Hlavní navigace

Snadná správa financí? Tyto chytré aplikace vám pomohou!

Zdroj: NicoENino / Shutterstock
V dnešním světě internetového bankovnictví a plateb kartou je snadné ztratit přehled o svých financích. V jednom obchodě zaplatíte bezkontaktně, v dalším uděláte to stejné a nakonec utratíte třeba i několik tisíc bez toho, aniž byste věděli, jak se vám to podařilo.
Komerční sdělení
8. 4. 2020

Sdílet

V horším případě na to přijdete mnohem nepříjemnější cestou - až budete u pokladny a na účtě nebudete mít dostatek prostředků k tomu, abyste zaplatili věci, které skutečně potřebujete. V momentě, kdy do hry vstoupí ještě nějaký výdaj, se kterým jste předem nepočítali, může vaše situace zajít až tak daleko, že se neobejdete bez sjednání rychlé půjčky online. Na tom samozřejmě není nic špatného, ovšem pouze pokud máte jistotu, že svůj závazek budete schopni řádně splácet. Pokud by se totiž situace v dalším měsíci opakovala a vy byste měli na kontě ještě i splátky, nemuselo by to dopadnout dobře. Jak v roce 2016 ukázal průzkum ppm factum pro ministerstva financí, rodinný rozpočet si sestavují pouze necelé dvě pětiny domácností. Zbytek lidí si příjmy a výdaje plánuje pouze v hlavě. Sice je to lepší než vůbec, avšak lidé bez žádného systému nemají šanci zjistit, kam se jim peníze ztrácí. Možnosti správy financí však za poslední roky výrazně pokročily, takže už není potřeba střádat papíry ani tvořit komplikované tabulky. Na vše už existují multifunkční aplikace, které si v nás

My Budget Book

Pro každého, kdo si nepotrpí na barevný design a obrovské množství funkci a naopak hledá především funkčnost, se dokonale hodí My Budget Book. Tato aplikace je dostupná jak pro Android, tak pro iOS, a to po jednorázové platbě, která vychází 74,99 Kč v případě Google Play a pouze 25 Kč na App Store. Nepřináší s sebou žádné zbytečnosti ani reklamy a funguje zcela offline, takže není nutné s ní sdílet žádná osobní data.

Do My Budget Book si můžete přidat několik různých účtů a evidovat všechny platby, převody peněz i příjmy. Práci vám podstatně usnadní opakované platby, které se každý den, týden nebo měsíc přidají zcela automaticky, což jistě využijete třeba v případě nájemného, splátek nebo účtů za telefon a energie. Na hlavní stránce vždy najdete i svůj zůstatek, abyste měli neustále přehled o tom, kolik peněz máte k dispozici.

Wallet

Jestliže vám automatické opakované platby nestačí a hledáte o něco širší spektrum funkcí, tak vás stoprocentně uspokojí aplikace Wallet, která je dílem českých vývojářů BudgetBakers. Můžete ji používat zdarma nebo si zaplatit prémiovou verzi, kde už nemáte k dispozici pouze základní funkce, jako je evidence příjmů a nákladů, ale mnoho dalších chytrých vylepšení. Hlavní výhodou je, že si aplikaci můžete propojit se svým bankovním účtem, odkud se veškerá data o platbách budou automaticky načítat. Data můžete prohlížet jak v mobilu, tak i na počítači a navíc je sdílet s rodinou.

Většinu plateb Wallet automaticky rozpozná a zařadí do příslušné kategorie, ať už se jedná o platby v restauraci, v obchodě s potravinami nebo módou či úhrady pojišťovně. Vy tím nebudete muset ztrácet tolik času a posléze si jen snadno prohlédnete analýzu vašich výdajů. Zajímavou funkcí je také například to, že si k platbám můžete přidat fotografii účtenky nebo fakturu a nastavit si u nich záruční dobu. Díky tomu se vám už nikdy nestane, že byste nějaký důležitý doklad ztratili a kvůli tomu ztratili nárok na reklamaci.

Spendee

Aplikace Spendee, která rovněž pochází od českých autorů, se v mnoha ohledech podobá výše popsanému Walletu. Také je tu možné propojení s bankovním účtem, sdílení s blízkými i sledování dat na webu, avšak se zcela unikátním designem. K dispozici je hned ve formě tří různých plánů. První je ten bezplatný, který nabízí správu jednoho účtu a manuální zadávání dat. Druhý je Plus, kde už je možné propojit neomezený počet účtů a sdílet data s rodinou. A poslední je Premium, který umožňuje sledování dat z platformy PayPal i několika krypto peněženek a také se postará o automatickou kategorizaci výdajů.