Hlavní navigace

Je vhodné používat VPN doma? 5 důvodů, proč zvážit VPN

 Autor: NordVPN
Bezpečnostní hrozby jsou na internetu přítomny opravdu všude, a proto byste tomuto tématu měli věnovat velkou pozornost. Chcete i vy zlepšit zabezpečení vašich online aktivit? V tomto článku se budeme věnovat VPN, užitečnému nástroji pro ochranu vašich údajů na internetu a mnoho dalšího.
Komerční sdělení
31. 1. 2022

Sdílet

Proč je VPN dobrou volbou?

V první řadě je potřeba říct, že VPN má své nesporné výhody a je vhodná pro velmi širokou škálu uživatelů. Je to zejména proto, že může sloužit k mnoha účelům a pomoci tak usnadnit působení na internetu lidem v různých oblastech. Existuje tedy vícero příčin, pro které se uživatelé rozhodnou využít služby VPN.

V následující části si uvedeme 5 důvodů, kvůli kterým určitě stojí zvážit, jestli byste se neměli zamyslet nad využitím VPN.

1. Zabezpečené aktivity na internetu

Výhody virtuální privátní sítě můžete pocítit také u svých internetových aktivit, kde vám VPN dodá extra vrstvu bezpečnosti a soukromí.  Ať už se jedná o nákupy na internetu či váš internet banking, určitě je vhodné i v tomto případě využít VPN.

VPN totiž šifruje vaši aktivitu, jako kdyby přecházela přes zabezpečený tunel. Je tedy zvenčí neviditelná, než dosáhne svou destinaci (webovou stránku).

Zabezpečte si prohlížení - používejte VPN!

2. Přístup k obsahu, ať jste kdekoliv

Další velkou výhodou, kterou vám dokáže VPN poskytnout, je i to, že díky ní získáte přístup k obsahu, ať se nacházíte v podstatě kdekoliv na světě. I když se na první pohled může zdát, že to může být důležité pouze pro uživatele, kteří se nacházejí v zemích, ve kterých vlády obyvatelům daných zemí cenzurují přístup na internet či konkrétní internetové stránky, není tomu úplně tak. V podstatě neomezený přístup určitě ocení i lidé, kteří žijí v zemích, kde žádné takové restrikce nejsou zavedeny.

Existuje totiž velké množství webových stránek, které povolují přístup pouze uživatelům z vybraných zemí. Takováto omezení se tak mohou dotknout i českých uživatelů. Nebo se právě nacházíte v zahraničí, odkud vám není povolen přístup na webové stránky, které můžete využívat, když jste na území České republiky.

Například se budete chtít podívat na některý ze sportovních přenosů, které vám nabízí sportovní kanál České televize, ale v zemi vašeho aktuálního pobytu je vám přístup na stránku zamítnut. V takovém případě vám VPN může velmi dobře posloužit. Stačí, pokud využijete možnost virtuální změny vaší aktuální geografické polohy právě na Českou republiku a můžete sledovat program podle svého výběru bez jakýchkoliv dalších omezení.

VPN může být užitečná například i na pracovišti. Mnoho společností omezuje přístup k účtům na sociálních sítích či různým webovým stránkám. To někdy může být i kontraproduktivní, protože to může zabránit získání informací potřebných pro splnění určitých pracovních úkolů apod. Pomocí VPN lze tento přístup získat.

3. Ochrana vašich údajů před poskytovatelem internetových služeb

Dalším z důvodů, proč využívat služby VPN, je i to, že dokáže uchránit vaše citlivé údaje před tím, aby byly viditelné pro vašeho poskytovatele internetových služeb. Je potřeba říct, že využívání vaší domácí Wi-Fi sítě je určitě mnohem bezpečnější, než využívání veřejné Wi-Fi sítě, u které je riziko úniku vašich důležitých dat výrazně větší. To však v žádném případě neznamená, že domácí Wi-Fi síť vám poskytuje absolutní jistotu, že jsou vaše citlivé údaje v bezpečí.

