Hlavní navigace

Studenti STEM a technických oborů? Notebooky s Nvidia GeForce RTX jsou ideální pomocník

 Autor: Nvidia
Grafické karty Nvidia GeForce RTX 3000 zdaleka nejsou jen na hraní.
Komerční sdělení
29. 10. 2021

Sdílet

Notebooky se samostatnými grafickými kartami Nvidia GeForce RTX 3000 jsou žádaná výzbroj pro všechny hráče her, ale výkon a schopnosti těchto GPU jdou mnohem dál než do světa zábavy. Nedocenitelné jsou také pro studenty technických a vědeckých oborů, kteří se budou setkávat s mnoha programy náročnými na výkon, v nichž má výkonné GPU rozhodující roli v tom, jak dobře a rychle potřebné úkoly a činnosti počítač zvládne.

Schopnosti GPU jsou často probírané v souvislosti s kreativními činnostmi a tvorbou obsahu, ale stejně tak je potřebujete při práci v inženýrských, technických a vědeckých studijních oborech, někdy označovaných zkratkou STEM. Patří pod ně vedle věd a matematicky i strojírenství a elektrotechnika, stavitelství a architektura – v nichž je asi propojení GPU akcelerace s prací v softwaru typu CAD, který je denním chlebem těchto odvětví, dobře známé.

Strojírenství, architektura a CAD

Grafiky GeForce dokážou akcelerovat například SolidWorks, přední software pro CAD a modelování široce používaný zejména pro strojírenské aplikace, nebo ANSYS Discovery, další důležitý nástroj pro návrhy, modelování a simulace nejrůznějších mechanických, konstrukčních a elektrických zařízení včetně fyzikálního modelování.

Solidworks V CAD softwaru SolidWorks přináší GPU Nvidia RTX 3000 masivní zrychlení zobrazení

Laptopy s grafikou Nvidia jako GeForce RTX 3060 nebo RTX 3080 mohou zrychlit vykreslování v SolidWorks až 20× proti běžným notebookům. A v ANSYS Discovery může být práce až 4× rychlejší.

ANSYS ANSYS Discovery: vysoký výkon pro simulace a modelování díky GeForce RTX 3000

Ale akceleraci na GPU Nvidia GeForce RTX 3000 lze využít i v dalších CAD aplikacích, třeba PTC Creo, Rhino 7 nebo z oblasti architektury a stavitelství v široce používaných CAD programech Autodesk Revit, Bentley MictoStation nebo Enscape.

nvidia geforce rtx ampere notebooky ilustrace 1600 Notebooky s grafikami Nvidia GeForce RTX 3000

Vyberte si: Výkonné notebooky s grafickými kartami Nvidia GeForce RTX 3000.

Simulace ve vědě

Ale výkonné výpočty mají místo i na více vědecky zaměřených oborech, ve fyzice, matematice a přírodovědných odvětvích, kde vás mohou potkat úlohy typu fyzikálních simulací. Ty vyžadují mnoho výpočetních zdrojů, které dnes pro jednotlivce poskytuje právě moderní GPU, jež tyto aplikace účinně akceleruje.

MATLAB MATLAB: nejpoužívanější nástroj pro numerické vědecké výpočty a programování

Grafiky GeForce jsou užitečné i pro obecnější matematické úlohy a numerické výpočty, například v široce využívaném softwaru MATLAB, standardu pro vědecko-inženýrské výpočty a na takové výpočty orientované programování. Notebook vybavený například grafickou kartou GeForce RTX 3060 může v MATLABu být víc než 3× a s GeForce RTX 3080 dokonce až 5× rychlejší než běžný laptop.

Datová věda, o umělé inteligenci nemluvě

Podobně je akcelerace na GPU velmi užitečná i pro simulace v jiných oborech (například ekonomii). A samozřejmě také pro studenty informatiky, například datové vědy, kde výkonná GPU Nvidia GeForce RTX dovolují rychleji zanalyzovat velké datové sady. Nebo umělé inteligence a strojového učení, pro níž jsou GPU Nvidia GeForce takřka dělaná a jde oblast, kde je dnes uplatníte možná nejvíce ze všech oborů.

TensorFlow TensorFlow: Nvidia GeForce RTX 3000 diametrálně zlepší výkon, který pro práci s umělou inteligencí máte

Studenti pracující s umělou inteligencí dostanou prvotřídní podporu vývoje pomocí nástrojů PyTorch nebo TensorFlow standardně používaných pro AI vývoj, samozřejmostí je i podpora dalších používaných technologií jako Windows ML nebo MxNet, kde jsou všude GPU Nvidia s akcelerací pomocí technologie CUDA standardem. GPU Nvidia GeForce RTX jsou ale užitečná také třeba pro datovou vědu v softwaru RAPIDS nebo pro statistické analýzy dat pomocí programovacího jazyku R.

