Hlavní navigace

Nákup nebo vlastní těžba kryptoměn - aktuální návod

 Autor: Pexels.com
Kryptoměny jsou jedním z největších trendů finančního světa za poslední dekádu. Ti, co se chtějí do tohoto trendu zapojit, mají na výběr ze dvou možností: buďto si mohou kryptoměnu přímo koupit, anebo ji získat pomocí těžby. Jak investovat do virtuálních měn, jak funguje těžba a který postup je výhodnější?
Komerční sdělení
24. 1. 2022

Sdílet

Ti, kdo sledují dění na finančních trzích, jistě zaznamenali, jak za poslední roky rostl kurz etherea, bitcoinu a dalších kryptoměn.

Kryptoměny mohou být velmi zajímavou investiční příležitostí, a proto by měl každý investor zvážit, zda nenastal čas na nákup bitcoinu či nějakého altcoinu.

Kryptoměny si lze pořídit různými způsoby - jedním z nich je nákup prostřednictvím online brokera, jako je například eToro. Recenze eToro jsou veskrze pozitivní.

Další možností je zapojit se do procesu, který je známý jako těžba kryptoměn. K těžbě je zapotřebí vlastnit specializované zařízení, na které si těžař může vzít půjčku s online schválením.

Těžba kryptoměn

Těžba je jedním ze způsobů, jak získávat kryptoměny. Jedná se o proces zprostředkovávající transakce v rámci kryptoměnové sítě.

Úkolem těžařů je validovat transakce a shrnovat čekající transkace do bloků, a tvořit tak tzv. blockchainy. Za každý vytěžený blok náleží těžaři odměna v podobě několika jednotek kryptoměny. Těžba je jediným způsobem, jak se mohou nové jednotky dostat do oběhu.

Těžit se dá například nejpopulárnější z kryptoměn, bitcoin. Pravdou ovšem je, že těžba bitcoinu se amatérům zřídkakdy vyplatí; důvodem jsou vysoké náklady na vybavení a elektřinu.

Výhodnější může být těžba etherea, tedy druhé nejoblíbenější virtuální měny. Ta se od těžby bitcoinu v několika ohledech liší. Hlavní rozdíl tkví v tom, že zatímco bitcoin se těží pomocí procesorů či tzv. minerů, těžbu etherea zprostředkovávají grafické karty.

nakup bitcoinu Kryptoměny jsou vysoce volatilním aktivem

Nákup kryptoměn

Jistějším způsobem, jak získat kryptoměny, mnohdy bývá prostý nákup. Existuje několik možností, jak nákup zrealizovat.

Nejvíce kryptoinvestorů nakupuje na specializovaných burzách nebo od brokerů, jako je kupříkladu eToro.

Mezi další možnosti pak patří třeba nákup prostřednictvím bitcoinových bankomatů nebo nákup přímo od držitelů.

Půjčování na kryptoměny

Někteří obchodníci si kvůli nákupu kryptoměn dokonce berou půjčku. To ovšem může být velmi rizikové, neboť kryptoměny jsou pověstné svou vysokou volatilitou. To znamená, že u nich dochází ke značným výkyvům ceny.

Investorům hrozí ztráta jejich finančních prostředků, a proto se půjčování na kryptoměny nedoporučuje.

Jako rozumnější se jeví půjčka na zařízení sloužící k těžbě kryptoměn. S takovou půjčkou se pojí menší riziko a může přinést potenciálně vyšší zhodnocení.