Hlavní navigace

Jsou tady notebooky s výdrží přes 20 hodin. Běží na stejném procesoru jako váš mobil

6. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rok od prvotního oznámení, že Microsoft spolupracuje s Qualcommem na uvedení ARMové verze Windows 10, byly oznámeny první skutečné produkty. Na včerejší havajské konferenci byly kromě zmíněných společností přítomni také zástupci Asusu a HP. Společně pak předvedli „novou“ kategorii zařízení nazvanou Always Connected PC. Jejich společným znakem bude dlouhá výdrž (20 a více hodin a dostupný LTE modem pro neustálé připojení k internetu.

Snapdragon 835 v počítačích

Nejlepší současný čip Qualcommu pohání špičkové smartphony i tablety. Teď zamíří také do notebooků a konvertiblů. Nabízí osm armových jader Kryo 280 (upravené Cortexy-A73) rozdělených na dva klastry o různých taktech (2,45 a 1,9 GHz) a grafiku Adreno 540 s 256 ALUs a podporou DirectX 11. Integruje též LTE modem Snapdragon X16, nabízí rychlosti až 1 Gb/s. Uchladit lze pasivně, takže zařízení budou dokonale tichá.

Během dneška Qualcomm uvede i nový čip Snapdragon 845, který jistě přinese rychlejší CPU, GPU i síťovou část. Xiaomi bude mezi prvními výrobci, kteří jej zužitkují ve svých produktech. Představené počítače od Asusu a HP ale poběží na modelu 835.

Windows 10 pro ARM

Windows na armových čipech není nic nového. Pamatujete Windows CE, Pocket, Mobile nebo Phone? Windows RT se dostal i do tabletů určených k práci. Všechno to jsou ale mrtvé platformy. Microsoft spolu s Qualcommem připravil plnotučnou verzi Windows 10, která nabídne klasický desktopový režim a hlavně podporu x86 programů. (Nikoliv x64, mé domněnky byly správné.)

Systém i výchozí aplikace byly přeloženy pro ARM, univerzální aplikace se již píšou pro obě architektury. Ostatní programy nebo hry, kterých bude zdaleka nejvíce, se však musí spolehnout na emulaci. Ta spotřebuje značnou část výkonu a firmy stále mlží, jak moc bude emulace x86 na ARMu rychlá a spolehlivá. Z dřívějška víme, že na Snapdragonu 835 půjde spustit Photoshop nebo World of Tanks, ale jak to bude použitelné, nevíme.

Microsoft sám optimalizoval Office 365 pro běh na ARMu. A platforma Always Connected PC má být především určená pro kancelářskou práci. Pro náročnou práci s grafikou, videem nebo hraní jsou určeny jiné sestavy.

Trochu analogicky to funguje u Chromebooků. Ty běží na omezeném operačním systému postaveném kolem prohlížeče. Software tak má povahu webových aplikací, případně nově i aplikací pro Android. Windows 10 pro ARM se bude tvářit a chovat jako klasické desítky, ale zároveň v „nouzi“ spustí veškerý jiný software pro x86.

Na konferenci byly představeny dva počítače, oba běží na očesané edici Windows 10 S. Ta slibuje bezúdržbový chod, vyšší bezpečnost, ale omezením je možnost instalovat a spouštět programy ze Storu (kde mohou být i ony x86 programy). Je však potvrzené, že i armovou edici Windows 10 S půjde upgradovat na Windows 10 Pro.

Asus NovaGo

Počítač Asusu má tvar notebooku s plně otočným dotykovým displejem. Ten má úhlopříčku 13,3 palce, rozlišení 1920 × 1080 px, pokrývá 100 % sRGB prostoru. V notebooku se v závislosti na konfiguraci ukrývá 4/6/8 GB RAM (LPDDR4X) a 64/128/256 GB úložné paměti (UFS 2.0). Celé zařízení měří 316 × 221 × 14,9 mm a váží 1,39 kg. Na jedno nabití vydrží až 22 hodin.

Asus NovaGo, jeden z prvních notebooků s Windows na procesoru ARM (Zdroj: Asus)
Asus NovaGo, jeden z prvních notebooků s Windows na procesoru ARM (Zdroj: Asus)

Nabízí velkou (nepodsvícenou) klávesnici, touchpad se skleněným povrchem a integrovanou čtečku otisků. Na těle najdeme HD webkameru, stereo reproduktory, směrový mikrofon, dvojici USB 3.1, HDMI, čtečku microSD karet, sluchátkový jack a samozřejmě šuplík pro SIM kartu. NovaGo kromě LTE nabízí i Wi-Fi 802.11ac. Volitelně bude možné koupit i stylus s podporou 1024 úrovní přítlaku. Základní model se bude prodávat od 599 dolarů. Asus slibuje bezplatný upgrade na Windows 10 Pro.

HP Envy X2

Novinka od HP je ryzím tabletem, bohužel bez stojánku jako mají Surfacy nebo Switche od Aceru. Do pracovní pozice tak tablet dostane až magneticky připojitelná klávesnice sloužící i jako stojan. V hliníkovém těle o tloušťcě 6,9 mm a hmotnosti 700 gramů najdeme 12,3palcový displej, rovněž s rozlišením 1920 × 1080 px.

 

HP slibuje až 8 GB RAM a až 256 GB flash paměti. Výdrž na jedno nabití bude až 20 hodin, Envy X2 podporuje rychlonabíjení. Jediný konektor USB-C bude sloužit pro napájení, data i videovýstup. HP neoznámilo cenu, ale na rozdíl od Aceru „známe“ dostupnost. Zařízení přijde na jaře 2018.

Komentář

V tuto chvíli si osobně vůbec nedokážu představit, jestli armové počítače s Windows budou úspěšné. Přestože Microsoft i Qualcomm mluví o několika výhodách, citelná bude pouze jediná – výdrž. A i u ní visí otazník. Procesor je dnes jen jednou z náročných komponent, největším žroutem ale i tak zůstane displej. Vydrží počítače dlouho jen při přehrávání videa, nebo i při surfování přes LTE nebo emulaci x86? V takových případech podle mě bude 20 hodin nereálných.

Počítače se Snapdragonem 835 budou začínat na nějakých 15 000 korunách (u nás se z počátku ani nebudou prodávat). Za to už se dají koupit i notebooky s Core i5 a Full HD displejem, viz 8 výhodných notebooků do 18 000 Kč. Jaké se vyplatí koupit pod stromeček? Takové budou výkonnější, byť jejich výdrž bude jen třetinová. Je však 20+ hodin až tak žádaným parametrem?

KL24

Qualcomm a Microsoft se mj. chvástají i oním LTE modemem. Ty ovšem najdeme i na noteboocích s čipy od Intelu. Intel sám LTE modemy vyrábí, jen nikdy neměl odvahu je výrobcům nutit, takže nasazení je dobrovolné. Mimochodem: Qualcomm podepsal dohodu s AMD, takže u mobilních Ryzenů se s LTE také setkáme. Modem coby součást Snapdragonů zkrátka není argument.

Zdroje: Microsoft, Qualcomm, HP, Asus

Byl pro vás článek přínosný?