Hlavní navigace

10 důvodů, proč si pořídit kvalitní dřez

Zdroj: Redakce
Není dřez jako dřez. Ať už máte myčku, nebo ne, jedná se o nedílnou součást kuchyně. Jeho výběr byste tedy rozhodně neměli uspěchat – pokud si vyberete kvalitní dřez, může vaši kuchyni zdobit mnoho let. Proč je kvalita tak důležitá a na co všechno bychom měli brát ohled?
Komerční sdělení
3. 5. 2022

Sdílet

1. Odolnost vůči poškození

Každý si po zakoupení nového dřezu přeje, aby mu sloužil co nejdéle. Jedním z hlavních parametrů, který životnost tohoto pomocníka výrazně ovlivňuje, je jeho tloušťka. Například nerez je osvědčený a dobrý materiál, avšak výrobce s ním nesmí šetřit. Nerezový dřez z tenkého plechu je náchylný k promáčknutí i poškrábání a jeho používání je neskutečně hlučné. Doporučená tloušťka je tedy minimálně 0,6 mm, ale čím silnější, tím lepší. Ten, kdo si potrpí na vskutku luxusní dřezy, má možnost pořídit si skvosty o tloušťce 1,0 až 1,4 mm. Co se týče granitových dřezů, ty kvalitní po zasazení do pracovní desky vystupují cca 6 mm.

2. Předcházení zbytečným starostem

Pořízením odolného dřezu se vyvarujete oprav, kterých by bylo třeba v případě nekvalitního dřezu. Tyto opravy mohou být mnohem rozsáhlejší, než si dokážete představit – mnohé z nich končí nutnou výměnou celé pracovní desky.

3. Žádné namáhavé čištění

Určitě si pamatujete ty nekonečné hodiny s houbičkou v ruce, kdy jste se snažili vyčistit všechny spáry a zákoutí vašeho starého dřezu. Mravenčí, nikdy nekončící práce. Kvalitní dřezy mají spár minimum. Ideální je nepřilnavý povrch, ze kterého půjdou nečistoty snadno odstranit.

assets asset image 4b 6e b5 4b6eb58e8c174440

4. Kvalitní dřez potěší i skvělým designem

Nekvalitní dřez může za krátkou dobu změnit barvu. Často se na něm také vyskytují nevzhledné skvrny, které jdou hůře vyčistit. Kazí tak celkový vzhled kuchyně. U kvalitních dřezů se těchto problémů bát nemusíte, i po letech si zachovávají svůj vzhled. Kategorie kvalitních dřezů navíc disponuje podstatně větší variabilitou designů a my díky tomu máme možnost najít ten, který je našemu srdci a stylu kuchyně nejbližší.

5. Kvalita ruku v ruce s praktickými vychytávkami

Ověření výrobci často nabízejí dřezy, které jsou vybaveny praktickým příslušenstvím. To z nich dělá vskutku multifunkční pomocníky. Úžasnou vychytávkou jsou přípravné desky na dřez. V prvé řadě šetří místo na kuchyňské lince a za druhé z nich můžete smést drobky a další drobný odpad rovnou do dřezu, ten vypláchnout a zbytky poté pohodlně vyklepat ze sítka do koše. Dalším vynálezem jsou dávkovače saponátu, které poskytují elegantní řešení, jak mít saponát stále při ruce a zároveň udržet pěkný vzhled dřezu bez plastových lahví kolem. Dávkovače lze zabudovat přímo do těla dřezu a plnit je shora. V neposlední řadě bychom měli zmínit odkapávací misky. Tyto misky jsou velmi oblíbené a není se čemu divit. Kromě odkapávání mohou sloužit také jako misky na zbytky z vaření (například při strouhání zeleniny a podobně). Misku poté jednoduše vyndáte a obsah vyhodíte do koše nebo do kompostéru.

6. Materiál klíčem ke kvalitě

Kvalita dřezu spočívá v materiálu, jeho zpracování a doplňkových dílech dřezu, jako je například odtok včetně sítkového ventilu a přepadu. Na materiálu z velké části závisí výše zmiňovaná snadná údržba, odolnost a mnoho dalších vlastností. Vlastnosti nerezových, tectonitových, keramických i granitových dřezů se od sebe velmi liší, proto je důležité pečlivě zvážit, jaký se do vaší kuchyně hodí nejlépe.

7. Kvalitní = hluboký = praktický

Velikost a dispozice kuchyně je určující pro výběr kuchyňského dřezu. Celková konstrukce dřezu by se tedy měla v první řadě odvíjet od plochy, která je pro jeho umístění vyčleněna. Dnešní trh nabízí hned několik typů dřezů různých velikostí a tvarů. Obecně lze konstatovat, že rozšířený dřez volí ten, kdo upřednostňuje praktičnost, a naopak samostatný dřez ocení ten, komu více záleží na designu. Běžná hloubka dřezu je kolem 15 cm, což při mytí objemnějšího nádobí nemusí každému vyhovovat. Kvalitnější dřezy se vyrábějí o hloubce 18–20 cm, což je mnohem praktičtější.

assets asset image 4b 47 6f 4b476fffcdaf2c7e

8. Kvalita spočívá v originálním produktu

Granitové dřezy se těší velké oblibě. Jedním z hlavních důvodů je pravděpodobně skutečnost, že si kvalitní granitový dřez dokáže po celou dobu své životnosti zachovat dokonalý vzhled. Podmínkou však je, abyste při nákupu nesáhli vedle a nepřinesli si domů nekvalitní napodobeninu. Pravé granitové dřezy se vyrábějí z drceného kamene, který se pojí akrylátovou pryskyřicí s přidáním barviv. Oproti tomu nekvalitní levné napodobeniny bývají zhotoveny z plastu, na němž tvoří granitový materiál pouze tenkou vrchní vrstvu. A pak není divu, že vás po nějaké době tato napodobenina zklame. Kvalitu tedy hledejte pouze u originálů!

9. Bezproblémová péče díky kvalitní montáži

Kvalitu kuchyňského dřezu určuje také způsob montáže. Už při plánování kuchyňské linky a celé kuchyně byste si měli dobře rozmyslet, jakým způsobem by měla instalace probíhat. Existují různé typy dřezů, nejčastější jsou ty, které se montují na kuchyňskou desku. Tyto dřezy se nejčastěji instalují na kuchyňské desky z dřevotřísky a vyznačují se lehce vyvýšeným okrajem. Drobnou nevýhodou je potřeba častějšího uklízení kvůli zatékání a zanášení nečistot pod okraje.

Praktičtější jsou vnořené dřezy, které se instalují zespodu kuchyňské linky. Snadno se udržují a splývají s pracovní plochou. Vzhledem k tomu, že hrany linky přichází mnohem častěji do kontaktu s vodou, se tento typ dřezů používá jen u linek z mramoru, kamene a dalších voděodolných materiálů.

 10. Antibakteriální vlastnosti

Některé z kvalitních dřezů vynikají antibakteriálními vlastnosti. Tato přednost rozhodně má svůj smysl, obzvláště pokud vezmeme v potaz, že zde pracujeme s potravinami určenými ke konzumaci. U kvalitních dřezů si navíc můžeme být jisti, že materiál, ze kterého jsou vyrobeny, nijak neškodí zdraví.