Hlavní navigace

Novinka DJI FPV: První závodní dron, který zvládne řídit i začátečník

Zdroj: DronPro

Znáte závodní drony? A troufli byste si je pilotovat? Do 2. března by většina pilotů dronů řekla „ne“, ale právě v ten den se na trhu objevila dlouho očekávaná novinka – první FPV dron od firmy DJI, jejíž drony milují dronaři po celém světě, a zároveň první dron, který zvládne pilotovat i začátečník, díky jeho schopnosti levitovat na místě. Co všechno umí a proč byste měli uvažovat o jeho zařazení do vaší letky?

Komerční sdělení
11. 3. 2021

Sdílet

Co umí dron DJI FPV?

Jako první vás ohromí jeho maximální rychlost – ta se pohybuje do 150 km/h v závislosti na letovém režimu (u běžných dronů v podobné cenové hladině jde většinou o hranici 75 km/h), který si pro pilotáž vyberete. Ty DJI nabízí pro co nejvyšší komfort pilota a bezpečnost okolí hned 3:

  • N Mód pro naprosté začátečníky, ve kterém létáte se všemi asistenčními systémy DJI, jako jste zvyklí u ostatních dronů z DJI produkce.
  • S Mód pro pokročilé piloty nabízí létání v hybridním režimu, který kombinuje manuální ovládání s asistenty DJI, čímž vám dává do rukou něco mezi ryzím manuálem a autopilotem.
  • M Mód pak nabízí kompletní manuální kontrolu bez omezení s možností upravit všechny parametry letu tak, aby se dron choval a natáčel přesně podle vašich pokynů.

Právě v M módu vynikne největší inovace společnosti DJI u jejich prvního FPV dronu – schopnost vznášet se na místě díky pozicování pomocí GPS, když dron aktivně neovládáte. Dron začne levitovat i v případě, že v jakémkoliv módu klepnete na tzv. nouzovou brzdu – zmáčkněte speciální tlačítko na ovladači v jakékoliv rychlosti a letadlo nejen zastaví, ale začne se samo vznášet.

Domácí FPV skládačka zblízka
Domácí FPV skládačka zblízka
FPV brýle nasazeny a jde se na to
FPV brýle nasazeny a jde se na to

Už dron mám a chci natáčet z FPV pohledu, jak na to?

Výběr dronu už máte za sebou a do novinky DJI FPV se vám nechce investovat? I ze svého stávajícího dronu můžete udělat FPV dron. DJI představila před nedávnem také svůj vlastní externí DJI FPV systém, který nainstalujete na jakýkoliv letoun, který ho unese, a rázem můžete natáčet z pohledu první osoby nebo závodit s dalšími protivníky.

Jak je to s pravidly létání pro FPV drony?

Musíte především dodržovat hlavní zásadu létání s drony, a to vždy udržovat vizuální kontakt. S FPV dronem to není možné, pokud máte jako pilot zároveň nasazené speciální FPV brýle (ty se dodávají v balení s novinkou DJI FPV v balíčku DJI FPV Combo), proto s sebou při létání s brýlemi vždy mějte další osobu, která vás upozorní na překážku nebo zasáhne do řízení.

Více o pravidlech pro létání s FPV drony i recenze nových dronů včetně DJI FPV najdete na blogu DronPro, odborníků na drony a bezpilotní legislativu.