Všechny údaje o tom, jak využíváte internet ve svém domácím prostředí, jsou k dispozici vašemu poskytovateli internetových služeb. Ten může vidět kromě jiného například i vaši historii prohlížení. Údaje, které takovýmto způsobem od vás získává, může následně použít různými způsoby.

Asi tím nejčastějším z nich je prodej vašich dat třetím stranám (inzerentům), které je následně mohou využít k cílené reklamě. I když se vám to nemusí zdát být velký problém, může dojít k úniku těchto údajů, které se následně mohou dostat do špatných rukou. Pomocí VPN můžete tomuto riziku zamezit, a to díky tomu, že šifruje vaši aktivitu.

Používání VPN také brání vašemu poskytovateli internetových služeb snižování rychlost internetu, když děláte jisté činnosti, jako třeba streamování nebo hraní her. Poskytovatel totiž nevidí, že tyto konkrétní činnosti děláte.

4. Ochrana vašich údajů před vládními orgány

VPN lze využít i k ochraně údajů před státní i orgány a úřady. I zde platí, že se na první pohled může zdát, že se to týká pouze zemí, ve kterých je u moci nedemokratická vláda, no to není úplná pravda. I v našich reáliích je toto téma aktuální. Jako příklad může posloužit třeba případ Edwarda Snowdena, který v roce 2013 odhalil, že společnost Verizon prodávala údaje o internetové aktivitě uživatelů americké federální zpravodajské službě.

Po této události se téma shromažďování citlivých údajů vládami stalo v podstatě mainstreamovým tématem a lidé si začali více uvědomovat, že se to může týkat i jich. Virtuální privátní síť tak může být pro vás tím správným řešením, které vám poskytne větší jistotu, že k takovýmto únikům vašich dat nedojde.

5. Ochrana chytré domácnosti / IoT

Dalším důvodem k použití VPN ve vašem domově může být i ochrana chytrých domácích / IoT zařízení, které jsou poměrně náchylné na hacknutí a pro hackery je snadné získat k nim vzdálený přístup. Nastavením VPN na vašem routeru můžete ochránit všechna zařízení, která jsou připojena k domácí síti.

Bonus: VPN lze využít i mimo domova

Dalším z důvodů, proč používat VPN, je to, že vám dokáže zajistit bezpečnost v případě, že chcete využívat veřejnou Wi-Fi síť. Využívání veřejné Wi-Fi sítě je mnohokrát velmi pohodlným řešením, pokud se nacházíte mimo svého domova či práce.

Zde je však potřeba jedním dechem dodat, že veřejná Wi-Fi síť s sebou nese jistá nezanedbatelná rizika. Ta jsou spojena s tím, že do veřejné sítě mají přístup i jiní uživatelé a zde vzniká příležitost k tomu, aby se někdo dostal k vašim citlivým údajům, které připojeni na veřejnou Wi-Fi síť zadáváte.

Zneužití veřejné Wi-Fi sítě je dnes poměrně běžné a pokud se na ni připojíte, riskujete ztrátu například hesel ke svým účtům, internet bankingu, také i únik informací z vaší historie prohlížení a mnoho dalších věcí. Díky tomu, že budete v průběhu využívání veřejné Wi-Fi využívat VPN, můžete těmto rizikům zamezit.

Pomocí sítě VPN si zajistíte soukromí a bezpečnost svých aktivit doma i na cestách

Proč se vyhnout VPN zdarma?

Když se rozhodnete, že chcete využít VPN, je možné, že budete přemýšlet nad variantou bezplatné služby. V této části našeho článku si řekneme několik důvodů, proč to není ten nejlepší nápad.

