Hlavní navigace

Jak funguje investování na burze prostřednictvím CFD kontraktů

 Autor: CFD

Contract for difference (CFD, česky - kontrakt pro vyrovnání rozdílu), je jedním z nejpopulárnějších mimoburzovních derivátových finančních produktů. CFD jsou oblíbené pro jednoduchost obchodování, nízkým nákladům a schopnosti profitovat z rostoucích i klesajících trhů. „Kontrakt na vyrovnání rozdílu“ je smlouva mezi dvěma stranami o výměně rozdílu v ceně podkladového aktiva od okamžiku otevření CFD smlouvy, až do okamžiku uzavření tohoto kontraktu. CFD je investiční produkt s pákovým efektem. To znamená, že investor potřebuje mít na účtu jen zlomek celkové hodnoty investice, aby otevřel pozici.

Komerční sdělení
20. 4. 2022

Sdílet

Mnoho příležitostí

CFD jsou deriváty, protože jejich hodnota je odvozena od hodnoty jiného aktiva (např. akcie obchodované na burze NYSE, zlato, Bitcoin a jiné). Prostřednictvím těchto kontraktů, investor podkladové aktivum reálně nevlastní. Například v případě CFD na akcie, investor nemá hlasovací právo v akciové společnosti.

Zisk nebo ztráta z obchodu je rozdíl mezi celkovou nominální hodnotou CFD kontraktu v době otevření kontraktu v porovnání s celkovou nominální hodnotou CFD kontraktu v době uzavření smlouvy.

Na rozdíl od forwardů a futures, CFD jsou kontrakty bez pevného data vyrovnání a držitel je může na požádání uzavřít. CFD mohou kopírovat vývoj cen různých podkladových aktiv, včetně akciových indexů, dluhových cenných papírů, komodit, měn, ETF fondů nebo kryptoměn.

Flexibilita

Schopnost jít „short“ nebo „long“ s CFD z nich činí oblíbenou možnost pro obchodníky, kteří se chtějí zajistit proti stávajícímu investičnímu portfoliu. Například, pokud máte „long“ pozici na akci, která kumuluje ztráty, můžete otevřít obchod v opačné pozici (takzvaný short – krátký prodej).

Vyplatí se využít finančních derivátů?

Kontrakty pro vyrovnání rozdílu mohou být zajímavým doplňkem k vašemu investičnímu portfoliu.

CFD se obchoduje na pákový efekt, který obchodníkům poskytuje větší obchodní sílu, flexibilitu a příležitosti.

Nemůžeme zapomenout ani na rizika. Finanční páka může znásobit zisk, ale i případnou ztrátu. Proto je vhodné pro začátek používat minimální finanční páku.