Hlavní navigace

Prodej auta krok za krokem. Na co nezapomenout?

Zdroj: Pexels.com
Modernizace vozového parku, výměna velkého auta za menší, a naopak – nadbytečnost nebo špatná ekonomická situace.
Komerční sdělení
29. 5. 2023

Sdílet

To jsou nejčastější důvody prodeje auta. S obchodním aktem se pojí nezbytná administrativa a zařizování. Na co vše je potřeba myslet? Jaký je postup při prodeji auta? A kolik přepis auta stojí?

Prvním bodem celého procesu je samotný prodej auta – postup je, dá se říci, neměnný. Základem je vozidlo strategicky nacenit, inzerovat na správném webu a oddělit kupce s vážným zájmem od těch neseriózních. Dále je potřeba při prodeji auta řešit přepis vozu a povinné ručení. 

Shromáždit informace a stanovit nabídkovou cenu

Než řidič svůj vůz nabídne k prodeji, je nutné se držet zaběhnutých nepsaných pravidel. V prvé řadě by si měl opatřit zprávu o historii vozidla z výrobního čísla vozu (VIN kódu), kterou ukáže potenciálním kupcům. Získá tak odpovědi na mnoho potenciálních otázek, jako je počet majitelů a nehod.

Dále musí odhadnout hodnotu svého auta, aby mohl stanovit atraktivní „nabídkovou cenu“ svého ojetého vozu. Vhodným způsobem je zkontrolovat cenu podobných vozů na inzertních portálech a dle zjištěných informací stanovit cenu mírně nad aktuální tržní hodnotou, ovšem stále v rámci výhodné nabídky. To prodávajícímu i kupujícímu ponechá prostor pro vyjednávání.

Dodat svému vozu na atraktivitě

Nejlepší způsob, jak prodat svůj vůz, je dodat mu nový lesk. Není nutné opravovat každou malou promáčklinu a škrábanec, avšak umýt a vyluxovat auto by mělo být samozřejmostí. 

Zvláštní pozornost je třeba věnovat detailům, které potenciální kupující uvidí, když se k vozu přiblíží a otevře dveře. Pozitivní dojem z auta by měl pokračovat i ve chvíli, kdy zájemce do vozu usedne a představí si jej jako svůj vlastní.

Vytvořit reklamu, která prodává

Dobré fotografie vybudují v mysli kupujícího důvěru a odliší prodávaný vůz od ostatních ojetých aut. Odborníci radí vyfotit vůz zaparkovaný na pěkném místě těsně po západu slunce, a dosáhnout tak nejlepšího osvětlení. Fotografovat auto z různých úhlů. Uvnitř vyfotit sedadlo řidiče, zadní sedadlo a kufr. 

Kvalitní fotografie jsou při prodeji auta polovinou úspěchu. Vyplatí se najmout profesionála.

Autor: Pexels.com

Kvalitní fotografie jsou při prodeji auta polovinou úspěchu. Vyplatí se najmout profesionála. 

Zkušení prodejci připojují také snímky tachometru (pro zobrazení aktuálního stavu najetých kilometrů), pneumatik (pro zobrazení hloubky dezénu) a motoru.

Většina inzerátů vyzývá prodejce k doplnění základních informací o ojetém voze, jako je rok výroby, značka, model, počet najetých kilometrů a cena. V těle inzerátu proto tyto údaje není nutné opakovat. Místo toho je vhodné uvést další informace, jako jsou doplňky a jakékoli zvláštní údaje o voze, které nejsou zřejmé.

Domluvit zkušební jízdu

Domluvit si se zájemci místo setkání a ukázat jim svůj ojetý vůz. Může to být na parkovišti před obchodním centrem. Pokud je to možné, je dobré s sebou vzít  kamaráda. 

Zkušební jízdu by měly absolvovat obě strany, protože kupující pravděpodobně nebude znát okolí a bude potřebovat navigovat. Během zkušební jízdy je žádoucí vyhnout se nutkání prodat svůj ojetý vůz. Místo toho je radno jednoduše odpovědět na všechny otázky kupujícího.

Uzavřít kupní smlouvu

Po zkušební jízdě začne potenciální kupující vyjednávat o ceně ojetého vozu. Pokud se například zeptá: „Jaká je nejlepší cena?,“ lze odpovědět: „Požadovaná cena je férová. Avšak můžeme vyjednávat.“

Přepis auta

V momentě, kdy je uzavřena kupní smlouva, celý proces prodeje ještě nekončí. Je nezbytné auto přepsat na nového majitele, a to na úřadu obce s rozšířenou působností. 

Předcházet tomuto aktu však musí ještě evidenční kontrola automobilu. Jedná se o prohlídku vozu na STK, zjednodušeně řečeno kontrolu toho, zda aktuální stav a podoba vozidla souhlasí s údaji uvedenými v technickém průkazu. 

Je žádoucí, aby se k přepisu vozidla dostavily obě zúčastněné strany. Nemohou-li se z jakýchkoliv příčin objevit osobně, mohou se nechat na základě plné moci zastupovat jinou svéprávnou osobou způsobilou k právním úkonům. 

Stav automobilu by měl odpovídat stavu zapsanému v technickém průkazu.

Autor: Pexels.com

Kolik stojí přepis auta? Papírová změna majitele automobilu je zpoplatněna částkou 800 korun. 

Kromě účtenky za úhradu správního poplatku je třeba úředníkům předložit také občanské průkazy, malý a velký technický průkaz, kupní smlouvu, přihlášku k registraci vozidla a doklad o uzavřeném povinném ručení (již na nového majitele). Registr silničních vozidel provádí přepis auta na počkání. 

Povinné ručení – cena

Nedílnou součástí provozu jakéhokoliv registrovaného vozidla je zákonné pojištění. Původnímu majiteli po prodeji auta stačí předložit své pojišťovně kupní smlouvu a pojistka mu bude automaticky zrušena

Nový vlastník vozu je povinen uzavřít povinné ručení na nové auto ještě před samotným přepisem na registru silničních vozidel. 

Povinné ručení – cena je variabilní a odvíjí se jak od typu, modelu a značky auta, včetně účelu užití a řidičova bydliště, tak od počtu předchozích autonehod, výše krycích limitů, doplňkových služeb a nadstandardních připojištění. 

Zákonné pojištění je nezbytné pro jakékoliv registrované vozidlo. Policejní hlídka bude kontrolovat například i to, zda má uzavřené platné povinné ručení přívěsný vozík. Vyjíždět s přívěsným vozíkem bez povinného ručení je tedy nepřípustné.