  • Často nedokáže odblokovat obsah – jednou z hlavních příčin, proč se mnoho lidí rozhodne využít služeb VPN je, aby mohli získat přístup k obsahu, který není v jejich regionu dostupný. Pokud VPN funguje tak, jak má, tento přístup s ní bez problémů získají. U VPN, které jsou na trhu nabízeny zdarma, se však poměrně často můžeme setkat s tím, že si tuto funkci neplní.
  • Přítomnost reklam – poskytovatelé bezplatné VPN logicky nevydělávají na předplatném od svých zákazníků, no příjmy získávají z jiného zdroje, z reklam. Pokud si tedy zajistíte VPN, která je poskytována bezplatně, musíte počítat s tím, že na vás bude „vyskakovat“ jedna reklama za druhou.
  • Zpomalení vašeho spojení – bezplatná VPN může zpomalit vaše připojení. Jedním z důvodů může být to, že poskytovatel VPN zdarma nabízí i placenou, vylepšenou verzi. V takovém případě se může stát, že poskytovatel zpomalí spojení úmyslně, aby vám mohl tuto verzi nabídnout jako řešení.
  • Může obsahovat malware – riziko malwaru je u VPN spojeno zejména s bezplatnými VPN. Malware většinou „přichází“ s reklamami, se kterými se můžete setkat právě u virtuální privátní sítě zdarma.
  • Ukládání a prodej uživatelských údajů – VPN, která je nabízena zdarma, s sebou nese také riziko toho, že vaše citlivé údaje budou ukládány a následně prodávány třetím stranám

Využívání bezplatné VPN má tedy mnoho poměrně zásadních nevýhod, a proto je vhodné zvážit využití spolehlivého poskytovatele, jakým je například NordVPN.

Jaké jsou hlavní výhody NordVPN?

NordVPN patří mezi popřední poskytovatele služeb v oblasti virtuálních privátních sítí. Produkt od této společnosti je zárukou kvality, a to hned z několika důvodů:

  • Kvalitní připojení, ať jste kdekoliv – NordVPN vám nabízí vysoce kvalitní a velmi rychlé připojení, ať se nacházíte v podstatě kdekoliv. S touto virtuální privátní sítí si můžete být jisti tím, že vše bude probíhat bez jakýchkoliv problémů. NordVPN má ve svém portfoliu více než 5 000 serverů v 60 zemích světa. Rychlost a spolehlivost připojení patří mezi ty nejdůležitější věci, které vám VPN může nabídnout a u NordVPN máte jistotu, že v této oblasti je absolutní špičkou na trhu.

Zabezpečte si prohlížení pomocí přední světové sítě VPN

  • Bezpečnost – Bezpečnost vaší VPN by měla být na prvním místě a NordVPN vám dokáže poskytnout tu nejvyšší úroveň zabezpečení. Mnohokrát se uživatelé dostanou do situace, že potřebují využít veřejnou Wi-Fi síť. Zejména v takovém případě je bezpečnost velmi důležitým faktorem. U NordVPN máte jistotu, že se žádná třetí strana nedostane k vašim citlivým údajům, ať už jsou to přihlašovací údaje do účtů na sociálních sítích, do vašeho internet bankingu atd. Je to také díky tomu, že NordVPN využívá jeden z nejlepších šifrovacích algoritmů.
  • Ochrana pro různé typy zařízení – NordVPN je skvělou volbou i pro ty uživatele, kteří využívají vícero operačních systémů. Mnoho lidí využívá například ve své práci jiný operační systém než na svém soukromém počítači, a další OS může mít třeba na svém mobilním zařízení. Totéž se týká i prohlížečů. NordVPN nabízí aplikaci pro Android, iOS, macOS, Windows a také pro Android TV. S jedním účtem od tohoto poskytovatele máte možnost chránit až 6 svých zařízení najednou. VPN si také můžete nastavit přímo na váš router, díky čemu ochráníte všechna zařízení, která jsou připojena do domácí sítě.

NordVPN

Používejte NordVPN a zabezpečte svou domácí síť

NordVPN – co vám nabízí

V předchozí části článku jsme si uvedli hlavní výhody, které vám NordVPN nabízí. Existuje však i mnoho dalších, pro které byste zakoupení této virtuální privátní sítě měli zvážit. Které to jsou?

