Hlavní navigace

Nokia představuje Nokia Asha 501

 Autor: Redakce

Nokia Asha 501 a platforma Asha nově definuje cenově dostupnou kategorii chytrých telefonů

Komerční sdělení
9. 5. 2013

Sdílet

Espoo, Finsko – 9. května 2013 – Společnost Nokia dnes odhalila první model z nové rodiny chytrých telefonů Asha – Nokia Asha 501. Tento telefon se svými výraznými barvami, vysoce kvalitní konstrukcí a inovativním uživatelským rozhraním posouvá hranice cenově dostupných chytrých telefonů. Nokia Asha 501 je prvním telefonem s novou platformou Asha, která je navržena pro rychlejší běh aplikací a lepší odezvu. Platforma Asha pomáhá vývojářům vytvářet, publikovat a vydělávat peníze na aplikacích vyvinutých specificky pro novou generaci telefonů Asha.

Výjimečný design, inovativní uživatelské rozhraní

Nokia Asha 501 přináší více lidem cenově dostupný high-endový design i kvalitu. Telefon je dostupný v šesti výrazných barvách podtrhujících elegantní design. Ten se skládá ze dvou částí: odolného odnímatelného krytu a displeje, který je krytý sklem odolným proti poškrábání a nabízí třípalcovou kapacitní dotykovou obrazovku a tlačítko zpět. Nová kompaktní a ultrapřenosná Asha váží pouhých 91 gramů.

Nokia Asha 501 je navržena tak, aby uživatelům usnadňovala přístup ke všemu, co mají rádi, prostřednictvím jediného pohybu prstu, a nabízela výběr ze dvou domovských obrazovek – „domácí“ a rychlého výběru. Domácí obrazovka je tradiční pohled využívající ikon pro spuštění jednotlivých aplikací nebo pro přístup ke specifickým funkcím jako je klávesnice pro vytáčení čísel anebo nastavení telefonu. Nová obrazovka rychlého výběru byla inspirována tím, jak lidé doopravdy používají svůj telefon. V rámci rychlého výběru jsou ukládány a nabízeny nedávno používané kontakty, sociální sítě a aplikace unikátní pro každého člověka. Telefon ji tak přizpůsobuje tomu, jaké funkce uživatel používá a dává uživateli možnost nahlédnout na své nedávné, současné i budoucí aktivity. Pomáhá mu tak rychleji pracovat s více aplikacemi díky tomu, že mu nabízí přístup k jejich vlastním nejčastěji používaným funkcím telefonu.

Chytřejší a osobnější přístup k internetu

Nová Asha přichází na trh s předinstalovaným prohlížečem Nokia Xpress, který snižuje objem přenášených dat až o 90 %. Díky tomu je mobilní surfování po internetu rychlejší a cenově dostupnější. Nokia také oznámila dostupnost aplikace Nokia Xpress Now, nové webové aplikace, která doporučuje uživatelům obsah na základě jejich aktuální polohy, osobních preferencí i současných trendů. Ta bude dostupná prostřednictvím domovské obrazovky prohlížeče anebo bude ke stažení z Nokia Obchodu.

„Nokia s novým jedinečným telefonem Nokia Asha, který odráží design řady Lumia, předčila očekávání v oblasti toho, co je dnes vůbec možné v kategorii telefonů s cenovkou pod 100 dolarů nabídnout,“ řekl Neil Mawston, výkonný ředitel pro Global Wireless Practice ve společnosti Strategy Analytics. „Je to vítaný přírůstek a osvěžující alternativa pro uživatele, kteří se zajímají o upgrade z klasických mobilních telefonů.“

Platforma Asha pro novou generaci telefonů

Nová Nokia Asha 501 byla navržena tak, aby lidem nabídla nejlepší možné mobilní aplikace za dostupnou cenu. Sama je vysoce efektivní a nabízí nejlepší výdrž ve své kategorii, a to až 48 dní1. Asha 501 je prvním chytrým telefonem s novou platformou Asha, která těží z investice společnosti Nokia do společnosti Smarterphone, kterou Nokia akvírovala v roce 2012.

Nová platforma Asha nabízí vývojářům otevřené a na standardech založené prostředí pro tvorbu kvalitních aplikací pro koncové zákazníky. Vývojáři mohou vytvářet aplikace pro Nokia Asha 501, které budou kompatibilní i s budoucími telefony na platformě Asha. Nokia dává vývojářům možnost vydělat prodejem aplikací skrze celosvětově dostupný Nokia Obchod. Vývojáři navíc mohou vydělávat i díky nástrojům jako je možnost nákupu přímo z aplikace, Nokia Advertising Exchange (NAX), či jedinečná možnost využití platby prostřednictvím rozsáhlé sítě mobilních operátorů.

Hry od společnosti EA, Facebook, LinkedIn a Twitter – to je jen několik málo vybraných globálních značek, jejichž aplikace byly upraveny pro novou generaci telefonů Asha. Lokální vývojáři, včetně společností Bollywood Hungama, Newshunt, Cricbuzz, Indiagames, Playbuff, TwistMobile, JumpGames, Divum, NextWaves, AIMS Migital, Techtree, Exoys, a Rendered Ideas taktéž nabídnou na platformě Asha své aplikace.

Vůbec poprvé bude pro Nokia Asha 501 ke stažení také aplikace HERE zahrnující mapové služby, a to od začátku 3. kvartálu 2013.

„Nová Nokia Asha 501 zvedá laťku pro to, co je možné nabídnout v rámci designu a optimalizace u cenově dostupných chytrých telefonů,“ řekl Timo Toikkanen, výkonný viceprezident divize Mobile Phones společnosti Nokia. „Nová synergie mezi fyzickým návrhem a aplikačním jádrem platformy Asha dala vzniknout chytrému telefonu za skvělou cenu, který je dokonalý jak navenek, tak i uvnitř.“

Specifikace produktu a dostupnost

Nová Nokia Asha 501 je dostupná ve variantě se jednou SIM kartou anebo jako dual SIM model s podporou technologie EasySwap. Oba dva modely nabízejí podporu Wi-Fi.

Další specifikace:

  • Rozměry:  99,2 × 58 × 12,1 mm; 91 gramů
  • Fotoaparát: 3,2 MPx
  • Pohotovostní doba – model s podporou jedné SIM karty: až 48 dní1
  • Pohotovostní doba – model s podporou dvou SIM karet: až 26 dní1
  • Doba hovoru: až 17 hodin
  • Přídavná paměť 4 GB (paměťová karta je součástí balení), rozšiřitelná až na 32 GB
  • 40 bezplatných her od společnosti EA dostupných ke stažení v Nokia Obchodě v hodnotě 75 €
  • Dostupné barvy: zářivě červená, zářivě zelené, azurová, žlutá, bílá a černá

Nokia Asha 501 bude dostupná od června 2013. Objeví se nabídce přibližně 60 operátorů a distributorů ve více než 90 zemích po celém světě. Předpokládaná prodejní cena je 99 USD bez daní a dotací.