Hlavní navigace

Jaké jsou rozdíly mezi ovladačem na PS4 a PS5?

Zdroj: Depositphotos
Komerční sdělení
14. 5. 2022

Sdílet

Společnost Sony společně s generací PlayStation 5 představila i ovladač DualSense s vylepšenými funkcemi. Pokud tedy zvažujete přechod na novou herní konzoli, informujte se také o tom, co vám přináší samotný ovladač. Opravdu je lepší než DualShock 4? DualSense je důstojný nástupce ovladače DualShock 4. V první řadě je nezbytné podotknout, že ovladač na PS4 je o osm let starší, a prodává se tedy i za nižší cenu. DualSense je těžší a větší, což je pro někoho výhoda, pro jiného nevýhoda, takže záleží na osobních preferencích. DualShock nabízí mnohem širší kompatibilitu a používat ho můžete klidně i na PS5 při hraní her, které jsou určené pro PS4. Očekává se však, že i DualSense PS5 bude mít v budoucnu širší kompatibilitu.

Funkce

DualSense přináší zajímavé funkce, a to haptickou odezvu a adaptivní spouště. Stejně tak má integrovaný mikrofon, což někteří hráči rozhodně ocení. DualSense má delší výdrž baterie, a to devět až deset hodin, kdežto ovladač PS4 vydrží čtyři až osm hodin. Samozřejmě nechybí ani prvky, které má DualShock 4, a to vestavěné reproduktory či touchpad. DualSense je tedy v tomto ohledu jasným vítězem.

Design

Přestože ovladače vypadají jinak, podařilo se zachovat klasický vzhled, který je pro ovladače na PlayStation charakteristické, takže oba mají tlačítko s logem uprostřed a tradiční rozložení tlačítek. DualSense je k dostání prozatím jen ve třech barvách, a to v bílé, černé a červené. DualShock 4 však seženete v nespočetném množství barevných provedení.

Otázkou tedy zůstává, který z ovladačů je lepší. DualSense vás nadchne více funkcemi, nicméně počítejte s vyšší pořizovací cenou. DualShock 4 je vhodný zase pro hráče, již požadují širší kompatibilitu a přijatelnější cenu. Vítěznou korunu si však zasluhuje DualSense.