Hlavní navigace

Galaxy S7 edge a S7: když v mobilním telefonu použijete technologie pro fotoaparáty

Zdroj: Redakce

Detaily prozradili experti společnosti Samsung: Youngmin Nam, senior manažer plánování globálních produktů, hlavní inženýrka Hwayoung Kang a vedoucích technici Youngsoo Bok a Beomjoon Kwon z oddělení výzkumu a vývoje fotoaparátů.

Komerční sdělení
11. 5. 2016

Sdílet

Proč jste použili technologii Dual Pixel?

Hwayoung Kang: Zkoumali jsme všechny možnosti, jak vylepšit fotoaparát (nejen snímače, ale i nástroje a software), než jsme se rozhodli pro Dual Pixel. Zabudovaný snímač s technologií Dual Pixel byl v té době zcela novým hardwarem.

Youngmin Nam: Fotoaparát je zařízení, které zpracovává světlo i čas. Měl by proto správně pracovat s osvětlením, aby byly snímky ostré, ale i s časem, aby lidem umožnil zachytit ten nejlepší okamžik. Proto jsme poprvé v historii vložili do fotoaparátu ve smartphonu například snímač fázové diference, a tím vylepšili funkci automatického ostření.

Vybavíte si, co bylo při vývoji nejtěžší?

Hwayoung Kang: Použití nového snímače bylo riskantní od samotného začátku, protože technologie Dual Pixel dosud nebyla součástí žádného smartphonu. Chtěli jsme ukázat, jak vyspělé může naše nové zařízení být ve srovnání se stávající nabídkou. A to nejenom z hlediska automatického ostření, ale také z pohledu kvality obrazu za zhoršených světelných podmínek. Dokonce i bez přítomnosti světla v podmínkách s 0 luxy. Vybavuji si, že celý tým vývojářů nosil DSLR fotoaparáty a prototyp Galaxy S7 a zkoumal podmínky, ve kterých by uživatelé mohli fotky pořizovat.

Youngsoo Bok: Kvalitu fotoaparátu zásadním způsobem ovlivňují snímač a objektiv. V případě Galaxy S7 edge a S7 jsme použili Dual Pixel snímač a nové, jasnější f/1.7 objektivy. Všechny další relevantní procesy proto musely být od základu změněny. Například jsme potřebovali novou součástku, která by shromažďovala a zpracovávala informace zaslané Dual Pixel snímačem, kde byly dvě fotodiody v pixelu.

Galaxy S7 edge a S7: když v mobilním telefonu použijete technologie pro fotoaparáty

Jaké změny způsobilo použití nového hardwaru?

Beomjoon Kwon: Když jsme zapojili Dual Pixel snímač a zvýšili rychlost autofokusu, zrychlil se také sekvenční režim. To však vedlo k nárůstu dat ke zpracování, takže jsme potřebovali zlepšit software, aby dokázal data zpracovávat bez dodatečné zátěže hardwaru.

Co vše obnáší, když se v mobilním telefonu použije technologie pro fotoaparáty?

Hwayoung Kang: Přestože byl Dual Pixel snímač součástí fotoaparátů již dříve, umístit ho do mobilního telefonu byla velká výzva. Ve velikosti samotného snímače je totiž velký rozdíl. V minulých letech používala společnost Samsung technologii, díky které zůstával snímač téměř stejně velký, přestože poskytoval vyšší počet pixelů. Vyvinula ji se svými partnery. Naším úkolem bylo zvládnutí menších pixelů.

Jak tato technologie změní vývoj fotoaparátů v telefonech do budoucna?

Hwayoung Kang: Plánujeme se zaměřit na její další zlepšování. Mohla by vést ke zpřístupnění špičkových funkcí fotoaparátů, které jsou dosud pro telefony nemyslitelné. Jinými slovy, pokládáme základy, které pomohou mobilní fotoaparáty dále rozvíjet.

Jak vznikla funkce Motion Panorama? Máte nějaké tipy pro uživatele, až ji budou používat?

Youngmin Nam: Potom, co jsme strávili hodně času vymýšlením, jak zakomponovat Dual Pixel snímač do Galaxy S7 edge a S7, zaměřili jsme se na další funkce, které jsou pro spotřebitele důležité. Navrhli jsme novinky Motion Panorama a Motion Photo, které boří bariéry mezi fotografií a videem. Uživatel si díky nim živě vybaví chvíli, kdy snímek pořizoval. Zároveň jsme chtěli do stávajícího panoramatického režimu vdechnout více života.

Poznámka: Motion Photo je funkce, která zaznamenává video tři sekundy před pořízením fotografie. Dalo by se namítnout, že video můžete před pořízením fotografie nahrát sami. Představte si ale situaci: fotíte s Galaxy S7 a S7 edge ohňostroj, ale propásli jste ten nejlepší okamžik. Když používáte Motion Photo, můžete se vrátit v čase, vybrat si ten nejlepší okamžik, vyfotit ho zpětně a uložit.

Beomjoon Kwon: Motion Photo a Motion Panorama poskytují novou zkušenost z fotografování nejenom v okamžiku, kdy snímky pořizujete. Když tyto dva režimy použijete při procházení fotek, můžete kliknout na scénu, kterou chcete vidět, naklonit obrazovku a bavit se prohlížením videí.

A jak to bylo s Hyperlapse? Máte opět pro uživatele nějaké tipy?

Youngmin Nam: Lidé často používají funkci časosběru, když chtějí zhlédnout dlouhá videa v krátkém čase. Hyperlapse zpřístupňuje tuto možnost pro mobilní telefony. Analyzuje video a nahrává ho zrychleně, když je pohyb na záznamu pomalejší. Naopak, když je pohyb rychlý, probíhá časosběr pomaleji. Díky tomu jsou videa při přehrávání srozumitelnější. Hyperlapse navíc minimalizuje rozostření způsobené třesoucíma se rukama.