Hlavní navigace

Modernizujte svůj počítač včas a získejte nové Windows zdarma

Zdroj: Redakce
Praha, 17. března 2015 -
Komerční sdělení
17. 3. 2015

Sdílet

Počátkem dubna uplyne rok od ukončení podpory operačního systému Windows XP. Během této doby došlo k poklesu tržního podílu Windows XP o 10 % z 23,81 % v březnu 2014 na současných 13,41 % (Zdroj: Gemius SA, gemiusTraffic, 03/2014 – 03/2015). Je zřejmé, že uživatelé si jasně uvědomují rizika, plynoucí z používání výrobcem nepodporovaného operačního systému, nicméně počet uživatelů Windows XP je stále vysoký.

Z hlediska bezpečnosti a ochrany soukromí je pro uživatele stále důležitější provozovat v počítači legální verzi operačního systému, která pravidelně získává bezpečnostní aktualizace od výrobce. Společná studie BSA a IDC totiž ukazuje jasnou korelaci mezi mírou pirátství a útoky škodlivého softwaru. (Zdroj: Unlicensed Software and Cybersecurity Threats). Podle studie je míra využívání nelicencovaného softwaru v České republice 34 % a míra ohrožení škodlivým softwarem dosahuje 20 %. Korelaci mezi oběma údaji pak potvrzuje například porovnání s Indonésií, která s 84 % podílem pirátského softwaru vykazuje míru ohrožení malwarem na úrovni 44 %.

Správný čas na upgrade

I přesto, že podíl Windows XP za poslední rok významně klesl, stále ještě více než 13 % uživatelů využívá tento nepodporovaný, více než 13 let starý operační systém. S ohledem na oznámení kolem připravované verze Windows 10, je nyní ten správný čas na přechod na novější verze Windows. Uživatelé, kteří si nyní pořídí systém nebo zařízení s Windows 7 či Windows 8.1 a jejichž zařízení bude splňovat stanovené, zejména hardwarové požadavky, budou moci na tento nejnovější operační systém zdarma přejít, a to v průběhu následujících 12 měsíců od jeho uvedení na trh. V rámci systému Windows 10 pak uživatelé získají průběžné bezpečnostní i funkční aktualizace systému v podobě různých aplikací a služeb.

Upgrade na Windows 10 bude zdarma k dispozici uživatelům Windows 7 nebo 8.1, jejichž zařízení bude splňovat stanovené, zejména hardwarové podmínky, které budou upřesněny v následujících měsících. Uživatelé budou moci využít tuto nabídku prvních 12 měsíců od uvedení systému Windows 10 na trh. Po využití této nabídky přechodu na systém Windows 10 nebude požadována žádná dodatečná platba, jak bylo občas diskutováno v některých článcích a diskuzích na internetu a v médiích,“ upřesňuje Lukáš Křovák, manažer divize Windows ve společnosti Microsoft.

Více informací naleznete na www.microsoft.cz/akcewindows.

O společnosti Microsoft

Společnost Microsoft (NASDAQ „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb, zařízení a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.