Hlavní navigace

První půjčka zdarma? Ano, ale počítejte s těmito riziky

Zdroj: Redakce
Komerční sdělení
17. 6. 2019

Sdílet

Potřebujete si rychle půjčit peníze, ale máte strach z toho, že by vás úvěr přišel hodně draho? Není se čemu divit, vždyť většina půjček se skutečně vyznačuje vysokými úrokovými sazbami a přeplatky. Už jste slyšeli o první půjčce zcela zdarma? Pokud ano, jste jistě na správném místě. My se totiž na tento typ úvěrů zaměříme. Jedná se totiž o velmi lákavou alternativu půjčky, která skutečně není zpoplatněna. Všechno má ovšem svá ale. Konkrétně se proto podíváme na rizika, jež jsou s prvním půjčkou zdarma spjatá. A že jich není málo…

Nesplácení vás vyjde neskutečně draho

Jakákoli první nebankovní půjčka zdarma se vyznačuje především velkým rizikem spjatým s pozdním splácením, případně s jeho úplnou absencí. Jestliže vaše platební morálka nebude v pořádku, můžete si být jistí, že to pocítíte, a to citelně. Penalizace se pohybují v řádech několika set a klidně i tisíc korun. Proto si přesně prozkoumejte úvěrovou smlouvu. Tady je jednoznačně stanovena výše poplatků spojených s půjčkou. Ostatně poskytovatelé tohoto druhu úvěrů vydělávají nejvíce právě na klientech, jejichž platební morálka není optimální. Dokážou z nich pak získat spousty peněz. Jestliže přitom splácíte půjčku dle stanoveného splátkového kalendáře, neměli byste mít problém.

Další úvěry zdarma nebudou

První půjčka byla zdarma a vy počítáte s tím, že další na tom budou podobně? Pak jste na velkém omylu. Poskytovatelské společnosti v podstatě první bezplatnou půjčku využívají jako lákadlo na nové klienty. A že jich přivábí! Další půjčky jsou už zpoplatněné, a to poměrně solidně. Zdarma už nebude vůbec nic. Optimální je pročíst si pravidla smlouvy, v nichž je přesně napsáno, jak bude konkrétní půjčka vypadat. Existují i poskytovatelé, kteří následující půjčky nabízejí za zvýhodněných podmínek. Mnozí nebankovní poskytovatelé nabídnou poměrně vysoké půjčky. Třeba u CreditMax je to až 300 000 korun!

Neférové podmínky? Setkat se s nimi lze

Bohužel. V každé finanční oblasti se nacházejí společnosti, jež myslí především na svůj zisk a klienti pro ně nejsou nijak výrazně důležití. Vy sami byste se měli mít na velkém pozoru. Česká národní banka se sice snaží segment nebankovních půjček do značné míry regulovat, nicméně nikdy nevíte, co se může stát. Proto si pečlivě prostudujte podmínky, za nichž jsou půjčky realizovány. Se skrytými poplatky ani s podobnými nepříjemnostmi se zřejmě nesetkáte. U většiny nebankovních společností už se setkáte s velmi přehlednými podmínkami a samozřejmě také ochotou. Jinak existují i mnohé karty a služby, které jsou také poměrně výhodné. Příkladem budiž karta Twisto. Ta s sebou přináší velké množství nejrůznějších předností.