Hlavní navigace

Dostupnost GeForce RTX 2080 Ti se znovu opozdí, údajně budou až v říjnu

27. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

GeForce RTX 2080 Ti z nové generace grafických karet Nvidia s čipy Turing se měla začít prodávat před týdnem společně s modelem RTX 2080, avšak Nvidia 17. září oznámila, že se tyto karty o týden opozdí. Ovšem vypadá to, že tehdy oznámený skluz bude nakonec větší. Firma nyní kupujícím čekajícím na předobjednávky sdělila, že došlo k dalšímu zpoždění a reálná dostupnost karet se nakonec reálně dostaví až příští měsíc.  

RTX 2080 Ti Founders Edition: 5–9. října

Jak informuje německý web ComputerBase, kupující dostali maily omlouvající se za zdržení a upřesňující, že karty GeForce RTX 2080 Ti budou podle nového plánu dodány až mezi 5. a 9. říjnem. Po prvním odkladu to pro připomenutí mělo být 27. září. Výsledné zpoždění tedy stále není úplně dramatické, ale již se bude šplhat k dvaceti dnům. Uvedený termín se má týkat Evropy, zatímco Američané budou mít o něco větší štěstí. Jim karty mají být expedovány hned 5. října.

Tento termín se týká jak expedice již uzavřených předobjednávek, tak toho, kdy začne standardní prodej těchto karet. Nvidia bohužel opět neuvádí žádné důvody, které za zdržením stojí, takže netušíme, zda se někde vyskytly technické problémy, nebo jen selhala logistika.

KL24

Oznámení o zpoždění GeForce RTX 2080 Ti od Nvidie (Zdroj: ComputerBase) Oznámení o zpoždění GeForce RTX 2080 Ti od Nvidie (Zdroj: ComputerBase)

U nereferenčních modelů neznámé termíny dodání

Komunikace v mailech od Nvidie by se měla týkat jen jejích vlastních karet, tedy modelů Founders Edition. Ty totiž firma prodává ve vlastním internetovém obchodě, nikoliv přes další zprostředkovatele. Není tedy úplně jasné, zda toto zpoždění platí i pro „custom“ modely tradičních partnerských výrobců opatřené jejich vlastními nereferenčními chladiči. Pokud by byl problém jen u Nvidie, pak by se těchto dalších karet odložený začátek prodeje teoreticky týkat nemusel. Nicméně to vypadá, že ani karty externích výrobců nejsou ještě dostupné. Tudíž se asi zpoždění rozšířilo na všechny karty založené na čipu TU102 obecně, nejen na provedení Founders Edition.

Naše největší eshopy nyní u všech karet GeForce RTX 2080 Ti uvádějí neznámé datum dostupnosti nebo neznámý termín začátku prodeje („zjišťujeme“ a tak podobně). Zdá se tedy, že ani ne-FE modely RTX 2080 Ti zatím koupit nelze. Podle ComputerBase zatím ani obchody v Německu informace o době dostupnosti karet nemají. Jestli se v tomto mýlíme a někomu z vás už „téíčko“ bylo dodáno, pochlubte se prosím v diskusi. Je ovšem třeba dodat, že nikde není psáno, že datum dostupnosti bude pro všechny karty stejné. Nereferenční karty ostatních výrobců by teoreticky asi mohly jít do prodeje dokonce i později než model FE. Jejich výrobci měli asi na jejich přípravu méně času a opožděné vydání nereferenčních karet bývá poměrně častým jevem. Doba, kdy do obchodů jednotlivé typy dorazí, už asi teď nebude sjednocená termínem stanoveným Nvidií, karty se pravděpodobně začnou prodávat jednoduše podle toho, jak to distribuce bude stíhat.

Byl pro vás článek přínosný?