavcích W10M v1703 nicméně je vágně uvedeno, že podporovány jsou SoC ze sekce 2.1. Má interpretace je taková, že zařízení s WP, která mohou být upgradována na W10M, nemusí být upgradována na nejnovější vydání W10M. Naopak první tabulka se týká aktuální verze systému, tedy i Creators Updatu. Vzhledem k vágnímu popisu v dokumentaci, jak správně podotkl čtenář v diskuzi pod tímto článkem, bude dobré počkat si na oficiální potvrzení od Microsoftu, jak jsem uvedl výše.

Neměl bych ani opomenout, že na výše uvedeném seznamu podporovaných SoC chybí ty nejvýkonnější. Což je škoda, zvlášť pokud chce Microsoft ještě zkusit uspět s režimem Continuum, kde se každé procento výkonu navíc hodí. Fakt, že Microsoft nepřidává novější SoC, ale jen odebírá starší, opět nevzbuzuje příliš velké naděje ohledně platformy. Paradoxně byl podle všeho Surface Phone odložen kvůli neuspokojivému stavu softwaru. Věnuje mu ale Microsoft dostatek péče?

Byl pro vás článek přínosný?