Hlavní navigace

Proč bude Windows 11 lepší než Windows 10?

 Autor: HP

Nový vzhled

Komerční sdělení
8. 2. 2022

Sdílet

Uživatelsky příjemné prostředí a nový vzhled. Velkou změnou je vycentrované tlačítko Start, ale přepracovaná je také celá nabídka Start. Tlačítko Start je však možné vrátit zpět do levého rohu. Nastal také konec dlaždic, které většina uživatelů stejně nepřijala s otevřenou náručí. Nově můžete využít tmavý režim, při kterém budou i jiné (temnější) systémové zvuky.

Integrované Teams

Microsoft integroval Teams a tím tak upozadil Skype, který je dnes používán velmi zřídka. Teams byl v době lockdownu jeden ze zásadních nástrojů všech firem a škol. Je jen dobře, že ve Windows získal trvalé místo, určitě si ho zaslouží.

Vylepšení pro hráče

Windows 11 jsou nejlepším systémem pro hry nejen díky podpoře DirectX 12 Ultimate. Dokáží lépe využít moderní monitory s podporou HDR a vy tedy dostanete hezčí obraz. Díky technologii DirectStorage se budou hry rychleji načítat. Microsoft přichystal i propojení se službou Xbox Game Pass. Zde najdete nejnovější hry od Microsoftu, který se poslední dobou do herního odvětví investuje miliardy dolarů.

Lepší obchod s aplikacemi

Microsoft Store by měl být konečně plnohodnotným obchodem, jako u mobilních zařízeních (nebo u Applu). Nebude vyžadovat speciální verze aplikací jen pro Windows (UWP) a bude otevřený i standardním aplikacím. Časem by měl nabídnout také aplikace pro Android. U těchto aplikací však bude potřeba mít o něco silnější počítač nebo notebook.

Ovládání hlasem nebo dotykově

Windows 11 jde ještě lépe ovládat hlasem i dotykově. Řada funkcí, které doposud Microsoft neuměl převést do moderního rozhraní, získá možnost pohodlného ovládání. Vylepšená má být také podpora dotykového pera u notebooků. Kreslení tak případně bude o dost pohodlnější.

hp20150603661 1

Rychlejší

V budoucnosti bude Windows 11 na nových počítačích výrazně rychlejší, balíčky aktualizací menší. Na notebooku můžete očekávat větší výdrž. Záleží však samozřejmě na vykonávané práci.

Více ploch

Můžete využít více ploch, které budou přizpůsobeny tomu, co právě děláte. Plocha pro školu, plocha pro zábavu nebo třeba na hry. Dostanete se tam přes klávesnici, stačí stisknout Windows tlačítko + TAB.

Lepší rozložení aplikací na více monitorech

Po zapojení přes dokovací stanici se vám plocha vrátí do stejného rozpoložení, jak byla při odpojení. Windows 11 si také lépe poradil s více monitory i pohodlným rozložením aplikací na plochách.

Bezpečnější

Windows 11 je momentálně velmi bezpečný systém. Microsoft vyžaduje, aby počítač obsahoval čip TPM 2.0. Nakonec to jde i bez něj, ale Microsoft přesto důrazně doporučuje, aby váš počítač tento čip měl. Zde to také nedoporučuji.

Svižný i na starších strojích

I v případě slabého hardwaru, Windows 11 vám stále pojede minimálně stejně rychle jako Windows 10. Microsoft vyžaduje minimum jen 64 GB pevný disk a 4 GB operační paměti. Ale vy byste si i tak měli koupit počítač minimálně s 8 GB RAM, a i to SSD je vážně užitečné. Nové procesory vyžaduje spíše z bezpečnostních důvodů.

A co naopak bude možná horší?

Komplikovaná změna prohlížeče. Pokud jste zvyklí na Chrome či Firefox, čeká vás zřejmě složitější nastavení. Microsoft samozřejmě preferuje svůj prohlížeč Edge. Ten je však momentálně na vzestupu a nezatěžuje váš počítač tak jako jiné prohlížeče.

Je možné, že se setkáte s větším počtem reklam než jen „Candy Crush“ ve Windows 10. Systém je zdarma (pokud si nekoupíte krabicovou verzi) a společnost vydělávat musí.

Závěr

První dny po vydání byl systém velmi stabilní. Jednalo se o rozhodně hladší přechod než u jiných verzí operačního systému. „Windows 11 je momentálně můj nejoblíbenější operační systém, který jsem měl možnost používat. Je velmi svižný a osobně jsem s ním zatím nezažil žádnou negativní zkušenost. Systém má však malé mouchy, které se musí postupem času vychytat.“ říká Jiří Šelong HP specialista ze společnosti HPmarket.