Hlavní navigace

Napříč technologiemi mobilního tisku

Zdroj: Redakce

Princip mobilního tisku

Aplikace pro mobilní tisk fungují na principu propojení s multifunkčními tiskovými zařízeními přes síť Wi-Fi či cloudovou službu. Tato zařízení jsou v okolí uživatele automaticky vyhledávána a v případě potřeby rovnou nabídnuta. Ten tak může zadat tiskovou úlohu přímo ze svého mobilního telefonu či tabletu, aniž by musel použít počítač.
Komerční sdělení
1. 3. 2015

Sdílet

Jak ale vyřešit různorodost mobilních technologií v jedné firmě?  

Zajistit jednoduché propojení tiskových zařízení s mobilními přístroji bez ohledu na značku či využívaný operační systém je pro výrobce tiskových technologií největší výzvou současnosti. Přední světový dodavatel tiskových řešení, společnost Konica Minolta, proto využívá hned několika technologií, aby byly její služby mobilního tisku k dispozici maximálnímu počtu zákazníků.

Nakousnuté jablko

Pro majitele zařízení značky Apple integrovala Konica Minolta v minulém roce do všech svých zařízení technologii AirPrint, která je součástí operačních systémů iOS či OS X. Díky ní nemusejí zákazníci stahovat ani instalovat žádné doplňkové ovladače či software a tiskové úlohy mohou zadávat přímo z výchozích aplikací Apple, jako je Mail, Safari, Obrázky, Mapy, včetně kancelářského balíku iWork, který zahrnuje aplikace Pages, Numbers nebo Keynote. Propojení s touto technologií nabízí také řada aplikací třetích stran z App Storu, do kterých vývojáři tuto funkci implementovali. 

Zelený robot

V rámci spolupráce s mezinárodní organizací Mopria přišla letos Konica Minolta s obdobným zjednodušením mobilního tisku také pro uživatele zařízení vybavených systémem Android verze 4.4 a vyšší. Technologie Mopria Print Service vyžaduje pouze prvotní instalaci doplňkového softwaru, po které jsou již nové funkce součástí operačního systému. Tiskové úlohy lze pak zadávat přímo z výchozích aplikací Androidu, jako jsou Galerie, Zprávy, Mapy, webový prohlížeč a další. Mopria plug-in je k dispozici zdarma ke stažení z obchodu Google Play.

Oblačné technologie

Stále větší obliba ve využívání cloudových technologií vedla Konica Minoltu k dalšímu rozšíření mobilních služeb, tentokrát o technologii Google Cloud Print. Ta umožňuje tisk ze všech zařízení připojených k internetu, ať už jste doma, v práci nebo na služební cestě. Pro její fungování totiž není zapotřebí připojení ke stejné Wi-Fi síti, se kterou je spojeno cílové tiskové zařízení. Základem služby je aplikace Google Chrome, jež umožňuje spojení s téměř všemi současnými operačními systémy. Google Cloud Print nabízí v neposlední řadě i sdílení tiskových přístrojů s dalšími uživateli a jednoduchou manipulaci s daty v rámci cloudových úložišť. Seznam aplikací, ze kterých lze pomocí Google Cloud Print tisknout naleznete přímo na webových stránkách Googlu zde.

Samostatná aplikace jako jistota

Služby mobilního tisku poskytuje Konica Minolta již několik let, a to prostřednictvím aplikace PageScope Mobile. Ta sice vyžaduje dodatečnou instalaci a její funkce jsou do jisté míry omezené možnostmi operačních systémů, oproti ostatním technologiím však nabízí důležité funkce v oblasti identifikace uživatelů. Ty jednak zvyšují celkovou bezpečnost práce s dokumenty a jednak jsou nezbytné pro přesné a korektní rozúčtování tisku.

PageScope Mobile

Aplikace nabízí uživatelům jednoduché ovládání, podporu cloudových služeb, ale i vysokou míru zabezpečení všech provedených tiskových úloh. Mezi podporované formáty patří nejpoužívanější Office dokumenty DOCX, XLSX a PPTX, ale lze ji rovněž použít i pro tisk fotografií a obrázků formátů JPEG, GIF, BMP, PNG a TIFF. Stejně tak umí pracovat i s dokumenty PDF nebo komprimovanými soubory typu ZIP.