Hlavní navigace

Jak vidí budoucnost televizorů v Samsungu?

Zdroj: Redakce
Petr Kheil, ředitel divize spotřební elektroniky Samsung
Komerční sdělení
16. 11. 2015

Sdílet

Pro všechny, kteří zvažují koupi nového televizoru nebo jen rádi sledují trendy ve spotřební elektronice, jsme zjišťovali aktuální stav a vývoj TV trhu. Na otázky odpovídal Petr Kheil, ředitel divize spotřební elektroniky Samsung.

Jaký televizor z aktuálně dostupných byste z vaší nabídky označil za ten nejlepší pro domácí uživatele?

Z hlediska kvality zobrazení a funkcí jsou to jednoznačně televizory SUHD. Mají moderní prohnutou obrazovku a rozlišení UHD. Ve srovnání s běžnými televizory zobrazují díky 10bitovému zpracování obrazu až 64krát více barev, což je přes 1 miliardu oproti běžným 16 milionům. Také světlé části obrazu jsou 2,5krát jasnější. Ve výsledku je obraz barevně jemnější a reálnější. Zejména pro zákazníky, kteří uvažují o nahrazení plazmového televizoru, je SUHD ideálním řešením, protože přináší to nejlepší jak z LED, tak z plazmové technologie. Uživatelé mají na výběr z několika modelů podle požadované velikosti od 48 až po 88 palců a nově zařadíme do nabídky i model s plochou obrazovkou.

Co stojí za označením SUHD?

Písmeno S označuje prémiovou řadu UHD televizorů, ve kterých jsme poprvé použili technologii nanokrystalových polovodičů, díky níž má obraz unikátní vlastnosti. Samozřejmě technologii Nano Crystal doplňují další, jako například HDR nebo Auto Depth Enhancer, která zobrazuje různé úrovně hloubky a kontrastu pro měnící se oblasti a objekty na obrazovce. V kombinaci s prohnutým designem tak divák získává takřka prostorový obraz.

Samsung SUHD 9500
Samsung SUHD J9500

To vše se asi promítá i do ceny?

SUHD televizory patří k tomu nejlepšímu, co nyní můžeme svým zákazníkům nabídnout. Nejde jen o nejlepší technologie, ale také o design, materiály a software, který je u těchto modelů využit. Nejvyšší model J9000 je celokovový, nižší model J8500 zase nabízí uživatelům originální zpracování zadní strany. To vše se samozřejmě promítá do ceny, za jakou jsou tyto televizory prodávány. Ty nejlevnější s úhlopříčkou 48“ pořídíte za necelých 60 000 Kč. Pokud však hledáte něco výjimečného, určitě koupě SUHD TV litovat nebude.

UHD televizory narážejí na nedostatek obsahu v tak vysokém rozlišení. Proč by si měl tedy uživatel takový televizor pořizovat?

Televizory Samsung SUHD umějí velmi dobře vylepšit kvalitu běžně dostupného Full HD obsahu (remasterovat ho), a to i v případě televizního vysílání. Obecně je rozlišení UHD na vzestupu a obsah v této kvalitě bude jen přibývat. Například již dnes se můžete v Praze setkat se zkušebním UHD vysíláním České televize. Velké sportovní události jako OH 2016 v Rio de Janeiru se plánují vysílat v UHD a pro velká filmová studia je UHD již běžným standardem. Samsung také stojí za vznikem UHD aliance, která tento rozvoj podporuje. Nedávno uzavřel spolupráci například s 20th Century Fox nebo Gamefly. Navíc v příštím roce uvedeme na český trh nový UHD Blu-ray přehrávač.

Samsung SUHD 9000
Samsung SUHD J9000

Kam tedy podle vás směřuje vývoj televizorů?

Kvalita obrazu a s tím související zážitek ze sledování televizoru byl, je a bude v centru zájmu výrobců televizorů. Rozlišení 4K se nestačilo ani dostatečně usadit a již se začíná hovořit o vývoji 8K. Stále větší prostor však kromě kvality zobrazení získají i chytré funkce televizorů. Smart TV jsou dnes již rozšířené. Budoucnost tohoto směřování spočívá, tedy alespoň z hlediska televizorů Samsung, v tzv. Internetu věcí. Ten, nazývaný ve zkratce IoT (Internet of Things), totiž obsahuje obrovský potenciál pro zlepšení kvality života a bydlení našich zákazníků.

Na veletrhu spotřební elektroniky IFA 2015 Samsung některé funkce televizorů ve spojitosti s nástupem IoT představil. Můžete je stručně popsat?

Televizory Samsung se mohou podílet na mnoha činnostech každodenního života. Například již od probuzení uživatel získá informace o ranních událostech, předpovědi počasí a dopravní situaci společně s jeho denním harmonogramem. Díky IoT můžete hlasem ovládat žaluzie na oknech nebo klimatizaci. Po návratu z práce se automaticky spustí TV nebo audio systém a zahraje vaši oblíbenou písničku. A při přehrávání filmu například TV ztlumí světla a nastaví zvuk do filmového režimu, aby navodila atmosféru jako v kině. Televizory Samsung mohou být také rodinným komunikačním nástrojem. Maminka mu oznámí, že večeře je již hotová, a ten to prostřednictvím audio systému nainstalovaného v domě vyřídí ostatním členům rodiny. Televizor může také kontrolovat okolní spotřebiče, jako jsou dětská chůvička, pračka nebo zvonek u dveří.