Hlavní navigace

Nebankovní půjčky smí poskytovat pouze 85 firem

Zdroj: Redakce
Seznam společností, které smí poskytovat nebankovní půjčky, najdete na stránkách České národní banky. Ta je od konce roku 2016 pověřena jejich kontrolou a na základě nových pravidel uděluje licence. Podle finančních odborníků bylo radikální snížení počtu nebankovních poskytovatelů půjček jedním z nejlepších kroků vedoucích k lepší ochraně spotřebitelů.
Komerční sdělení
15. 10. 2018

Sdílet

Zatímco v okolních zemích objem poskytnutých nebankovních půjček narůstá, v Česku byl v roce 2017 zaznamenán mírný pokles. Podle odborníků se jedná o pozitivní dopad novely zákona o spotřebitelském úvěru, která vešla v platnost v prosinci 2016. Nově nastolené podmínky jsou prý dobré a rozhodně by se neměly měnit. Díky přísnějším pravidlům pro poskytovatele nebankovních půjček se zvýšila ochrana spotřebitelů před rizikovými půjčkami a lichvářskými praktikami.

Ze stovek nebankovních společností zůstaly desítky

Od 1. června tohoto roku už nesmí nebankovní půjčky poskytovat žádná společnost, která nemá licenci od České národní banky. Před uvedením nového zákona nebankovní půjčky poskytovalo více než 800 firem a na živnostenský list to pak byly další desítky tisíc podnikatelů. Dnes licenci vlastní pouze 85 nebankovních úvěrových společností, které mohou legálně nabízet půjčky.

Důvodem přísné regulace nebankovních půjček byla existence příliš velkého počtu neférových poskytovatelů, kteří si z půjčování peněz vytvořili velice slušný byznys. Rizikové a snadno dostupné půjčky přitom představují rychlou cestu do dluhové pasti. Zejména lidé s nižší finanční gramotností si bohužel berou drahé půjčky, které nejsou schopni splácet. Splátky poté splácí prostřednictvím dalších a dalších půjček, dokud se nedostanou do stavu, kdy přestanou půjčky splácet úplně.

Jednodušší porovnání půjček

Snížení počtu poskytovatelů půjček přineslo další pozitivum. Na trhu zůstaly převážně ověřené velké nebankovní společnosti, které v rámci konkurenčního boje neustále zlevňují půjčky a podmínky stále více přizpůsobují bankovním půjčkám. Získat půjčku už není tak snadné, protože všichni nebankovní poskytovatele musí důsledně prověřovat bonitu každého žadatele. Chrání tím nejen sebe, ale i zájemce před lehkomyslným půjčováním.

Jednodušší je také porovnání půjček. Přece jenom se lépe porovnávají desítky než stovky půjček. Za pomoci stránek nabízejících srovnání bankovních i nebankovních půjček si snáze vyberete tu nejlepší půjčku. Zejména u nižších půjček je výhodou online vyřízení. Půjčky online jsou oblíbené, protože je lze kompletně od vyplnění žádosti až po přijetí na bankovní účet vyřídit z pohodlí svého domova.

Jistotou je ověřená nebankovní společnost

A které společnosti dodržely podmínky a získaly licenci potřebnou k provozování činnosti poskytovatele nebankovních půjček? Kompletní seznam společností nabízející nebankovní půjčky poskytuje Česká národní banka na svém webu. Ve hře zůstaly převážně velké nebankovní společnosti jako Home Credit, Provident, Profi Credit, Zonky, Ferratum, Cofidis, Acema a další.

Naše rada: Při výběru ideální půjčky se vždy soustřeďte na hodnotu RPSN a celkovou částku, kterou za půjčku zaplatíte. Výše úrokové sazby nebo měsíční splátky o výhodnosti půjčky rozhodně nevypovídá. Využijte možnosti rychlého porovnání půjček a vždy si zjistěte všechny podmínky u vybrané půjčky před podpisem smlouvy.