RAPIDS RAPIDS: Nvidia GeForce RTX 3000 diametrálně zlepší výkon, který pro práci s umělou inteligencí máte

3D vizualizace

Akcelerace na grafikách GeForce RTX 3000 ušetří hodiny drahocenného času i při práci s nejrůznějším vizualizačním a renderovacím softwarem, na který je jejich grafická architektura s podporou ray tracingu přímo dělaná. Mohou to být výše zmíněné architektonické aplikace, nebo třeba LumenRT, ale i obecněji zaměřený Blender, v kterém můžete využít množství existujících tutoriálů a návodů.

Notebook s kartou GeForce RTX přirozeně poslouží i v práci na pomezí nebo přímo se týkající herní grafiky a 3D vizualizace, jako jsou enginy Unity a Unreal Engine, které GPU GeForce RTX 3000 přirozeně dokážou prvotřídně využít. Přitom se ale dnes již využívají i pro další produkční účely jako jsou komerční vizualizace, zdaleka tedy už nejde jenom o oblast her.

Studium i kariéra poté

Studenti, kteří se věnují nebo teď začínají věnovat některému z těchto oborů, začnou obvykle dříve nebo později sami pracovat se softwarem a úlohami, které se v těchto oborech provozují v praxi, což znamená také výše zmíněný náročný software a výpočty – ať už půjde o domácí úkoly, seminární práce nebo důležité závěrečné projekty, disertační práce a podobně.

STEM aplikace 1 Software a nástroje akcelerované na GPU, používané při studiu STEM i v praxi

Vybavenost moderním výkonným GPU Nvidia GeForce RTX může při práci na různých studentských (ale později i pracovních) úlohách značně ulehčit díky velké úspoře času, kterou dokážou výkonná GPU realizovat. Grafické karty Nvidia GeForce RTX umožňují i do snadno přenosného notebooku vměstnat velmi dobrý výkon ve velkém množství důležitých aplikací a v oboru používaných softwarech, s nimiž studenti oborů STEM přijdou do styku.

Přitom ale notebook s GeForce RTX 3000 poslouží perfektně i na zábavu, hraní nebo tvorbu a koníčky, takže nemusíte řešit, zda byste měli peníze investovat tak, aby vám počítač pomohl se studiem a oželet vyžití ve volném čase. Výkon grafik Nvidia slouží současně pro obojí.

Vyberte si: Výkonné notebooky s grafickými kartami Nvidia GeForce RTX 3000.

Špičková kolaborace na dálku

Grafické karty GeForce RTX 3000 v noteboocích ideálních pro studenty cestující mezi domovem, univerzitou a třeba i kolejí nebo privátem ale nenajdou využití jenom při samotné práci nad vědeckými nebo inženýrskými úlohami.

Nvidia Broadcast App verze 1.3 Nvidia Broadcast App verze 1.3 (Zdroj: Nvidia)

Zvlášť dnes také vyniknou prvotřídní schopnosti při kolaboraci a komunikaci. GPU Nvidia GeForce RTX umožňují využít špičkové nástroje Nvidia Broadcast pro vylepšení telekomunikace prostřednictvím počítače, kdy můžete i v hlučném prostředí potlačit rušení z okolí a pracovat tak vzdáleně prakticky odkudkoli. I videokonference se zapnutou kamerou nejsou problém, protože Nvidia Broadcast dokáže vyčistit také obraz a použít virtuální pozadí místo kolejního pokoje nebo studovny nebo klidně i parku nebo autobusu.

Next-gen technologie Nvidia Omniverse

Skoro pohled do budoucnosti kolaborace v technických oborech je pak technologie Nvidia Omniverse, která ale vlastně tuto budoucnost přináší už teď. Omniverse vytváří sdílené prostředí pro technický design, modelování, návrh a 3D simulaci, v němž lze vzdáleně spolupracovat s mnoha kolegy prakticky tak snadno, jako při kolaborativním editování online dokumentu.

NVIDIA Omniverse for Developers cropped NVIDIA Omniverse

Jaký je potenciál, Nvidia ve spolupráci s BMW předvedla v demu rozsáhlé simulace futuristického technologického provozu, postavené na technologii Omniverse, v němž mohou inženýři virtuálně pracovat v kompletní automobilové lince BMW.

V této vizi se snoubí technologie 3D grafiky a simulace, virtuální reality, ale i umělé inteligence a robotiky, vše založené na akceleraci na výkonných GPU.

nvidia geforce rtx ampere notebooky 1600 Notebooky s grafikami Nvidia GeForce RTX 3000)

Velký výběr výkonných notebooky s grafickými kartami Nvidia GeForce RTX 3000 si můžete prohlédnout na Alza.cz.