Žádné ukládání vašich údajů

Pokud se rozhodnete využít služby některé z dostupných VPN, jedním z důvodů může být to, že chcete, aby byly vaše údaje chráněny před únikem. U některých poskytovatelů VPN se však můžete setkat s tím, že i když tyto údaje ukrývají před vaším poskytovatelem internetových služeb, sami je shromažďují a ukládají.

NordVPN žádné takové záznamy neuchovává, díky čemuž si můžete být jisti, že se data, která chcete ochránit, nikdy nedostanou do nesprávných rukou.

Nejrychlejší VPN na trhu

Jak jsme již zmínili, jednou z velkých výhod NordVPN je její rychlost. Je však nejen rychlá, je to dokonce nejrychlejší VPN na trhu! K tomuto výsledku dospěla nezávislá organizace AV-TEST, která se zabývá bezpečností v oblasti IT, a to po porovnání rychlosti nejlepších poskytovatelů VPN na trhu. Jedním z hlavních důvodů, proč NordVPN v této oblasti dosahuje nejlepších výsledků je i počet serverů, které využívá. Je jich více než 5 000 a jsou rozmístěny v 60 zemích světa.

Také využívá i šifrovací protokol NordLynx, který nezpomaluje spojení, jako je tomu často u jiných typů šifrování.

Extra funkce nabízené NordVPN

NordVPN vám nabízí také i zajímavé a užitečné funkce:

  • Kill Switch – tato funkce slouží k tomu, aby zabránila vašemu zařízení ve vytváření nechráněných připojení. Soustavně monitoruje vaše připojení ke vzdálenému serveru. Pokud tento server „spadne“, zablokuje vašemu zařízení přístup k internetu či dané aplikaci. Toto připojení zůstane zablokované až do chvíle, kdy nebude šifrovaný tunel obnoven nebo Kill Switch nevypnete.
  • CyberSec – tato funkce vás chrání před reklamami a škodlivými webovými stránkami, které mohou šířit malware nebo jsou využívány k phishingu.

Non-stop zákaznický servis

Pokud se v průběhu vašeho využívání NordVPN setkáte s jakýmikoliv problémy, nebo budete mít otázky, na které hledáte odpověď, můžete kontaktovat zákaznický servis tohoto poskytovatele VPN. Spojit se s ním můžete hned několika způsoby, využít lze e-mailový kontakt, live chat nebo i sociální sítě.

Součástí podpory je také i množství článků, které se zaměřují na řešení problémů, se kterými se uživatelé VPN nejčastěji setkávají. Tato sekce nabízí velmi přehledné a informacemi nabité články, ve kterých naleznete to nejdůležitější.

Snadné používání

Aplikace NordVPN svým uživatelům nabízí také i velmi snadné a intuitivní používání. Jednoduše si aplikace stáhnete, přihlásíte se, poté stačí jen jedno kliknutí na tlačítko a jste chráněni. Podobně snadný je také výběr serveru.

NordVPN - nejlepší volba

I když dnes na trhu můžete najít skutečně mnoho VPN, které vám slibují vše, co by kvalitní virtuální privátní síť měla mít, NordVPN je určitě tou nejlepší volbou pro všechny, kteří si chtějí zajistit tu nejvyšší úroveň bezpečnosti a pohodlí svého působení ve světě internetu.

NordVPN je nejúspěšnější poskytovatel služeb v oblasti virtuálních privátních sítí a svým zákazníkům nabízí opravdu tu nejvyšší kvalitu. Jistota plynulého připojení, úplné diskrétnosti a také i prostředí, které je velmi přátelské k uživatelům. To je jen pár z mnoha důvodů, proč si vybrat právě NordVPN.

Zmínit musíme i to, že NordVPN vám nabízí skutečně skvělý poměr cena-výkon, díky čemuž za své peníze získáte opravdu hodně.

Již na nic nečekejte - začněte používat NordVPN a zabezpečte své digitální aktivity hned teď!