Hlavní navigace

Pevné disky, procesory a servery z pohledu webhostingové firmy [rozhovor]

Zdroj: Redakce

Jaký je u vás na hostingu podíl SSD vůči plotnovým diskům? Případně běží na nich něco specifického?

Komerční sdělení
30. 3. 2015

Sdílet

Výhradně na SSD běží naše databázové servery, které jsou citlivé na rychlost reakce. U emailové platformy a některých virtuálních serverů používáme SSD disky jako cache pro urychlování IO operací. Sizeing probíhá dle reálných IO nároků dané služby či serveru.

Máte přehled o host writes u pevných disků při různém využití (databáze, file server...) a rozhodujete se podle u výběru SSD?

Využití IO dle kategorií služeb a dle jednotlivých serverů detailně monitorujeme a podle jeho výsledků provádíme sizeing a výběr odpovídajícího storage řešení. Navíc všechna data virtuálních serverů ACTIVE 24 ukládáme vždy na dva stejně výkonově i kapacitně dimenzované storage nody (tzn. v redundanci N+N), což zajišťuje na českém trhu unikátní bezpečnost uložených dat. Reflektujeme tím fakt, že zákaznická data jsou to nejcennější na celém našem hostingu a tedy je potřeba je náležitě chránit.

Jaký je podíl mezi virtuálními a managed servery a jaká je nejžádanější konfigurace u virtuálního serveru?

Managed servery nabízíme jak virtuální tak fyzické, přičemž jejich funkčnost a možnosti administrace jsou v podstatě stejné. Výběr mezi fyzickým či virtuálním serverem (či více servery) je pak zejména otázkou sizeingu pro konkrétní projekt.

Nároky na parametry serveru pro náročnější webové projekty se za řadu posledních let zvyšují jen zvolna (rozhodně o dost pomaleji, než roste výkon a kapacita serverů), ale dříve na jejich pokrytí bylo ve většině případů potřeba fyzického serveru a dnes se řeší v drtivé většině případů serverem virtuálním.

Dalším rozdílem je, že i sebemenší virtuální server může už v základu využívat všech výhod virtualizace jako je vysoká dostupnost, flexibilní škálování parametrů serveru či u nás unikátní zdvojené ukládání dat. U fyzických serverů je k tomu stejnému potřeba minimálně dvou fyzických serverů v režimu failover s případným vyvažováním zátěže.

Nejčastější poptávka je na úrovni 4x CPU, 4GB RAM a 100GB HDD/SSD, kterou pokrýváme samozřejmě na virtuální infrastruktuře.

ACTIVE24

Co je nejčastějším důvodem u přechodu nových zákazníků z jiných hostingů (cena, nespokojenost, lepší služby)?

Zákazníci, kteří k nám přicházejí od konkurence, nejčastěji oceňují stabilitu služeb, úroveň vybavení datového centra a kvalitní zákaznickou podporu.

Když se zaměříme na procesory, jaký je v současnosti podíl procesorů AMD a Intel a jaká je nejčastější generace?

Využíváme již pouze Intel. Aktuálně nakupujeme nejčastěji desetijádrové procesory E5-2470 v2.

Jak často aktualizujete procesory v rámci virtuálních serverů? Měníte procesory při uvedení každé nové generace, nebo mají servery delší životní cyklus a mění se po delším časovém úseku jako celek?

Obnovujeme servery jako celek pravidelně po cca pěti letech od jejich zakoupení, což je opět rozdíl oproti levným hosterům, kde server často obnovují až tehdy, když začne vykazovat HW potíže. Na rozdíl od hráčů, kteří jsou na trhu jen krátce, s tím máme bohaté zkušenosti a víme, že kvůli stabilitě služeb není možné provozovat morálně zastaralý HW, ale musí se pravidelně obnovovat. A dává nám to i ekonomický smysl, protože novější generace serverů bývají výkonnější a při tom energeticky úspornější, tedy investicemi do obměny HW zase ušetříme na provozních nákladech a nabídneme zákazníkům za stejné peníze více systémových prostředků.

Snížila se vám celková spotřeba s nástupem modernějších procesorů a disků, nebo jste na tom pořád stejně s tím, že se zvyšuje výkon a kapacita při stejné spotřebě?

Samozřejmě že více než samotná spotřeba je potřeba uvažovat poměr spotřeby a výkonu. Nicméně když jsme loni v létě obměnili naráz větší množství serverů v rámci stěhování do nového datového centra, tak jsme docílili reálných úspor – celková spotřeba a i fyzický počet racků klesl o cca 10%. Na tom má ale kromě obměny HW zásluhu také optimalizace uspořádání racků a jejich chlazení.

Jakým způsobem máte jištěnou dostupnost serveru? Myslíme konektivitu, napájení apod.

Napájení máme striktně dvouzdrojové – tedy veškerý námi provozovaný HW (včetně síťových prvků) je zapojen do dvou nezávislých napájecích větví, z nichž každá je jištěna svou vlastní UPS místností a diesel agregáty v redundanci N+1. Na rozdíl od jiných datacenter u nás probíhá každých 14 dní ostrá zkouška těchto dieselů, při které je reálně provoz ze sítě přepnut na diesel a zase zpět, přičemž sfázování je tak precizní, že ho UPS za tím ani nerozpoznají. Navíc disponujeme zásobou paliva minimálně na 48h provozu pro případ skutečného blackoutu.

Konektivitu celé sítě zajišťují dva propoje do dvou POPů českého peeringového centra NIX.CZ a dva nezávislí poskytovatelé tranzitní konektivity.

Na otázky odpovídal Tomáš Hála
vedoucí týmu Linux administrátorů ACTIVE 24

Tomáš Hála vystudoval výpočetní techniku na FEL ČVUT, pracuje jako Linux Teamleader v hostingové společnosti ACTIVE 24 a je zakládajícím členem bezpečnostního týmu ACTIVE24-CSIRT