Hlavní navigace

Drby o nových grafikách. 12nm refresh Radeonů Polaris, GeForce GTX 1060 s GDDR5X?

10. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Už jsme tu letos jednou měli zprávy o tom, že AMD podruhé provede facelift GPU Polaris z roku 2016 – měly z toho být Radeony RX 500X, jenže z těch se nakonec vyklubala věc týkající se jenom OEM trhu. Teď tyto zvěsti jsou kupodivu na světě znovu, a tentokrát má údajně AMD vydat třetí generaci karet Polaris už coby řadu Radeon RX 600. Dokonce to ale prý má být s revizí čipů používající 12nm proces.  

12nm Radeony za rohem?

Zprávy o příchodu Radeonů RX 600 vypadají snad i docela reálně, objevily se v poměrně velkém množství zpravodajských webů nejen z Číny, která by se dala čekat, ale také z Německa. Slyšel o nich prý Golem.de, ale i ComputerBase. Podle těchto zdrojů se prý chystají čipy Polaris 30, což by byl už druhý refresh Polarisu (první měl označení Polaris 20). Tato GPU by ale údajně snad prý mohla používat 12nm proces GlobalFoundries. To by znamenalo, že AMD čip aktualizovalo pro modernější proces, jako se to stalo u druhé generace Ryzenů (Pinnacle Ridge). Ty ukazují, že 12nm proces má při stejném taktu o něco lepší efektivitu, případně dokáže dosáhnout na vyšší frekvenci. Radeony RX 600 by díky tomu mohly mít o pár procent vyšší výkon.

Zvláštní je, že tyto karty by prý měly vyjít nebo být odhalené už hodně brzo. To by dávalo smysl, mají-li zasáhnout do vánočních nákupů. Ale na druhou stranu je divné, že se o nich dozvídáme takto pozdě a nejsou k nim ještě žádné fotografie nebo specifikace. Podle čínského PCOnline by prý přitom Radeon RX 680 měl dokonce být uveden či odhalen už v pátek. Další model, Radeon RX 670, by pak prý vyšel v listopadu.

amd-ryzen-2000-prezentace-12nm Soudě podle Ryzenů Pinnacle Ridge by 12nm proces měl dovolovat mírně vyšší frekvence a stejný výkon umožní při nižším napětí

Pokud je toto pravda, měla by asi GPU stejné parametry a funkce jako 14nm Polaris, nelze čekat změny třeba v počtu jednotek. Podobně jako u Ryzenu by patrně nešlo o výrazné přepracování, dost možná by dokonce mohla být použita stejná maska. Čip by v takovém příapdě nebyl o nic menší, jen by dosahoval vyšších taktů. Na 12nm procesu je sice možné také použít jiné knihovny a získat vyšší hustotu tranzistorů (a asi také nějaký výkon navíc), ale pokud AMD k této možnosti nepřistoupilo u Ryzenů, pak bych s ní u Radeonů Polaris také moc nepočítal.

amd-polaris-radeon-gpuFake?

Jak už ale bylo řečeno, je dost zvláštní, že je prý Radeon RX 680 za rohem, ale zatím je o něm jen takto nekonkrétní drb. Je asi docela výmluvné, že tradičně nejlepší zdroj zpráv o grafikách, web VideoCardz, tyto zprávy nepřevzal a na webu je nijak nekomentuje. To obvykle znamená, že mu je vlastní zdroje nepotvrdily, což opět vzbuzuje značné pochyby o tom, zda nejde o výmysl, fake nebo chybu. Na Twitteru, kde se redaktor VideoCardz často podělí i o méně zaručené poznatky, ale komentář má. Po „Polarisu 30 pro spotřebitelský trh“ podle něj „nejsou žádné stopy“. Jeho závěr proto je, že tyto karty buď neexistují, nebo by opět mohlo jít o něco určeného jen pro OEM trh. A tedy pro nás irelevantního...

https://twitter.com/VideoCardz/status/1049557037607264256

Ve stejné konverzaci se nicméně objevily i hlasy, že výrobci karet nějaké nové modely opravdu chystají. Jenže to by třeba mohly být jen nové karty založené na původních čipech. Teoreticky se mohlo stát, že přípravy takových staronových karet někoho zmátly a interpretoval je jako přípravu nové 12nm generace.

Čip GP106, zde v plné verzi 6GB karty (Zdroj: NordicHardware) Čip GP106 (Zdroj: NordicHardware)

Aktualizovaná GeForce GTX 1060 s GDDR5X?

Aby těch drbů nebylo málo, VideoCardz jinak také píše, že kolují také zkazky o refreshi, jenž by mohla vydat Nvidia. V jejím případě by šlo o Pascal a konkrétně o GeForce GTX 1060 s čipem GP106. Ta by prý ve faceliftované verzi měla dostat lepší paměti GDDR5X. Refresh této karty by možná mohl znamenat, že zatím nebude vydán „šedesátkový“ model nové 12nm architektury Turing (RTX 2060 či GTX 2060). Na druhou stranu, i tento drb sdělil redaktor jen na Twitteru, takže zase není potvrzený ani zaručený. Stejně jako ty o 12nm Polarisech (nebo možná ještě víc) ho tedy zatím uvádíme jen pro zajímavost či pro informaci.

KL24

https://twitter.com/VideoCardz/status/1049561432906522624

Uvidíme...

V případě 12nm Radeonů by se ale snad mohla situace vyjasnit relativně rychle, vzhledem k tomu, že vydání nebo odhalení má být již tento víkend – byly-li zprávy pravdivé. Pokud se nic nestane, asi šlo spíš o šum. A pokud naopak ano, budeme mít informace lepší.

Byl pro vás článek přínosný?